De mit esznek a vegák karácsonykor?

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2014. december 26. 10:48
A pulyka, a halászlé, a töltött káposzta karácsonykor számunkra természetes, a vegetáriánusoknak viszont aligha, hiszen mindegyikben van hús.

A pulyka, a halászlé, a töltött káposzta karácsonykor számunkra természetes, a vegetáriánusoknak viszont aligha, hiszen mindegyikben van hús.

Vajon mit esznek a vegetáriánusok a szeretet ünnepén?Miből áll az ő vacsorájuk szenteste? A vega menü is lehet kifejezetten karácsonyi hangulatú, a húst lehet mással helyettesíteni, legfeljebb az íz nem teljesen ugyanaz.

Egy vegetáriánus a családban vagy a vendégségbenalaposan próbára teheti azokat, akik a szokványos karácsonyi menühözragaszkodnak. Egyszerűbb talán a helyzet, ha az egész família, vagy egy páros mindkét tagja vega, így együtt élvezik a húsmentes, de ettől még ízletes étkeket ünnepekkor is. Természetesen nemcsak köreteken élnek szenteste.

finomvega

Karácsonynapjaiban a vegetariánusoknak egy dologgalnem lehet sok gondjuk, ez pedig az édesség.A süteményekben kevés olyasmit lehet találni, amit nem fogyasztanak.Itt van azonban mindjárt a töltött káposzta illetvepaprika. A vegetáriánusok vagy magában, vagy pedigszójával, esetleg szejtánnal készítik.A szejtán por állagú, többnyire tönkölybúzából készül, de más gabonából is létezik. Ízletes a hús nélküli székelykáposzta is, melyben a húst ugyancsak szójával pótolják.Pulyka helyett egyes háztartásokban karácsonyi vegetáriánus szejtántszolgálnak fel. Jöhet a majonézes krumplisaláta, mint az átlagos háztartásokban.

A vega háztartásokban különféle finomságokat találnak ki az ünnepekre. Vannak, akikpárolt brokkolit fogyasztanak,citromosmártássalés főtt burgonyával, de igenízletes mandulaszirmokkal leszórt besamellel is.Alternatívát kínálnak a gombás ételek. Gombapaprikással töltött palacsinta, juhtúróval töltött, rántott gombafej, gombával töltött burgonya, rizs-saláta. A paradicsom, mozzarella és padlizsán együtt finom kombináció, többféle elkészítési módja közül bármelyik választható akár az ünnepekre is.

Kifejezetten vegetáriánusoknak kitalált étel karácsonyra afahéjas almakrémleves gesztenyével,a ravioli sütőtökkel, spenóttal, ricottával töltve, az olasz csőtészta zöldségekkel és sajtszósszal, a tésztaburokban sült zöldségek, a karácsonyi sütőben sült tócsni. Karácsonyi menü készülhet tofuval éskuszkusszal készült zöldségtállal,túrókrémes pirítóssal, és az elmaradhatatlan mákos, gesztenyés bejglivel.

Ha már édességek, azok közül is vannak kifejezetten vegetáriánus finomságok, így például a rizses banánfalatkák, a karácsonyi gesztenyebomba, vagy a körtével töltött palacsinta?

Szabolcsi töltöttkáposzta, vega változatban

Hozzávalók: 15 db káposztalevél, 20 dkg apróra vágott káposzta, 1 fej hagyma, 2 bögre rizs, só, bors, pirospaprika és 1 doboz paradicsompüré.

Nagyobb lábasban vizet forralunk.A rizst kevés olajon megfuttatjuk, majd ráöntünk 4 bögre meleg vizet, sózzuk és kevergetve addig főzzük, míg el nem fővi a vizet. Letakarjuk, közben a felforrt vízbe tesszük a káposztaleveleket és kicsit megpároljuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, majd a tűzről félrehúzzuk. Beletesszük a pirospaprikát, a borsot és belekeverjük a rizst.Ezlesz a töltelék.

vega kaposzta

A káposztalevelekre teszünk egy-egy kanáltölteléket, feltekerjük, mindkét oldalát benyomkodjuk.Egy lábasba alulra tesszük a vágott káposzta felét, rá a káposztástekercseket, végül a tetejére a maradék káposztát. Öntsünk alá kevés vizet, és letakarva főzzük 20 percig. Majd öntsünk ré felhígított, sóval és borssal ízesített paradicsompürét. Felforraljuk, és hagyjuk egy kicsit állni. Ha füst ízű sóval készítjük, még finomabb lesz!

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.