Mi kerüljön az uzsi csomagba?

Iskolatáska
PUBLIKÁLÁS: 2012. szeptember 10. 21:30
A zöldséga gyerekek egészséges táplálkozásának alapvető szereplője. Számos olyan értékes anyagot tartalmaz, amelyek a gyerekek szervezetének növekedéséhez és egészséges fejlődéséhez kifejezetten szükségesek. A zöldségekben jelentős mennyiségű rost található, bizonyos fajtákban értékes fehérjéket is találunk. Ugyanakkor azért is fontos a fogyasztásuk, mert a szülők egyik legnagyobb félelmének, a gyermekkorban kialakuló cukorbetegségnek megelőzésében is segíthetnek.

Éppen csak elkezdődött az új tanév, de máris számos kérdés vetődik fel a szülőkben: azon kívül, hogy mi minden kell az iskolatáskába, az sem elhanyagolható szempont, hogy vajon mi kerüljön a gyerekek uzsonnacsomagjába?

A zöldséga gyerekek egészséges táplálkozásának alapvető szereplője. Számos olyan értékes anyagot tartalmaz, amelyek a gyerekek szervezetének növekedéséhez és egészséges fejlődéséhez kifejezetten szükségesek. A zöldségekben jelentős mennyiségű rost található, bizonyos fajtákban értékes fehérjéket is találunk. Ugyanakkor azért is fontos a fogyasztásuk, mert a szülők egyik legnagyobb félelmének, a gyermekkorban kialakuló cukorbetegségnek megelőzésében is segíthetnek.

Mit (t)ehetünk a gyermekkori elhízás ellen?

A titok a mértékletesség és tudatosság. A gyermekektől nem is kell, nem is szabad teljesen megvonni a csokoládét vagy cukrot. Azonban egy kiegyensúlyozott étrend részeként a napi 5 adag zöldséget, gyümölcsöt be kell csempészni az étkezésekbe! Ez segít abban, hogy már gyerekkorban kialakuljanak a helyes táplálkozási szokások, amelyek a jó egészség alapját képezik és hozzájárulnak számos öregkori betegség megelőzéséhez.

„A gyerekkori elhízás miatt is fontos, hogy a gyerekek hozzászokjanak a rendszeres és bőséges zöldségfogyasztáshoz.” - mondta el Bácskai Márta, a Gondolkodj Egészségesen! Program megálmodója és alapítója, aki évek óta elkötelezetten küzd azért, hogy minden Magyarországon élő gyermek megkaphassa az esélyt ahhoz, hogy testileg-lelkileg egészséges felnőtté válhasson.

„Párolva, főzve vagy egyes jó minőségű konzervekben - mindegy hogyan fogyasztjuk, hiszen a tápanyag- és vitamintartalom megmarad. Ezek nagyon jó hatással vannak az egészségre és fogyasztásuk hozzájárul bizonyos később kialakuló civilizációs betegségek (rák, szív- és érrendszeri betegségek) megelőzéséhez. Zöldséget fogyasztva a szervezetbe jelentős mennyiségű vizet is juttatunk, mivel egyes zöldségek akár 70 - 95 % vizet is tartalmaznak." - tette hozzá.

etel1

Mi kerüljön mindenképpen az uzsonnacsomagba?

A 4 és 10 év közötti gyerekeknek naponta legalább háromszor zöldséget kellene fogyasztaniuk, a 11 és 15 év közöttieknek pedig legalább napi négy alkalommal, de inkább ötször (1 adag/alkalom kb. 60 - 90 g zöldséget jelent). Akár tízórairól, akár uzsonnáról van szó, a szülők gyakran gondban vannak, hiszen a finom és változatos mindennapi elemózsia összeállítása a gyerek számára, nem könnyű feladat.

A Bonduelle tippjeinek segítségével most egyszerűbb lehet a „menü” megtervezése. Lássuk, mire van mindenképpen szüksége egy fejlődő szervezetnek és hogyan használhatóak fel egyszerűen, fantáziadúsan a legfinomabb zöldségek az uzsi-csomagban!

Sárgarépa

A sárgarépa több mint 200 karotinoidot tartalmaz, amely közül az egyik a béta-karotin.

Tartalmaz még fenolsavat, amely csökkentheti a rák kockázatát.

Tipp: Hogy megkedveltessük gyermekünkkel a sárgarépát, érdemes a könnyű, finom és édes bébirépából tenni a szendvicsekbe, salátákba, amelyeket uzsonnára szánunk nekik. Rizs és krumpli helyett, köretként is nagyszerű választás.

Bab

A bab kiváló arra, hogy bármely étkezéskor bőséges táplálékot biztosítson. B2 vitaminban gazdag, ennek a zöldségnek a legnagyobb a rostforrása és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Tipp: A konzervbabok ízletes alternatívát jelenthetnek a gyerekek délutáni étkezésében: fűszerekkel feldobva, sajt-vagy bébirépa-kockákkal laktató uzsonna válhat belőlük. A szószos babok is jó választások lehetnek, ha már unalmassá vált a megszokott szalámis szendvics.

Borsó

B1, B2, B6 vitaminokat tartalmaz és egyben fontos magnéziumforrás is. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását. Ásványi anyagai közül kiemelkedő még a vas, kálium, foszfor, kalcium, cink és mangán. Szabályozza a vérnyomást, az emésztést.

Tipp: A boltok polcain számos konzerv zöldségmix található, amelyek friss zöldborsót tartalmaznak. Ne riadjunk meg a konzervzöldségektől, hiszen köztudott, hogy ezeknek az élelmiszereknek komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. Ráadásul nem árt tudni a tudatos fogyasztónak azt sem, hogy a konzervtermékek összeállításánál, az eljárás során tartósítószert sem alkalmaznak.

"Szuperédes"kukorica

A ropogós, aranysárga konzervkukorica, az egyik jó alternatívája lehet az édességeknek, hiszen természetesen édes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Több vitamint, elsősorban B1, B2, B3, C és E vitamint tartalmaz, ennél fogva szerepe van az idegrendszer ép működésében, a bőr védelmében, az anyagcsere megfelelő működésében, a csontok, fogak és vérerek egészségének megőrzésében.

Tipp: Önmagában uzsonnára is laktató és egészséges finomság lehet a gyerekeknek a szuperédes kukorica -akár snackként fogyasztva - de a polcokon található, már említett zöldségmixekben is megtalálható, amelyek szintén ízletesek lehetnek a délutáni étkezések alkalmával.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.