A tanulmányt vezető Ilse Botden, a Rotterdami Egyetem kutatója elmondta, hogy az eredmények nem támasztották alá azt az elméletet, hogy a vörösborban lévő polifenolok okoznák a vérnyomás csökkenését, és ezáltal előnyösen befolyásolnák a szív- és érrendszert. A kutatás részleteit az Amerikai Szív Társaság orlandói konferenciáján teszik közzé.
A kísérletben hatvanegy, körülbelül 61 éves személy vett részt, akik mindegyike a magas vérnyomás határán volt. Az alanyok olyan folyékony tejterméket kaptak, amely a vörösbor polifenoljait tartalmazták illetve ártalmatlan placebót. A kutatás négy hete után Botden nem mutatott ki eltérést a vérnyomásban a két csoport tagjai között.
A kutatók hozzátették, hogy a vörösbor fogyasztása ennek ellenére hatékonyan megelőzheti a szív-érrendszeri betegségeket, ugyanakkor leszögezték, hogy ez a vérnyomástól függetlenül zajlik. Az eredmények csupán azt jelentik, hogy a vörösbor nem a vérnyomás csökkentése révén szorítja vissza a kardiovaszkuláris kockázatot, inkább gyulladáscsökkentő hatást fejthet ki, amivel csökkenteni tudja a szív-érrendszeri kockázatot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.