A Calgary Orvostudományi Egyetem kutatói patkánykísérletekben azonosították azt a mechanizmust, amely révén a stressz fokozza az étvágyat. A Neuron folyóirat e heti számában megjelent eredményeknek köszönhetően még többet megtudhatunk arról, miért tartják a stresszt az elhízás egyik legjelentősebb kiváltó okának.
Az agy normál esetben az endokannabinoidnak nevezett idegi átvivőanyagot termeli, amely jeleket küld az étvágy szabályozására. A kutatók az új kísérletben kimutatták, hogy amikor nincs jelen táplálék, egy olyan stressz válasz következik be, amely ideiglenesen funkcionálisan átprogramozza az agyat. Ez az átprogramozás csökkentheti az endokannabinoidok képességét a tápanyagbevitel kontrollálására, és hozzájárulhat a megnövekedett étvágy kialakulásához. A kutatók azt is felfedezték, hogy amikor a stresszhormonok hatásait blokkolták az agyban, a táplálék hiánya nem okozott változást az ideghálózatban.
Jaideep Bains és Quentin Pittman kifejezetten a hipotalamusz idegsejtjeit vizsgálta, azt az agyi területet, amely jelentős szerepet játszik az étvágy és az anyagcsere szabályozásában, és amely elsődleges jelentőséggel bír az agy stresszre adott válaszában is.
A kutatók szerint az eredmények segítenek megmagyarázni, hogyan íródhat felül a sejtszintű kommunikáció az agyunkban táplálék hiányában. Érdekes módon ezeket a változásokat nem feltétlenül a tápanyagok hiánya, inkább a táplálékhiány okozta stressz váltja ki. Ha például valaki úgy dönt, hogy kihagy egy étkezést, az agya egyszerűen serkenti az útvonalakat, ami az étvágy fokozódásához vezet. Az a tény pedig, hogy a táplálékhiány a stresszválasz aktiválódását okozza, segíthet megmagyarázni a stressz és az elhízás közötti összefüggést.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.