A jövő pénteken kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról - mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervező az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.
A fesztivált annak idején azzal a céllal szervezték meg, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást, emellett azonban a halfőzés, -sütés titkait is elsajátíthatják a vállalkozó kedvű vendégek - közölte a mesterszakács.
A pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százharminc csapat nevezett, de az indulók száma elérheti majd a kétszázat is.
A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet és az elismeréssel járó gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Az indulók közül sokan a díj átvétele után is folytatják a halfőzést, így az idei nevezések alapján lesz olyan szakács is, aki másodszorra kaphatja meg az elismerést.
A Partfürdőn a kisebb-nagyobb bográcsok mellett gulyáságyúban is fő majd a hallé a városban rendezett ejtőernyős célbaugróverseny résztvevőinek, a Magyar Honvédségnek a nemzetközi szakácsolimpián induló csapata pedig bemutatja, hogyan készítik a katonák ahalételeket.
A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 3500 literes bográcsban készíti el hallét. Az óriásbográcsot a várhatóan jópárszor tele kell majd főzni ahhoz, hogy minden vendég jóllakjon.
Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A Huszár Mátyás rakpart Tisza felőli oldalán pedig borászatok és pálinkaházak kínálják a halételekhez illő italokat.
Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz, idén a közgyűjtemény dokumentumaiból fotók, újságcikkek segítségekkel mutatják be a Szegedhez és a halételek kapcsolódó emlékeket, valamint a rendezvény történetét. A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, szépségkirálynő választás, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.