Tavaszi vitaminkosár

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2012. március 14. 14:01
Végre visszavonhatatlanul itt a tavasz. A napsütés a szabadba csábít, de feltűnik, hogy sápadtabbak vagyunk, és az sem ritka, hogy fáradtak, olykor türelmetlenek is. A téli és kora tavaszi hónapokban, amikor a gyümölcsökből és a zöldségfélékből kicsi a választék, csak étrendünk tudatos összeállításával sikerülhet szervezetünk vitaminigényét fedezni. Ilyenkor megnő a déligyümölcsök fogyasztásának a jelentősége. De tavasszal már friss zöldségre, zsenge, kerti veteményre vágyunk.

Mit tegyünk a bevásárló kosárba, hogy minél több vitaminhoz jussunk?

Végre visszavonhatatlanul itt a tavasz. A napsütés a szabadba csábít, de feltűnik, hogy sápadtabbak vagyunk, és az sem ritka, hogy fáradtak, olykor türelmetlenek is. A téli és kora tavaszi hónapokban, amikor a gyümölcsökből és a zöldségfélékből kicsi a választék, csak étrendünk tudatos összeállításával sikerülhet szervezetünk vitaminigényét fedezni. Ilyenkor megnő a déligyümölcsök fogyasztásának a jelentősége. De tavasszal már friss zöldségre, zsenge, kerti veteményre vágyunk.

vitamin_kalkulator4Mit tegyünk a bevásárló kosárba, hogy minél több vitaminhoz jussunk?

A tavasz közeledtével a zöldhagyma hamar megjelenik a piacokon, az első friss C-vitamin-forrást jelentheti. A zöldpetrezselyem levele is sok C-vitamint és ß-karotint, a zellerlevél sok B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A friss, zsenge karalábé szintén jó, korai C-vitamin-forrás, de B1-vitamint, pantoténsavat és biotint is jelentős mennyiségben tartalmaz. Nyersen is fogyasztható, bár minden háziasszonynak a töltött karalábé jut először eszébe.

A fejes saláta is korai C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-forrást jelent. A spárga is hamarosan kapható, folsav-, B1-, B2-vitamin és vastartalmával tűnik ki. A spenót is korán megjelenik, B2-vitamin-, ß-karotin- és biotin-tartalma kiemelkedően magas; sok vasat tartalmaz; vastartalma azonban csak részben hasznosul.

A sóska a hideget viszonylag jól tűri, egyes fajtái télen is szedhetők. Táplálkozási értékét nagy C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. Bár vastartalma magas, csakúgy mint a spenótból, ebből is csak kevés hasznosul. Magas oxalát-tartalmuk miatt túl gyakori fogyasztásuk nem javasolható. A hónapos retek friss C-vitamin-forrásként már kora tavasszal rendelkezésre áll.

parolt%2520zoldseg2

Mind a zöldségek, mind a gyümölcsök akkor a legzamatosabbak, vitamin- és ásványianyag- tartalmuk akkor a legnagyobb, amikor tökéletesen megértek. Vitamintartalmuk tárolás közben általában csökken, ezért még hűtőszekrényben se tartsuk hosszasan. Akkor vásároljuk meg, amikor szükségünk van rá. A legjobb persze, ha mi magunk frissen szedhetjük le.

A mezőgazdasági termelés jellegéből következően egyes zöldségek, gyümölcsök előállítása az év folyamán nem egyenletes. Melegházi zöldségeket - ki-ki pénztárcája szerint - gyakorlatilag egész évben vásárolhat. Az ilyen termesztési mód mellett azonban nem csak a magas költséggel, hanem azzal is számolni kell, hogy a növényvédő szerek és termésfokozók maradékai is előfordulhatnak a zöldségekben.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.