Esszük a halat, de nem tudatosan!

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2013. december 22. 17:30
"Bár a hazai halfogyasztás jócskán elmarad a nyugat-európai átlagtól, ma már több halat eszünk, mint egy évtizeddel ezelőtt, átlagosan fejenként 4 kg-ot" - hangzott el azon a próbavásárláson, amelyet Dr. Kardeván Endre országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár tartott egy budapesti halüzletben.

Az asztalra kerülő halnak csak a fele származik természetes hazai vizeinkből, illetve a 25 ezer hektáron üzemelő magyar halastavakból; a fennmaradó 50%-ot az import haltermékek jelentik.

"Bár a hazai halfogyasztás jócskán elmarad a nyugat-európai átlagtól, ma már több halat eszünk, mint egy évtizeddel ezelőtt, átlagosan fejenként 4 kg-ot" - hangzott el azon a próbavásárláson, amelyet Dr. Kardeván Endre országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár tartott egy budapesti halüzletben.

Növekvő tendenciát mutat a halfogyasztás

Karácsonykor minden évben jelentősen megugrik ahalfogyasztás, azonban az enyhén növekvő tendencia egész évben jellemző volt: Magyarországon ma már egész évben fogyasztanak halat az emberek. De a nyugat-európai országokhoz képest még mindig sereghajtók vagyunk. A lakosság 10 %-a soha nem eszik halat.

Dr. Kardeván Endre elmondta: „Csak a fogyasztás felét teszik ki a hazai természetes vizekből vagy halastavakból származó halak, 50%-ban továbbra is import haláru kerül az asztalokra. A fogyasztásunknak ugyanakkor továbbra is jelentős eleme a természetes vizeinkből kifogott hal.”

halhus640_2

Halfogyasztás: mit gondol a magyar vásárló?

A NÉBIH friss felmérése szerint csak minden negyedik magyar tartja egészségesnek a halhúst. A lakosság 36,1%-a csak évente néhány alkalommal fogyaszt halat, harmaduknál jellemzően az ünnepnapokon kerül sor. A magyarok körében a legkedveltebb hal a ponty, de nem sokkal marad el a hekk és tonhal, ezt követi a törpeharcsa, süllő, keszeg és harcsa.

A többség (52,9%) a fagyasztott termékek mellett teszi le voksát, tart a friss hal szálkásságától, szagától. Bár mindössze 39% dönt a friss halhús mellett, a magyarok többsége úgy gondolja, a kopoltyú színe, vagy a hús szaga alapján el tudja dönteni, valóban friss árut vásárol-e. 66% elsősorban hipermarketekben vásárol, de igen magas azok aránya is (33%), akiknél az ismerősük, családtagjuk által kifogott hal kerül az asztalra.

A hal feldolgozása kapcsán a ritka halfogyasztók csak a halászlét és a harcsapaprikást ismerték jellemzően, a legkedveltebb ételek a halászlé, rácponty, és a rántott és sült hal. A magyarok kevésbé tartják lényegesnek a hús származási helyét. A tárolásra sem ügyelünk, csak a megkérdezettek 48%-a gondolja úgy, ha nem használjuk fel rövid időn belül a megvásárolt halat, akkor azt le kell fagyasztani. Nagyon fontos lenne pedig, hogy ha nem használjuk fel egy-két napon belül a friss halat, inkább fagyasszuk le.

A fagyasztott haláru fokozott figyelmet igényel - a vízért ne, csak a halért fizessünk!

A tengerek túlhalászottsága ma már nagyon súlyos környezeti probléma; a tengeri halak nagy része pedig fagyasztva kerül a pultokra. A fogyasztók figyelmét azonban sokszor elkerülik az apró betűk, amelyek jelzik, hogy az áru tartalmának közel 50%-a víz. A többség csak a kiolvasztást követően szembesül azzal, hogy az olcsónak hitt halfilé így valójában drágább volt, mint a jobb minőségű, friss hal. Fontos szabály, hogy az egyszer kiengedett fagyasztott terméket visszafagyasztani soha nem szabad.

halaszle

A bolti akváriumok láttán sokan inkább a mélyhűtők felé fordulnak, a NÉBIH azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az így tartott állatok nincsenek veszélyben, így a vásárlás sem kockázatos. A halak télen hasonló sűrűségben verődnek össze a folyók és tavak mélyebb részein, így vészelve át a hideget.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal karácsony előtt és az ünnep után is folytatja a hazai és külföldi haltermékek rendszeres ellenőrzését, de a felhívja a figyelmet arra is, hogy a fogyasztók és a kereskedők is sokat tehetnek a haltermékek iránti fogyasztói bizalom növeléséért. A Hivatal arra biztatja a fogyasztókat, hogy tudatosan vásároljanak friss, hazai halat és tájékozódjanak a haltermékek eredetéről.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.