Süteményreceptek kávéval

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2012. május 30. 15:36
Magyarországon egy korábbi felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint háromnegyede rendszeres kávéfogyasztó. Általában nem is gondolunk rá, hogy a kávét süteményekben használjuk (kivéve persze a nagy népszerűségnek örvendő tiramisut), pedig sokféle finom édességet készíthetünk felhasználásával. Családunk férfitagjai különösen értékelni fogják a kávés finomságokat!

Ritkán kezdődik a nap egy jó csésze kávé nélkül. Ha tényleg ennyire szívesen isszuk, és élvezzük az ízét, akkor biztos, hogy süteményben is értékelni fogjuk

Magyarországon egy korábbi felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint háromnegyede rendszeres kávéfogyasztó. Általában nem is gondolunk rá, hogy a kávét süteményekben használjuk (kivéve persze a nagy népszerűségnek örvendő tiramisut), pedig sokféle finom édességet készíthetünk felhasználásával. Családunk férfitagjai különösen értékelni fogják a kávés finomságokat!

Az alábbiakban bemutatjuk néhány kávés sütemény elkészítésének módját, az egészen egyszerűtől a kicsit bonyolultabbig.

Kávés muffin
Hozzávalók: 4 tojás 20 dkg cukor 25 dkg liszt 2 evőkanál instant kávé (koffeinmentes is lehet) 15 dkg margarin 1 csomag vaníliás cukor 1 zacskó sütőpor 2 dl tejszín
A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéhez hozzáadunk két evőkanál cukrot, és az egészet kemény habbá verjük. A por alakú hozzávalókat (liszt, sütőpor, instant kávé) egy másik edényben szintén összekeverjük.
Egy tálban összekeverjük a 4 tojássárgáját, a maradék kristálycukrot, vaníliáscukrot, a margarint és a tejszínt, ezeket kézi habverővel habosra verjük. A lisztes keveréket a masszához adjuk és eldolgozzuk, majd a tojáshabot óvatosan a tésztába forgatjuk.
A muffin formákat megtöltjük a tésztával. Ne töltsük tele, a tészta fel fog jönni. Margarinnal kikent tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük (légkeverésesben kb. 15 percig).

Kávés kocka
Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg cukor 6 db tojásfehérje 3 evőkanál rétesliszt 1/2 zacskó sütőpor 20 dkg darált dió
A krémhez: 6 db tojás sárgája 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 12 dkg csokoládéreszelék 1,5 dl feketekávé (instant kávéból, akár koffeinmentesen is) 10 dkg margarin
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és fokozatosan beleforgatjuk az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, valamint a cukrot és a diót. Margarinnal kikent tepsiben vagy sütőformában, 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd kihűtjük.
A krémhez összekeverjük a tojás sárgákat és a cukrot, beletesszük a vaníliás cukrot, a csokireszeléket, valamint a feketekávét. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Kihűtjük, majd ez előzőleg felhabosított margarinnal összekeverjük. Ezt a masszát rákenjük a kihűlt tésztára.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.