Íme a te(l)jes igazság!

laktóz
PUBLIKÁLÁS: 2013. június 28. 11:20
Nem véletlenül tanácsolják a szakértők, hogy naponta fogyasszunk valamilyen tejterméket, ugyanis a legújabb táplálkozási ajánlásokban kiemelt szerepe van a tejnek!

Nem véletlenül tanácsolják a szakértők, hogy naponta fogyasszunk valamilyen tejterméket, ugyanis a legújabb táplálkozási ajánlásokban kiemelt szerepe van a tejnek!

Mivel az ember az egyetlen olyan emlős, amelyikfelnőtt korában is fogyaszt tejet,sokan aggodalmukat fejezik ki a téma kapcsán. Henter Izabella, dietetikus szakértő ismerteti a tejjel kapcsolatos tényeket, és független szakértőként mutatja be a tej élettani hatásait.

Az egészség, testi, lelki, szellemi és szociális jólét, nem csak a betegség hiánya, mondjuk fel a leckét mindannyian, hiszen annyiszor hallottuk, olvastuk. Azanyateja csecsemő számára a legtökéletesebb táplálék.

A táplálkozási ajánlások itthon és világszerte javasolják a tej és tejtermékek napi fogyasztását, sőt, mondások és szállóigék is közszájon forognak: ,,Atejélet, erő, egészség!", ,,Egy pohár tej tiszta fej!", ,,Azért vagyok csupa izom, minden este tejet iszom!"

Ugyanakkor a másik oldalon is sorakoznak az érvek: nincs még egy emlős, amely felnőtt korában is tejet iszik.A tejivás fokozza a nyáktermelést, megterheli az emésztést,az ősemberek sem fogyasztották, sokan érzékenyek is rá, fogyasztása panaszokat okozhat.

sajtok

Normál esetben az emberi szervezet alkalmas a tej lebontására, felszívására és hasznosítására. Atejcukor,a laktóz a tej legfontosabb szénhidrát összetevője,amit a vékonybél laktóz enzime glükózzá és galaktózzá bont. Jelentős a száma azonban azoknak, akiknél a laktóz megemésztés képessége lecsökkent, vagy eleve nem is adott, ezt hívjuk laktóz intoleranciának. Ennek hátterében több ok is állhat, és lehet állandósult vagy átmeneti állapot.

A hasznosítást tekintve,a tej valamennyi élelmi anyag közül a leginkább sokoldalúan felhasználható, számos formában fogyasztható: egyrészt adott maga a tej, a savó, az író, avaj, a sajtok,joghurtok, kefirek, tejfölök és a tejalapú csemegék.

Továbbá fontos tudni, hogya tej fehérjéjének összetétele is fajonként eltérő.Vannak kazein - tehén, kecske, juh, bivaly, és albumin - kanca, szamár - típusú tejek. Atehéntejfehérjéjét felépítő aminosavak mennyiségét és egymáshoz viszonyított arányát gyakorlatilag ideálisnak tekintjük, ami elősegíti a felszívódást és hasznosulást.

Esszenciális fehérjeforrás, azaz a szervezet nem tudja egyedül előállítani,emellett segíti akalciumfelszívódást a tejcukorral együtt, hat a fogszuvasodás (caries) ellen, és a kalciummal együtt vérnyomáscsökkentő hatású is.

Zsírtartalmát tekintve az átlagos tehéntej 3,6 százalék körüli, defajtakülönbségek lehetnek. A fogyasztó viszont már a termékekre jellemző zsírtartalmakkal találkozik az üzletekben, amit a feldolgozás során állítanak be. A tej tényleges mennyisége és zsírsav összetétele - a genetikai határokon belül - takarmányozásfüggő.

joghurt

Viszonylag sok telített zsírsavat tartalmaz,ugyanakkor különlegessége, hogy jelentős mennyiségű CLA-t (konjugált linolsavat) tartalmaz, amely előnyösen hat a rák elleni védelemben, erősíti az immunrendszer kapacitását és segít az izmok szálkásításában. A tejzsír ideális omega-6 ésomega-3zsírsavaránya a növekedést serkenti, az immunrendszert támogatja.

A tejcukor a tejfeldolgozás során„alkalmazott"baktériumok és gombák (kefir) alapvető tápláléka, éslehetővé teszi a savanyú tejtermékek és a sajtféleségek gyártását.A tejcukor a tejsavbaktériumok kizárólagos tápláléka, amelyek a vastagbélben gátolják a mérgező, rákkeltő anyagok hatását, szaporodását.

A fent említett fő tápanyagok melletta tej ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat és bioaktív anyagokat is tartalmaz. A tej, és tejtermék a szervezet számára kedvező arányban tartalmazzák a kalciumot és a foszfort, ami a csontozat és fogak fejlődése, később acsontritkulásmegelőzése és kezelése esetén különösen fontos, valamint szerepe van a daganat megelőzésben is.

A kálium ismert vérnyomáscsökkentő,a tejmagnézium szívizom-erősítő és hozzájárul a magzati fejlődéshez,a szelén csökkenti az érelmeszesedést, és a rákképződés veszélyét. A vas az oxigén szállítás bázisa a szervezetben. Az A-, D-, E-, C-, K-, B2-, B6-, folát és B12 vitaminok többek között növekedést serkentők, bőrregenerálók.

Végül, de nem utolsó sorban az egészséghez ésa tejhez érzelmek is kötődhetnek.Anyaralás, amikorihattunk a frissen fejt tejből,amikor láttuk, hogyan jelenik meg órák alatt a tejszín, vagy valamivel később, hogyan alszik meg a csuporban.

Lehetnek kellemetlen emlékek is, amikor ránk erőltették a megromlott tejszínes gesztenyepürét, ami után évekig rá sem tudtunk nézni semmilyen tejszínes ételre.

Egy pohár langyos tej este elaltat, mint a kisgyermekeket.Melegben egy pohár hideg tej szomjat olt és laktat is egyben.Meglepően hatásos a forró kakaó hőségben! Egy frissen készült gyümölcsöstejturmixmellett pedig a beszélgetés is gördülékenyebb.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.