A gyümölcsöst is ideje rendbe tenni, szüretlejük le a még le nem szedett almát, körtét, diót, és gondoskodjunk a téli tárolásukról, vagy ha nem tudjuk az összes gyümölcsöt eltenni a következő évre, főzzük be a megmaradt gyümölcsöket.
A rothadó vagy beteg gyümölcsöt ne tegyük el tárolásra, mert megfertőzheti a többi egészséges gyümölcsöt, sőt ezek befőzésre sem alkalmasak, és sajnos akomposztbasem érdemes tenni, így marad az égetés vagy a hulladék.
Ősszel tegyünk enyves gyűrűket a fákra, hogy a téli araszoló és más kártevő ne jusson fel a fákra. Ma már számtalan olyan termék van a mezőgazdasági boltban, amely a növényvédelem terén nagy segítségünkre lesz, ilyenek a sárga lapocskák, amelyek mind szobanövényre mind fákra-bokrokra kiakasztható. Itt maga a sárga lap van bekenve egy erős ragasztóval, így a mászó és repülő kártevők beleragadnak.
Hasonló megoldással lehet kapni enyves gyűrűt is, amelyet a fa törzsére kell körbe ragasztani, így védve a fát a kártevőktől, hangyáktól. A gyűrűt tavasszal érdemes eltávolítani, hogy a hasznos rovarok ne akadjanak fent rajta.
A szőlőt, a rózsákat, a leandereket, hibiszkusz és a gyümölcsfákat is érdemes lepermetezni, hiszen a kártevőkés a különböző tetvek most rakják le a petéiket, így azok a következő tavasszal a meleg hatására fejlődésnek indulnak. A leandert és a hibiszkuszt mielőtt bevinnénk a téli szálláshelyére permetezzük le biola, vagy biofluid vegyszerrel, mert ez elpusztítja az esetleges kártevőket.
A lehullott faleveleket és nyesedéket, terítsük szét, hagyjuk megszáradni, majd aprítsuk össze, vagy dobjuk a komposztra, vagy nincs komposztáló edényünk, egyszerűen a száraz és aprított leveleket terítsük szét a fák és bokrok alatt.
A beteg vagy fertőzött növényi részeket égessük el, ezek semmiképp ne kerüljenek bele a komposztba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.