Basir Ahmad és kollégái korábban bizonyították, hogy az alfa-szinuklein fehérje túlzott felhalmozódása (aggregáció) összefüggésben van a Parkinson-kór kialakulásával. A mostani, a Journal of Biological Chemistry című szaklapban publikált tanulmányból kiderül azonban, hogy a kurkuma képes lehet megállítani ezt a folyamatot.
"A kurkuma megóvja a fehérjéket az aggregációtól, ami amúgy az első lépés lenne a betegség kialakulásában" - nyilatkozta Lisa Lapidus, az MSU fizikus docense. "A fűszer hatóanyaga ugyanis olyan szorosan összekapcsolódik az alfa-szinukleinnel, hogy megakadályozza a testhőmérsékleten történő felhalmozódást."
A kutatók lézerrel vizsgálták a fehérjék - a sejtekben lévő aminosav-láncok - viselkedését. Bár a tudósok tisztában vannak a fehérje-struktúrákkal, kialakulásuk módja - a gombolyodás néven is ismert folyamat - még nem világos teljesen.
Amikor a kurkuma az alfa-szinukleinhez kapcsolódik, nemcsak megakadályozza a fehérje aggregációját, de a gombolyodás, tehát a rekonfiguráció esélyét is növeli. A kurkuma tehát annyira felgyorsítja a fehérjét, hogy megakadályozza a más fehérjékkel való összekapcsolódás lehetőségét. Ebből is látszik, hogy a sebességnek kulcsszerepe van ebben a folyamatban.
A tudósok szerint ha találnának egy olyan szert, ami képes lenne megakadályozni a fehérjék kigombolyodását, akkor képesek lennének gyógyítani a Parkinson-kórhoz hasonló betegségeket. "A kurkuma bár ígéretes, a felhasználási területe rendkívül behatárolt, ugyanis nem képes eljutni az agyba, ahol a kigombolyodás végbemegy" - magyarázta Lapidus. "Ennek ellenére reméljük, hogy a mostani kutatással olyan kapukat nyitottunk meg, amelyek hozzájárulhatnak egy hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.