Ételmérgezés télen?

környezet
PUBLIKÁLÁS: 2013. február 05. 10:39
Gyermeked egészségére nézve ezért rendkívül fontos, hogy a romlandó ételeket mindig hűtőszekrényben és frissen tartsd, hogy elkerüld az esetleges megbetegedéseket.

Az ételmérgezések leginkább a nyári hónapokban jellemzőek, azonban a tél is számos veszélyt rejteget. Ha az ételt nem megfelelően - meleg helyen vagy szobahőmérsékleten - tárolod, könnyen elszaporodhatnak a baktériumok.

Gyermeked egészségére nézve ezért rendkívül fontos, hogy a romlandó ételeket mindig hűtőszekrényben és frissen tartsd, hogy elkerüld az esetleges megbetegedéseket.

Bár a nyár már feledésbe merült, és az ételmérgezéses megbetegedések nem annyira jellemzőek a téli hónapokra, továbbra is érdemes odafigyelned az ételek tárolására. A legnagyobb veszélyforrást ilyenkor a romlott húsételek jelenthetik, hiszen az ünnepek alkalmával sokszor a házi vágások termékei kerülnek az asztalra.

Állandó jelleggel ellenőrizd, hogy milyen ételek maradtak a hűtőszekrényben és milyen élelmiszereket tárolsz az éléskamra vagy a spájz hűvösében. A kisebb gyerekek szervezete még kevésbé ellenálló, ezért ők jobban ki vannak téve az ételmérgezések veszélyeinek. De miből is tudhatod meg, hogy ehető-e még egy étel, vagy el kell dobni?

Mennyi ideig lehet szobahőmérsékleten tárolni a főtt ételeket?

Az elkészült ételeket legfeljebb egy-két órát tárold szobahőmérsékleten, majd amint lehetséges, tedd be a hűtőbe. Ha több ideig állt az étel a konyhában (főleg, ha az majonézes vagy tejszínes) már ne edd meg - még akkor sem, ha jól néz ki - és gyermekednek se adj belőle. Ha tárolni szeretnéd, vagy a maradékot később elfogyasztani, akkor amit a hőmérséklete engedi azonnal tedd be a hűtőszekrénybe vagy más hideg helyre!

ehxlnyv0

Mennyi ideig tárolható az étel a hűtőszekrényben?

Az ételt típusától függ, de legjobb, ha 3-4 napon belül mindenképp elfogyasztod, hogy ne legyen ideje a penésznek kialakulni vagy a baktériumoknak megtelepedni. Bizonyos ételcsoportok kifejezetten kényesek és veszélyesek, ilyenek például azok, amelyek húst, tejet vagy tojást tartalmaznak. A majonézes és tejszínes ételeket lehetőleg ne tedd el több napra, hanem elkészültük után, frissen fogyasszátok el őket.

Az ételmérgezés kockázata és megelőzése

Sok mindent tehetsz az ételmérgezés megelőzése érdekében. A megelőző intézkedések az ételkészítés minden szakaszát érintik, az előkészítéstől a főzésen keresztül, egészen a maradékok tárolásáig. Vannak esetek, amikor az élelmiszerek már fertőzött állapotban kerülnek feldolgozásra, vagy a nem megfelelően megmosott kéz vagy a szennyezett konyhai eszközök baktériumokat visznek bele. Ilyenkor a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt ételekben a kórokozók és a szaprofiták rohamosan elszaporodhatnak, ételmérgezéses megbetegedéseket okozva.

A felelősség nagy része a felnőttekre hárul, de a gyerekek is sokat segíthetnek egy esetleges ételmérgezés és a baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében. A legfontosabb, hogy mindig mossanak kezet, ha a konyhában szeretnének segédkezni.

gyumolcs33

Hogyan tárold megfelelően az ételeket?

A téli ünnepek a nagy családi ebédek és vacsorák időszaka. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni az ételmérgezések megelőzésére! A zöldségeket, gyümölcsöket jól meg kell mosni fogyasztás előtt. Erre a gyerekeket is meg kell tanítani. Kizárólag megfelelően elkészített ételeket szabad fogyasztani. Ha például észreveszed a szárnyas húson, hogy a belseje kissé rózsaszínes és nyers, ne egyétek meg! Jól nézd meg, mit eszel, és milyen szaga van. Jó példa erre a tej. Ha ittál valaha megsavanyodott tejet, biztosan nem vágysz még egyszer hasonló élményre.

A penész (ami lehet zöld, rózsaszín, fehér vagy barna) szintén azt jelzi, hogy az étel megromlott. Ha az előző napokban elkészített étel maradékát szeretnéd elfogyasztani, fel kell melegíteni. A melegítés által elpusztulhatnak azok a baktériumok, amelyek a hűtőben töltött időszakban kifejlődtek. Mikor a gyermekedet szeretnéd megetetni, mindig melegítsd fel az ételt, még akkor is, ha meg vagy győződve arról, hogy megfelelően volt tárolva!

Mivel a gyerekek immunrendszere még fejlődésben van, számukra a felnőtteknél is veszélyesebb lehet a lejárt szavatosságú termékek fogyasztása!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.