Többé nem betegszünk meg az élelmiszertől

fertőzések
PUBLIKÁLÁS: 2011. augusztus 11. 13:40
A Minnesotai Egyetem kutatói felfedeztek és levédettek egy természetben előforduló lantibiotikumot, melyet az ételhez adva elpusztíthatná ártalmas társait, mint például a szalmonellát, az E. colit vagy a lisztériát.

A Minnesotai Egyetem kutatói felfedeztek és levédettek egy természetben előforduló lantibiotikumot, melyet az ételhez adva elpusztíthatná ártalmas társait, mint például a szalmonellát, az E. colit vagy a lisztériát.

A lantibiotikum az első természetes tartósítószer, mely megöli a gram-negatív baktériumokat, különösen a veszélyes fajtákat. „Célja, hogy megvédje az ételt a kórokozók elszaporodásától.” - mondta Dan O'Sullivan, az élelmiszertudományok professzora. „A természetes tartósítószerekhez képest több fajta baktérium ellen hatásos.”

A lantibiotikumot fel lehetne használni a húsok, feldolgozott sajtok, tojásos és tejes termékek, konzervek, halételek, salátaöntetek, fermentált italok és más élelmiszerek tartósítására. Az élelmiszerbiztonsági előnyei mellett a lantibiotikum könnyen emészthető, nem mérgező, nem allergén, a veszélyes baktériumok pedig nem egykönnyen válnak ellenállóvá vele szemben. O'Sullivan véletlenül fedezte fel a lantibiotikumot, miközben a baktérium genomját vizsgálta. Ezután Ju-Hoon Lee-vel, az egyetem végzett diákjával folytatta a kutatómunkát. Az intézmény technológiai üzleti irodája jelenleg gyártót keres az eljárásra.

30rhmd2e1

A nemrégiben bekövetkezett halálos szalmonellajárvány miatt is nagyon fontos a veszélyes élelmiszer-baktériumok elleni védekezés.„A szalmonellás fertőzések száma sokkal drámaiabb növekedést mutat, mint más ételmérgezéseké.” - mondta Shaun Kenned, az amerikai Nemzeti Élelmiszervédelmi Központ igazgatója. „2010-ben a legnagyobb élelmiszerbiztonsági problémát a szalmonellával szennyezett tojás jelentette.”

A szalmonella és az E. coli - mindkettő gram-negatív baktérium - az Egyesült Államokban az ételmérgezéses esetek több mint feléért felelős. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az ebből származó, évente több mint 3 000 haláleset 28 százalékában a szalmonella okozta a betegséget.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.