Jamie Oliver és a póréhagyma

blog
PUBLIKÁLÁS: 2012. július 24. 06:42
A póré termesztését azzal érdemes kezdeni, hogy a magvait február vagy március elején ültető tálcába, vagy cserépbe elvetjük, és védett világos helyen előhajtatjuk. Ehhez töltsük fel az ültető tálcát vagy cserepet jó minőségű komposzttal és mindegyikbe ültessünk 3-4 magot. Kb. 10-12 hét múlva május vagy június elején a palánták készen álnak a kiültetésre.

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.


A póré termesztését azzal érdemes kezdeni, hogy a magvait február vagy március elején ültető tálcába, vagy cserépbe elvetjük, és védett világos helyen előhajtatjuk. Ehhez töltsük fel az ültető tálcát vagy cserepet jó minőségű komposzttal és mindegyikbe ültessünk 3-4 magot. Kb. 10-12 hét múlva május vagy június elején a palánták készen álnak a kiültetésre.

Érdemes a palántákat két féle képp kiültetni, az egyik esetben a rekeszeket 15 cm távolságban érdemes leásni a talajba, ebben az esetben sok kis apró póréhagyma fog növekedni, ha viszont van bőven hely, akkor a palántákat egymástól 15 cm távolságra kell elültetni, így nagy erős hagymákat tudunk nevelni.

Novemberben a fagyok miatt a póré rostjai károsodnak, de ettől a hagyma még puhább lesz. A póréhagyma legtöbb változata télen is kint maradhat, és ha szerencsénk van, az év nyolc hónapjában szedhetjük folyamatosan.

Jamie Oliver

A pórét már a nyár végén elkezdhetjük felszedni, de egészen őszig tart majd a hagyma állomány. Soha ne erőből rángassuk ki a növényt a földből, mert akkor kettétörik, és csak egy marék levél marad a kezünkbe. Inkább ásóval és villával lazítsuk meg a talajt, majd óvatosan húzzuk ki a földből, majd letisztítva kb. 10 napig a hűtőben is tárolhatjuk. Akár csak a többi zöldségnél a pórét sem érdemes minden évben ugyanoda ültetni a kertben, mert megnő a fertőzések és a kártevők kockázata.

A palántákat nyáron alaposan öntözzük, egészen addig, amíg kellőképp meg nem erősödnek, és ha azt szeretnénk, hogy szép hosszú fehér szára legyen a hagymának, magasítsuk fel a talajt a törzse kerül, amikor növekedésnek indul.

A tárolás úgy a legegyszerűbb megoldani, ha a kiszedett póréknak ásunk egy árkot, majd szorosan egymás mellé gyökerestől visszatesszük az árokba, és földdel betakarjuk. Ezt hívják vermelésnek. Így hónapokig is eltartható a póréhagyma és bármikor friss hagymát szedhetünk ki a talajból.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.