Édes csábítás a világ egyik legöregebb fájáról

füge
PUBLIKÁLÁS: 2014. november 07. 11:00
A füge tökéletes vitamin- és ásványi anyag forrás, szárítva és frissen egyaránt remek – egészséges és sokoldalú, valamint kiváló édesítőként is alkalmazható. Ráadásul több különleges fajtája van!

A füge tökéletes vitamin- és ásványi anyag forrás, szárítva és frissen egyaránt remek – egészséges és sokoldalú, valamint kiváló édesítőként is alkalmazható. Ráadásul több különleges fajtája van!

Sokan rajongunk a fügéért – ez az édes, finom gyümölcs a ficus fa gyümölcse, az eperfafélék családjába tartozik. Egyedi, édes ízével, lágy, jól rágható belsejével sokakat elcsábít, ráadásul ropogós, ehető magvakkal rendelkezik. Mivel a friss füge meglehetősen kényes és romlandó, gyakran szárítják a minél hosszabb fogyaszthatóság érdekében. Így ezt az édes és tápláló szárított gyümölcsöt egész évben élvezhetjük.

Különlegessége az a kis, bimbószerű nyílás a tetején, mely segíti a gyümölcsöt a fejlődésben. Természetes édesítő – mielőtt a finomított cukrot egyáltalán „feltalálták” volna, a fügét gyakran használták édesítésképpen.

A fügefa egyébként a világ egyik legidősebb fája. Történelmi feljegyzésekben szerepel, sőt a Biblia is említi. Valójában a Közel-Keleten és a Földközi-tenger vidékén őshonos. A görögök olyan nagyra becsülték, hogy egykor törvényt alkottak a füge exportjának megakadályozására!

A füge kedvelői valószínűleg már jól tudják, hogy ez a finom gyümölcs a természetes cukrokon kívül ásványi anyagokban és oldható rostban is gazdag. Káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és rezet tartalmaz, kiváló forrása az olyan antioxidáns vitaminoknak, mint az A-, az E- és a K-vitamin – valamennyi hozzájárul egészségünkhöz és jó közérzetünkhöz.

Áldás a belekre (is)

Gyakran ajánlják a fügét fogyasztásra a belek „táplálása”, harmonizálása érdekében – rosttartalma miatt igen jó természetes hashajtó is. Sokan fogyasztanak túl sok nátriumot (sót), mely nagy mennyiségben megtalálható a feldolgozott ételekben.A nagy mennyiségű nátrium bevitel kálium-hiányhoz vezet és a kiegyensúlyozatlanság a két ásványi anyag között magas vérnyomást okozhat. A friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend ugyanakkor – beleértve a fügét – természetes úton növeli a káliumszintet, csökkentve a magas vérnyomást.

Fogyni vágyóknak is hasznos. A magas rosttartalmú ételek telítenek, csökkentik az éhséget és az édességek iránti vágyat. Prebiotikumokat tartalmaz, melyek támogatják a jó baktériumokat a gyomorban, javítva az emésztést és a közérzetet.

A füge kiváló kalciumforrás – ez az ásványi anyag a csont sűrűségéért is felelős. A füge segít a kalciumot a csontokban tartani és csökkenteni a csontritkulás esélyét. Ugyanakkor a fügében nagy mennyiségű oxalátot is találunk – ha túl sokat eszünk a gyümölcsből, bizony megtapasztalhatjuk hashajtó hatását, vagyis túlzásokba sem kell esni.

shutterstock_17314030

A fügének van 6 fajtája, melyeket nagyon is érdemes kipróbálni.

1.”Fekete misszió”

A Fekete misszió nevű füge áll rendelkezésre a legnagyobb mennyiségben. Eredetileg egy csemetéből eredeztetik, valahonnan a Baleár-szigetek partjainál, Spanyolországban. Franciscana-ként ismert változata a katolikus missziók kedvelt fügéje lett, és ahogyan a fajtát bevonták az egyre növekvő füge-termesztésbe Kaliforniában, megszületett a Black Mission – fekete misszió név. Ez a füge meglehetősen kicsi, sűrű, rózsaszín hússal és sok maggal, mely kellemes, roppanós állagot is kölcsönöz a selymes belsőnek.

2.Barna török

Nagyon népszerű és méretes füge, a világ számos táján terem. Az 1700-as években, Angliában mutatták be először, valószínűleg Itáliából hozták. Hosszúkás, körte alakú, barna bőrrel. Ne vásároljunk olyat belőle, melyet túl korán leszedtek, nem az igazi az íze. A könnyed, lágy héjjal rendelkező a finom, melynek egyszerűen lejön a bőre. Édes és lédús.

3.Sierra

Zöld héjú füge, egy új változat, 2006-ban mutatták be a tenyésztők. A Calimyrnára hasonlít, a nagy kedvencre, mely Nyugat-Törökországból eredeztethető. A gyümölcsök nagyok és kerekek, ideálisak félbevágva kínálni, sajttal és olívaolajjal!

shutterstock_82057801

4.Calimyrna

Gyakran szárított, eredetileg török füge - frissen kiemelkedő az íze. Nagyméretű, íze a mézére, a lekváréra, a tejkaramellára emlékeztet, a számos magocska pedig különösen megbolondítja! Ha csak félig éretten tudjuk beszerezni, grillezni érdemes, ez ugyanis kihozza karamelles ízét, igazi különlegességet varázsolhatunk belőle, miközben kissé meglágyítjuk, ragadóssá és édessé tesszük.

5.King

A hidegtűrő fügefajta kis gazdaságokban terem, leginkább hűvösebb területeken, így a Csendes-óceán északnyugati részén. A King füge könnycsepp alakú, zöld héjú, sötétlila hússal, meggyőző külsejű, amikor hagyják teljesen megérni!

6.Kadota

A leggyakoribb zöld füge típus – úgy vélik, több ezer éves. Olaszországban Dotatto-ként ismerik. Héja sárgászöld, húsa különösen sima és selymes. Ez a friss füge látható a legsűrűbben Kaliforniában is.

Forrás: Adrina - Napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.