Világ kenyerei, egyesüljetek!

élelmiszer
PUBLIKÁLÁS: 2013. október 06. 17:39
Challah készül!

A kenyér sok kultúra alapvető étele, a táplálkozás meghatározó része. De mindegyik népcsoport egy kicsit másképp készíti el a saját kenyerét. Tarts velünk és nézzünk szét a kenyér világában!

Challah készül!

Az úgynevezett zsidó, vasárnapi challah, amelynek magyar megfelelője, talán a fonott kalács. Ellentétben a Kelet-Európából származó askenázi zsidók kenyerével, kanadában például ennek mediterrán változatát készítik, amelyet köménnyel és ánizzsal szokás ízesíteni és az itthoni brióshoz hasonlóan, kör alakba tekerik.

Vigyázat, ír szódakenyér készül!

Ez a tömény és tápláló kenyérfajta tökéletes választás szendvicskészítéshez amennyiben azt krémsajttal, füstölt lazaccal, tormával és vékonyra vágott vöröshagymával kívánjuk fogyasztani. Persze, ha már lehetőségünk adódik megkóstolni, ennek a fogásnak csak a fantáziánk szabhat határt!

Utat a Gorditas-nak!

A gorditas, a mexikóiak kedvenc utcai étele. Ez az ízletes kukoricából készült kenyér kívül ropogós, belül lágy és kiválóan illik a darabolt disznóhústól kezdve, a csirkehúsig bezárólag, mindenhez. A még zamatosabb íz eléréséhez, olaj helyett használj vajat!

Kisült a palesztin spenótos pite!

Ez az étel a megszokott görög feta sajt helyett citrommal, szömörcével és egy jellegzetes kelet-európai fűszerrel ízesített spenótos pite. Háromszög formájúra készítik el a kenyérnek ezt a típusát, ám félhold alakban könnyebb megcsinálni.

kenyer2

Hozom a kukorica tortillát!

A gazdag ízvilágú tortilla titka, hogy friss kék vagy fehér kukoricából készül. Egyre inkább nagyobb népszerűségnek örvend olyan városokban, ahol nagy számban élnek mexikói lakosok, de a száraz kukoricalisztből készült változata is rendkívül közkedvelt. Mexikóban ezeket egy fából készült nyomószerkezettel készítik, azonban sodrófa vagy nehéz súly is megfelel a feladatra. Előzzük meg hogy letapadjon, tegyük két fólia közé!

Ez aztán a roppanós kréker!

Az eredeti lavash receptjét átalakítva létrehoztak egy magvas, roppanós csodát. Míg az eredeti lavash puha, ez a kenyér az amerikai változaton alapszik. Mindenképpen érdemes megkóstolni!

Ez ám a különleges focaccia!

Ezt a kenyérkülönlegességet a termelők piacok finomsága díszíti. Ízvilágát az évszakokhoz igazítva határozzák meg. Télen krumplival és rozmaringgal, míg nyáron paradicsommal és feta sajttal ízesíthetjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.