Az egészséges szója

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2012. január 11. 17:18
Ezt a hüvelyes növényt Kínában termesztették először kb. 5000 évvel ezelőtt. Európában eleinte csak takarmányozásra használták, emberi élelmiszerré csak a XIX. században vált. A szójának kb. 500 fajtája ismeretes a világon.

A szenvedélyes húsevők megvetik, a bioétel imádó vegetáriánusok esküsznek rá, de egy biztos: a reform étkezés sava-borsa ma kétség kívül a szója!

Ezt a hüvelyes növényt Kínában termesztették először kb. 5000 évvel ezelőtt. Európában eleinte csak takarmányozásra használták, emberi élelmiszerré csak a XIX. században vált. A szójának kb. 500 fajtája ismeretes a világon.

Léteznek olyan fehérjéket felépítő aminosavak, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani. Ezekhez az anyagokhoz, valamilyen külső forrásból, legtöbbször táplálkozás útján juthatunk hozzá. Ilyen úgynevezett esszenciális aminosavakat és fehérjéket tartalmaz a hús, valamint a növények közül nagy mennyiségben a szója.

A fehérje, amit 100 gramm szója tartalmaz, megközelíti az azonos mennyiségű marhahúsban lévő fehérjét, kb. 37-41 gramm. Sok kutató vitatja azt, hogy a szója valóban egészséges-e, ugyanis ez a növény úgynevezett proteáz inhibitorokat tartalmaz.

Ezek olyan anyagok, amelyek gátolják a fehérjék megemésztését a gyomorban. A proteáz inhibitorok, ha nagy mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, daganatos megbetegedésekhez vezetnek, ezért sokáig úgy gondolták, hogy a szója rákkeltő, ám megfelelő felhasználása során ezek az emésztést gátló enzimek átalakulnak.

Tudni kell azt a szójatermékekről, hogy a megfelelő hőkezelés során ez a proteáz inhibitor bomlik, és így nem kerül a szervezetünkbe, illetve olyan minimális mennyiségben, ami még nem okozhatja daganatos megbetegedés kialakulását.

vitx2zvf3

Ezt a hőkezelési eljárást kizárólag gyári körülmények között lehet megfelelően elvégezni, így a nagyobb mennyiségű nyers szója elfogyasztása nem ajánlatos! A szója helyesen elkészítve, akár segíthet megelőzni bizonyos daganatos betegségek kialakulását.

Tudósok megfigyelték, hogy Japánban, ahol a szója alapélelmiszernek számít, sokkal kevesebb arányban alakul ki emlőrák a nők körében. Ez bizonyos vegyületeknek, a flavonoidoknak és az izoflavonoidoknak köszönhető, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók a szójában.

Ezek az anyagok képesek semlegesíteni a szervezetbe kerülő rákkeltő vegyületeket, de szerepük van a szív és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz megelőzésében is. Magyarországon egy gyermek étkeztetési program keretében már megfigyelték a szója jótékony hatását.

Az általános és középiskolás gyerekek a vizsgálat alatt, az étkezésekkor szójából készült ételeket kaptak. Egyes gyerekeknél, akiknél magas koleszterinszintet vagy emelkedett koleszterinszintet mértek a vizsgálat elején, koleszterinszint csökkenést tapasztaltak a vizsgálat végére és, ami nagyon fontos, hogy nem alakultak ki vashiányos állapotok a gyerekeknél.

lx7z8uqy

A szója sokoldalú vitamin és ásványi anyag-forrás is. Tartalmaz szelént, magnéziumot, káliumot, vasat, B1 és B2 vitamint, azonban gazdag olyan élelmi rostokban is, amelyek gátolhatják a szervezet számára fontos ásványi anyagok hasznosulását.

Ezek a rostanyagok, nagy mennyiségű szója fogyasztásánál megköthetik a táplálékokkal bevitt ásványi anyagokat, káliumot, cinket, rezet, vasat, így ezek a fontos vegyületek nem tudnak felszívódni, és ezáltal hiány keletkezhet belőlük a szervezetben.

A szójamag értékes olajtartalmát, amely 100 grammonként körülbelül 22 gramm, a belőle készített termékeknél csökkentik, így diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. A szójaliszt csökkentett zsírtartalmú, zsírtalanított formában kerül forgalomba.

A szójagranulátum, a szójakocka nem magas olajtartalmú, és ugyanez elmondható a tofuról is. Szójából ma már lehet kapni párizsit, virslit, joghurtot, kekszet, pudingot, különböző ízesítésű szószokat, de ételalapanyagokat, fasírtot, lisztet, olajat is.

A hüvelyes növényből tejet is nyernek. Ez az ital majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej. Mivel a szója íztelen, így könnyen és változatosan fűszerezhető. A pörkölttől a fasírtig, a legkülönfélébb ételek alapanyagául szolgál ez a tápanyagdús növény.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.