A fejlődő országok minden harmadik lakója túlsúlyos

zsír
PUBLIKÁLÁS: 2014. január 05. 23:34
Az intézet adatai szerint a túlsúlyos és elhízott felnőttek száma az 1980-ban mért 250 millióról 2008-ra 904 millióra emelkedett ezekben országokban, és számuk először haladta meg a fejlett országokban élő túlsúlyosokét. Kínában és Mexikóban majdnem megduplázódott, Dél-Afrikában egyharmadával nőtt az arányuk. Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában az elhízottak és túlsúlyosak aránya az európai rátához hasonló, mintegy 58 százalék.

Több mint háromszorosára nőtt az elhízott és a túlsúlyos felnőttek száma 1980 óta a fejlődő országokban a londoni székhelyű Tengerentúli Fejlesztési Intézet (ODI) pénteken közzétett jelentése szerint.

Az intézet adatai szerint a túlsúlyos és elhízott felnőttek száma az 1980-ban mért 250 millióról 2008-ra 904 millióra emelkedett ezekben országokban, és számuk először haladta meg a fejlett országokban élő túlsúlyosokét. Kínában és Mexikóban majdnem megduplázódott, Dél-Afrikában egyharmadával nőtt az arányuk. Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában az elhízottak és túlsúlyosak aránya az európai rátához hasonló, mintegy 58 százalék.

Az ODI szerint ma már minden harmadik ember túlsúlyos a fejlődő országokban, ami elvezethet ahhoz, hogy jelentős mértékben nő majd a szívrohamot, stroke-ot szenvedők, illetve a cukorbetegek száma. Steve Wiggins, a jelentés egyik szerzője szerint a túlsúlyosak számának növekedése a magasabb jövedelem, a mozgáshiányos életmód, a nagy kalóriatartalmú, feldolgozott élelmiszerek egyre terjedő fogyasztása és a gyorsételreklámok számlájára írható.

elhizas1

Wiggins elmondta: ahhoz, hogy megfékezzék a túlsúlyosok számának növekedését ezen országokban, az embereket meg kell ismertetni az élelmiszerek jellemzőivel, esetleg emelni kell a magas kalóriatartalmú ételek adóját és támogatni kell a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását. Szabályozni kell a kiskorúaknak szóló gyorsételreklámozást, és meg kell bizonyosodni arról, hogy az iskolában, kórházakban, kormányzati hivatalokban kínált ételek megfelelnek az egészséges étrend követelményeinek.

A szakértő szólt az élelmezési helyzetről is. A jelentés összehasonlította az 1961-ben és az 2009-ben jellemző étrendet, és azt fedezte fel, hogy az állati eredetű élelmiszerek aránya 4,46 százalékról 19,68-ra emelkedett. Wiggins javaslata szerint a kevesebb húst tartalmazó étrendet kellene népszerűsíteni: a hús egészséges alternatívája például a hal legyen, amelynek tenyésztése is olcsóbb, mint a sertésé vagy a szárnyasoké.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.