A nyers diéta azt takarja, ami a neve. A feldolgozatlan, nyers élelmiszerek fogyasztásán alapul. Az étrend főként friss zöldségekből és gyümölcsökből, magvakból, aszalt gyümölcsökből, különböző csírákból, gabonafélékből, algákból, hínárokból áll össze.
Egyesek úgy vélik, hogy a magas hőmérséklet - tehát a sütés, főzés - elpusztítja az élelmiszerekben található enzimeket, amelyek segíthetik az emésztést és az elfogyasztott táplálék felszívódását. Az ételek 75%-át, tehát nem szabad 45 C fok fölé melegíteni.
A nyers diéta nem kizárólag csak a nyers élelmiszerek fogyasztásából áll. A gabonaféléket és a hüvelyeseket például áztatással, zsíráztatással készítjük el. Az aszalt gyümölcsöket némi folyadék hozzáadásával ledarálhatjuk levesnek. Emellett az a legjobb, ha kizárólag vizet iszunk. A tejtermékekről is teljesen le kell mondani.
A nyers diéta előnyei és hátrányai
A nyers diéta előnyei közé szokták sorolni, hogy növeli az energiaszintet, segíti az emésztést, elősegíti a fogyást, szebbé teszi a bőrünket. A nyers diétának számos hátrányt is tulajdonítanak. Ilyen például, hogy ez a fajta étrend, hogy kevés kalciumot, vasat, fehérjét és B12 vitamint tartalmaz. A kritikusok azzal is érvelnek az étrend ellen, hogy némi ásványi anyag elvész a főzés során, de nem olyan drasztikus mértékben. Emellett az így elkészített ételt könnyebben lebontja a szervezet, és a főzés segít elpusztítani a baktériumokat is. Emellett fáradtság, ingerlékenység, dekoncentrálság léphet fel.
Klima Anita dietetikus felhívta a figyelmünket, hogy ez az egyik legveszélyesebb diéta fajta, mert erősen tápanyaghiányos étrendről beszélünk. Aki ezel a fajta módszerrel szeretne fogyni, annak valószínűleg sikerélményben lesz része, de az említett tápanyaghiány miatt ekár komolyabb bajt is okozhat magának.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.