A dohány a burgonyafélék családjába tartozó növényleveleinek kezeléséből származó termék, amit már ősidők óta termesztenek, hogy elfüstölhessék. A dohányt meggyújtva vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő vagy kábító hatást érhetünk el. alószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak pipázó indiánokkal, és ők hozták be Európába ezt a szokást, ahol a 16. század végén terjedt el tömegesen.
A legújabb hazai törvény szerint január elsejétől nem lehet rágyújtani a munkahelyeken, éttermekben, bárokban, a gyalogos aluljárókban, játszótéren, a peronon, a buszmegállókban illetve ezek ötméteres körzetében, és a parlamentben sem. A jogszabály bevezetését követően még három hónap áll a rendelkezésünkre, hogy átálljunk az új rendszerre. Ez után mindenkit szigorúan megbüntetnek.
Nehéz rászokni és még nehezebb leszokni
„Nehéz a leszokás, de nem lehetetlen.” - kezdi Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász - „Ma Magyarországon körülbelül 1.200.000 olyan ember él, aki valaha rendszeresen dohányzott és most már egyáltalán nem gyújt rá. Megvannak a maga hátulütői és buktatói, de meg lehet csinálni.” Nem lehetetlen küldetés leszokni a dohányzásról.
A leszokás elhatározás kérdése, el kell dönteni, hogy leszokom a dohányzásról, enélkül nem megy. Azért nehéz leszokni, mert a dohányos életébe beépül a cigarettázás. A függőség is nagyon erős, de ezen kívül a megszokás hatalma is szerepet játszik. Megszokja, hogy bizonyos helyzetekben rágyújt, automatikusan.
Mi lehet a megoldás?
El kell szakadni például a napi rutintól. „Mikor hazaért a dohányos leül a szokott foteljába és rágyújt.” - folytatja Vadász doktor - „Ezeket a pontokat kell megfogni. Át kell rendeznie a napját. Nem oda kell ülni, ahova szokott.” Esetleg nem abba az üzletbe megyek vásárolni, ahol a cigit veszem.
A szakember és a család azzal tud segíteni, hogy felhívja a figyelmet ezekre a rutinokra. Át lehet szokni a rágózásra, ami lefoglalja a szánkat, esetleg egy új szipkát kell venni, amit úgy kell kezelni, mint egy cigarettát.
Sokan elkezdenek hízni a cigaretta letétele után. Az oka, hogy a cigarettának étvágycsökkentő hatása van, de ez a hatás eltűnik és észrevétlenül többet eszünk. Ezen kívül a dohányzásnak van egy anyagcsere gyorsító folyamata. El lehet kerülni a hízást a következő szabályok betartásával. Csak étkezési időben együnk, ne nassoljunk. Akkor kell abbahagyni az evés, amikor már elég, nem akkor, amikor még kívánja a szemem.
Kockázatok...
A dohányzás leggyakrabban szív- és tüdőbetegségekhez vezet, valamint a szívinfarktus, az agyvérzés, az idült obstruktív légúti betegség (COPD), a tüdőtágulás és a rák (elsősorban a tüdőrák, a gége és a szájüreg rákos megbetegedése, a hasnyálmirigy-rák), az impotencia valamint az alulfejlett baba kialakulásának jelentős kockázati tényezője.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.