A kőkemény kömény

természetes gyógymód
PUBLIKÁLÁS: 2015. április 21. 19:00
Bár nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a köménynek, rögvest feltűnne, ha eltűnne a konyhánkból. Mi ennek az oka?

Bár nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a köménynek, rögvest feltűnne, ha eltűnne a konyhánkból. Mi ennek az oka?

A keleti fűszerek varázsa ma már akármelyik konyhában fellelhető

A kömény közkedvelt fűszernövény hazánkban. Nem hiányozhat a zamatos húslevesből, a főzelékből és a desszertnek kínált péksüteményeinkből sem. Keletről származik, akárcsak a legtöbb fűszer, de a saját konyhakertünkben is megterem. Szerte a világon ismerik és használják. Azok, akik jártasak a különböző konyhaművészetekben felfedezhetik a mexikói, észak-afrikai és a thai ételek ízvilágában egyaránt.

Ha van kömény, nem kell vény

A kömény tápanyagban rendkívül gazdag. A vitamin ABC szinte teljes egészében megtalálható a növény apró magjaiban. Ezen kívül magnézium, kálium, kalcium és vas tartalmáról sem szabad megfeledkezni. Tehát a fogyasztása mindenképpen ajánlott. Ez pedig nem jelenthet problémát, mivel szinte alig találunk olyan ételt, amelybe nem passzol. Legyen szó salátáról, levesről, rántásról, vagy desszertről. Kedvünkre válogathatunk a felhasználási módok között.

edeskomeny

A hatás nem marad el

Gyomortáji panaszok esetén kiváló orvosság. Jótékony hatással van az emésztésre,étvágygerjesztőés görcsoldó. Ezen kívül szélhajtó és gyomorerősítő tulajdonságairól is híres. A kömény illóolajának karvont tartalma miatt hozzájárul a belek méregtelenítéséhez. Többek között ennek köszönhető, hogy teaként is szívesen fogyasztják.

Kömény kortyonként

Ahogy sok más gyógynövényből, a köményből is főzhető tea. Ennek elkészítéséhez csupán fél teáskanálnyira van szükség a magokból, amiket 2 dl forrásban lévő vízzel kell leönteni, majd állni hagyni fél órára. Ezt követően már szürcsölhetjük is a gyógyító teát. A forró italt az étkezések előtt ajánlott elfogyasztani, mivel így könnyebben tudja kifejteni kedvező hatását. Emellett más teakeverékekben is megtalálható.

A kömény tehát belevaló növény. Fogyasszuk és élvezzük jótékony munkáját. Viszont ne felejtsük el, hogy karakteres íze miatt, más fűszerekkel nem szokás összekeverni, sem együtt használni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.