Az újonnan kifejlesztett technika révén az élelmiszer-és gyógyszergyárak hamarosan költséghatékonyabb és környezetkímélőbb módszerekkel tudják előállítani többek között a vitaminokat, gyógyszereket és étrend-kiegészítőket.
Egy sor kísérletet követően a kutatók kukoricakeményítő és zsírsav-észter felhasználásával megalkottak egy olyan védőtasakot, amely segít az olajban is oldódó vitaminok (A- és C-vitamin) szállításában, állítja Gregory Ziegler, az élelmiszertudományok professzora.
A magas hőmérséklet és a savak ártanak, vagy akár el is pusztíthatják a vitaminokat. A keményítőmolekulák egyfajta védőburkot képeznek a vitaminok körül, amíg azok átszállítódnak a magas savtartalmú gyomron, egészen a vékonybelekig, ahol fel tudnak szívódni a véráramba.
Ziegler professzor szerint a keményítő nagyon hatékony anyagnak bizonyult, ugyanis amellett, hogy könnyen és nagy mennyiségben hozzáférhető, könnyen lebomlik és felszívódik a szervezetben, ráadásul olcsó és még környezetkímélő is.
A kutatás részleteit a Carbohydrate Polymers című folyóirat legutóbbi számában publikálták. Gregory Ziegler kutatótársai Ursula V. Lay Ma, végzős egyetemi hallgató és John D. Floros, az élelmiszertudományok professzora voltak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.