A bodzát nem csak bodzaszörp készítésére használhatjuk, kiváló alapanyag bor előállítására is.
Bodzabor recept 1
Hozzávalók:
- 1350 g frissbodza
- 1350 g cukor
- 3,78 l víz
- 1 teáskanál citromsav
- Bor-élesztő

Elkészítési mód:
Csipkedjük le és törjük össze a
bodzabogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a
bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel. Tároljuk a
bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a
bort egy tiszta korsóba. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Csapoljuk át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon. Várjunk további hat hónapot és palackozzuk.