Fehérjében az igazság

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2011. augusztus 24. 12:49
Az étrend szigorúan korlátozza a szénhidrátok (így a zöldségek és a gyümölcsök) fogyasztását és fehérjék valamint különböző kalóriadús és zsíros ételek - szalonna, hamburger, kolbász - fogyasztására ösztönzi a fogyókúrázókat. Az első fázisban például a szükséges kalóriák 64 százalékát zsírokból (ebből 42 százalék telített zsír) kell pótolnia a diétázónak. Dr. Atkins elképzelése szerint a szénhidrátok fogyasztásának korlátozása miatt a szervezet a ketózis állapotába került, aminek következtében kénytelen zsírt égetni ahhoz, hogy energiához jusson.

Talán egyetlen más fogyókúrás módszer sem váltott ki olyan parázs vitákat, mint a Dr. Robert C. Atkins által 30 éve megalkotott Atkins-diéta.

Az étrend szigorúan korlátozza a szénhidrátok (így a zöldségek és a gyümölcsök) fogyasztását és fehérjék valamint különböző kalóriadús és zsíros ételek - szalonna, hamburger, kolbász - fogyasztására ösztönzi a fogyókúrázókat. Az első fázisban például a szükséges kalóriák 64 százalékát zsírokból (ebből 42 százalék telített zsír) kell pótolnia a diétázónak. Dr. Atkins elképzelése szerint a szénhidrátok fogyasztásának korlátozása miatt a szervezet a ketózis állapotába került, aminek következtében kénytelen zsírt égetni ahhoz, hogy energiához jusson.

hal12

Az Atkins-diéta azonban figyelmen kívül hagy egy alapvető étkezési tényt: Mégpedig azt, hogy a telített zsírsavak fogyasztása növeli a koleszterinszintet és a koronáriás szívbetegségek (CHD) kialakulásának esélyét. 14 különböző kutatás is megerősíti ezt a tényt, amelyből hat során azt is sikerült bizonyítani, hogy a telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a CHD előfordulási esélyét.

A legtöbb, az Atkins-diétával kapcsolatos kutatás nyugtalanító eredményeket hozott. Az egyik kutatás során 100 embert osztottak be három különböző étkezési csoportba: az egyik csoportban egy közepes zsírtartalmú (az össz-kalóriaszám 30 százaléka) étrendet kellett követni, kalóriaszám-megkötés nélkül, a másikban csökkentett kalóriaszám mellett 15 vagy 30 százalékos zsírtartalmú étrendet, a harmadikban pedig az Atkins-diétát.

sonka6

Az eredmények szerint csak az Atkins-diéta növelte az LDL-koleszterinszintet (6 százalékkal), a triglicerid számot (5.5 százalékkal), homocisztein-szintet (ez az anyag nagyban károsítja az érfalakat), valamint a fibrinogén-szintet (ami hozzájárul a vérrögök képződéséhez).

Ezzel szemben egy, az Amerikai Szív Szövetség éves gyűlésén 2002-ben ismertetett hathónapos kutatás során kiderült, hogy az étrendet követők vesztettek súlyukból, LDL koleszterinjük csökkent, HDL koleszterinszintjük pedig nőtt. Mit jelent ez? Valószínűleg azt, hogy az LDL-szint a súlyvesztés és a kalóriamegvonás miatt módosult, a HDL emelkedés pedig a kutatás alatt szedett halolajnak köszönhető.

A legfontosabb üzenet, hogy egyetlen értékből ne vonjuk le messzemenő következtetéseket egész egészségünket tekintve. A rák, a kolera és az AIDS segítségével is fogyhatunk, sőt koleszterinszintünk is csökkenhet, mégsem mondhatnánk, hogy egészségesek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.