Nem véletlenül tanácsolják a szakértők, hogy naponta fogyasszunk valamilyen tejterméket, ugyanis a legújabb táplálkozási ajánlásokban kiemelt szerepe van a tejnek!
Mivel az ember az egyetlen olyan emlős, amelyikfelnőtt korában is fogyaszt tejet,sokan aggodalmukat fejezik ki a téma kapcsán. Henter Izabella, dietetikus szakértő ismerteti a tejjel kapcsolatos tényeket, és független szakértőként mutatja be a tej élettani hatásait.
Az egészség, testi, lelki, szellemi és szociális jólét, nem csak a betegség hiánya, mondjuk fel a leckét mindannyian, hiszen annyiszor hallottuk, olvastuk. Azanyateja csecsemő számára a legtökéletesebb táplálék.
A táplálkozási ajánlások itthon és világszerte javasolják a tej és tejtermékek napi fogyasztását, sőt, mondások és szállóigék is közszájon forognak: ,,Atejélet, erő, egészség!", ,,Egy pohár tej tiszta fej!", ,,Azért vagyok csupa izom, minden este tejet iszom!"
Ugyanakkor a másik oldalon is sorakoznak az érvek: nincs még egy emlős, amely felnőtt korában is tejet iszik.A tejivás fokozza a nyáktermelést, megterheli az emésztést,az ősemberek sem fogyasztották, sokan érzékenyek is rá, fogyasztása panaszokat okozhat.
Normál esetben az emberi szervezet alkalmas a tej lebontására, felszívására és hasznosítására. Atejcukor,a laktóz a tej legfontosabb szénhidrát összetevője,amit a vékonybél laktóz enzime glükózzá és galaktózzá bont. Jelentős a száma azonban azoknak, akiknél a laktóz megemésztés képessége lecsökkent, vagy eleve nem is adott, ezt hívjuk laktóz intoleranciának. Ennek hátterében több ok is állhat, és lehet állandósult vagy átmeneti állapot.
A hasznosítást tekintve,a tej valamennyi élelmi anyag közül a leginkább sokoldalúan felhasználható, számos formában fogyasztható: egyrészt adott maga a tej, a savó, az író, avaj, a sajtok,joghurtok, kefirek, tejfölök és a tejalapú csemegék.
Továbbá fontos tudni, hogya tej fehérjéjének összetétele is fajonként eltérő.Vannak kazein - tehén, kecske, juh, bivaly, és albumin - kanca, szamár - típusú tejek. Atehéntejfehérjéjét felépítő aminosavak mennyiségét és egymáshoz viszonyított arányát gyakorlatilag ideálisnak tekintjük, ami elősegíti a felszívódást és hasznosulást.
Esszenciális fehérjeforrás, azaz a szervezet nem tudja egyedül előállítani,emellett segíti akalciumfelszívódást a tejcukorral együtt, hat a fogszuvasodás (caries) ellen, és a kalciummal együtt vérnyomáscsökkentő hatású is.
Zsírtartalmát tekintve az átlagos tehéntej 3,6 százalék körüli, defajtakülönbségek lehetnek. A fogyasztó viszont már a termékekre jellemző zsírtartalmakkal találkozik az üzletekben, amit a feldolgozás során állítanak be. A tej tényleges mennyisége és zsírsav összetétele - a genetikai határokon belül - takarmányozásfüggő.
Viszonylag sok telített zsírsavat tartalmaz,ugyanakkor különlegessége, hogy jelentős mennyiségű CLA-t (konjugált linolsavat) tartalmaz, amely előnyösen hat a rák elleni védelemben, erősíti az immunrendszer kapacitását és segít az izmok szálkásításában. A tejzsír ideális omega-6 ésomega-3zsírsavaránya a növekedést serkenti, az immunrendszert támogatja.
A tejcukor a tejfeldolgozás során„alkalmazott"baktériumok és gombák (kefir) alapvető tápláléka, éslehetővé teszi a savanyú tejtermékek és a sajtféleségek gyártását.A tejcukor a tejsavbaktériumok kizárólagos tápláléka, amelyek a vastagbélben gátolják a mérgező, rákkeltő anyagok hatását, szaporodását.
A fent említett fő tápanyagok melletta tej ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat és bioaktív anyagokat is tartalmaz. A tej, és tejtermék a szervezet számára kedvező arányban tartalmazzák a kalciumot és a foszfort, ami a csontozat és fogak fejlődése, később acsontritkulásmegelőzése és kezelése esetén különösen fontos, valamint szerepe van a daganat megelőzésben is.
A kálium ismert vérnyomáscsökkentő,a tejmagnézium szívizom-erősítő és hozzájárul a magzati fejlődéshez,a szelén csökkenti az érelmeszesedést, és a rákképződés veszélyét. A vas az oxigén szállítás bázisa a szervezetben. Az A-, D-, E-, C-, K-, B2-, B6-, folát és B12 vitaminok többek között növekedést serkentők, bőrregenerálók.
Végül, de nem utolsó sorban az egészséghez ésa tejhez érzelmek is kötődhetnek.Anyaralás, amikorihattunk a frissen fejt tejből,amikor láttuk, hogyan jelenik meg órák alatt a tejszín, vagy valamivel később, hogyan alszik meg a csuporban.
Lehetnek kellemetlen emlékek is, amikor ránk erőltették a megromlott tejszínes gesztenyepürét, ami után évekig rá sem tudtunk nézni semmilyen tejszínes ételre.
Egy pohár langyos tej este elaltat, mint a kisgyermekeket.Melegben egy pohár hideg tej szomjat olt és laktat is egyben.Meglepően hatásos a forró kakaó hőségben! Egy frissen készült gyümölcsöstejturmixmellett pedig a beszélgetés is gördülékenyebb.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.