Az ok pedig nem pusztán az, hogy több energiába kerül megemészteni őket, mint a szénhidrátot, hanem az étkezés utáni teltségérzetre is kedvezőbb a hatásuk. A kutatók különböző fehérjeforrásokat - tejsavó, kazein, szójafehérje - vizsgáltak, és megállapították, hogy megfelelő fehérjefogyasztással - azok típusától függően - sikeresen tehetünk alakunkért.
Több energiafelhasználás az emésztés során, kedvezőbb hatás az étkezés utáni teltségérzetre - mindezek a különböző fehérjetípusok közös jellemzői a többi tápanyaghoz (szénhidrát, zsír) képest: a fehérje tehát ideális tápanyag súlykontroll idején, legyen szó a súly megtartásáról vagy fogyásról. A kutatók arra keresték a választ, hogy a fehérjetípusokon belül mutatkoznak-e különbségek a súlykontroll tekintetében; ehhez három különböző fehérjét - tejsavó, kazein, szójafehérje - vettek górcső alá.
A vizsgálat során egészséges felnőttek négy csoportja különböző összetételű, de egyenlő kalóriatartalmú ételt kapott. Az első három csoport étkezése 50% fehérjét, 40% szénhidrátot és 10% zsírt tartalmazott; az 50% fehérjetartalom az első csoportban tejsavóból, a másodikban kazeinből, a harmadikban pedig szójafehérjéből állt. A negyedik csoport étele 95%-ban szénhidráttartalmú volt. Az egyes étkezések előtt és után a kutatók kiemelten vizsgálták az emésztéshez szükséges energiaráfordítást és az étvágyérzetet.
Tejsavó, kazein, szójafehérje kisokos
A tejsavó a sajt és a túrógyártás során keletkező melléktermék, kiemelkedően magas biológiai értékekkel rendelkezik; bizonyos élelmiszerekben hozzáadott formában van jelen. A tejben található kazeint többek közt félkemény, keménysajtok készítése során használják.
A kazein és tejsavó ötvözése hatásos a súlykontroll során, hiszen a kazein fehérjét lassabban, a tejsavóból származó fehérjét pedig gyorsabban juttatja el a szervezet az izmokba, és így együttesen segítik az izmok gyarapodását és regenerálódását is. A szójafehérje szinte az összes nélkülözhetetlen fehérjetípust tartalmazza; kellemes íze és rengeteg jótékony hatása van
Az eredmények alátámasztották, hogy a szervezet több energiát használ fel az emésztéshez a fehérjében gazdag ételek elfogyasztásakor, mint a szénhidrátban gazdagok esetében. A legtöbb energiát a vizsgált fehérjék közül a szervezet a tejsavó megemésztéshez és lebontásához (14,4%) használta fel, ezt követte a kazein (12%), majd a szójafehérje (11,6%).
A fehérjék - így pl. a tejsavó, a kazein, és a szójafehérje - emésztése másképp hat a szervezetünkre, mint a zsíroké vagy szénhidrátoké, mert fogyasztásuk a vércukorszintet nem emeli meg, így fontos szerepük van a szénhidrát-zsíranyagcsere szabályozásában és a megfelelő testtömeg megtartásában. „A különböző fehérjék - annak ellenére, hogy emészthetőségük, és az izmokba való beépülésük intenzitása eltérő - sikeresen vesznek részt a súlykontrollban” - foglalta össze Tóth Tímea dietetikus.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.