Ne féljen a zsíroktól! - Konyhai felhasználás

zsír
PUBLIKÁLÁS: 2010. október 05. 00:00
Finomítatlan vs. finomított olaj A legfontosabb különbségek: íz, aroma és füstölési pont Finomított olajak: Halvány színű, néha kissé sárgás árnyalatú olajak, semleges aromájuk és ízük jellegzetes és állandó, jól bírják a magas hőmérsékletet, magas a füstölési pontjuk (ez az a hőmérséklet, amelyre anélkül hevíthető fel az olaj, hogy füstölni kezdene vagy megbarnulna ? vagyis megkezdődne elbomlása) és hosszabb ideig eltarthatók. Finomítatlan olajak: ezeket saláta olajnak vagy hidegen sajtolt olajnak is nevezik. Jellemzőik: erőteljes szín, erős/testes, nyersanyagtól (pl. olíva, szezámmag, földimogyoró) függő íz és aroma, korlátozott eltarthatóság; minőségük csak attól függ, hogy milyen növényből sajtolták őket.

Zsírsav-összetételüktől függően igen változatos az olajok és a zsírok minősége, és ennek megfelelően konyhai felhasználásuk is sokféle lehet.

Finomítatlan vs. finomított olaj
A legfontosabb különbségek: íz, aroma és füstölési pont

Finomított olajak: Halvány színű, néha kissé sárgás árnyalatú olajak, semleges aromájuk és ízük jellegzetes és állandó, jól bírják a magas hőmérsékletet, magas a füstölési pontjuk (ez az a hőmérséklet,
amelyre anélkül hevíthető fel az olaj, hogy füstölni kezdene vagy megbarnulna ? vagyis megkezdődne elbomlása) és hosszabb ideig eltarthatók.

Finomítatlan olajak: ezeket saláta olajnak vagy hidegen sajtolt olajnak is nevezik.
Jellemzőik: erőteljes szín, erős/testes, nyersanyagtól (pl. olíva, szezámmag, földimogyoró) függő íz és aroma, korlátozott eltarthatóság; minőségük csak attól függ, hogy milyen növényből sajtolták őket.

Felhasználás: többnyire salátákban, öntetekben, páclevekben és szószokban alkalmazzák, vagy alacsony hőfokon történő főzés során. Zsírsavösszetételük és jótékony egészségügyi hatásaik alig különböznek
(leszámítva, hogy a finomítatlan olajak E-vitamin-tartalma magasabb), és a finomított olajak valamivel több transz-zsírsavat tartalmaznak.
12123Hidrogénezett zsírok
Egy kémiai reakció során a folyékony olajakban található telítetlen zsírsavakat telített zsírsavakká alakítják, és így a zsiradék is szilárdabbá válik. Ezzel az eljárással elsősorban margarint és hidrogénezett olajokat
állítanak elő. Minél nagyobb a hidrogénezés mértéke, annál szilárdabb lesz az olaj/zsír szobahőmérsékleten és annál több transz-zsírsavat tartalmaz. A kenhető dobozos margarin például kevesebb hidrogénezett és transz-zsírsavat tartalmaz, mint a tömbben árult margarinok.

A probléma az, hogy a transz-zsírsavak növelik a ?rossz? LDL és csökkentik a ?jó? HDL mennyiségét. Ezeknek a zsiradékoknak az előnye, hogy sokkal stabilabbak és nehezebben avasodnak meg. A konyhában előszeretettel választják ezeket, ha nagy mennyiségű zsiradékban kell kisütni valamit. Léteznek ugyanakkor olyan ipari eljárások, amelyek
segítségével csökkenthető ? vagy akár teljesen megszüntethető ? a késztermékek transz-zsírsav tartalma.

Gyakorlati tanácsok a zsírok/olajok felhasználásához
- Általános szabály: soha ne hevítse a zsírt/olajat füstölési pontja fölé ? ekkor káros anyagok szabadulhatnak fel! Soha ne használjon vajat magas hőmérsékleten ? füstölési pontja alacsony és víztartalma miatt erősen fröcsköl is; pirításhoz azonban használható!

- Az alacsony zsírtartalmú termékek nem alkalmasak zsiradékban sütéshez, mivel még több vizet tartalmaznak, így szintén fröcskölnek.

- Salátákhoz használjon finomítatlan olajakat ? több E-vitamint tartalmaznak, teltebb az aromájuk és jobb ízt adnak! Mindazonáltal intenzív aromájuk uralhatja a velük készített étel ízét.

- A finomítatlan olajat ne hevítse túl magas hőmérsékletre ? ezek füstölési pontja általában alacsony: 130°?190° C!

- 150°C-os hőmérséklet felett az olajban transz-zsírsavak szabadulnak fel (0.02%?1.5%-tól akár 2% -ban), de a telített növényi olajokhoz képest ezek mennyisége még mindig igen alacsony. Ez a jelenség

főleg a magas többszörösen telítetlen zsírsavtartalmú olajak esetében jellemző.12124Sütés olajban:
A finomított olajak (pl. a sáfrányos széklice, a napraforgó, a mogyoró olaja) elvileg jól használhatók
sütéshez, de nem szabad túl gyakran vagy túl magas hőmérsékleten alkalmazni azokat ? az ok: nagyon gyorsan elbomlanak.
A túl magas hőmérséklet csökkenti a sütőolaj eltarthatóságát: a füstölési pontot csökkentő és az eltarthatóságot megrövidítő szabad zsírsavakat szabadít fel. Magas hőmérsékleten emellett nagy mennyiségű akrilamid (rákkeltő hatású bomlástermék) keletkezik.

A legjobb módszer: először olvassza meg a zsírt 60°?80° C-on 10 percig, majd a legjobb eredmény eléréséhez a sütéshez melegítse fel azt 170° C-ra!
Keverjen össze egyenlő arányban szűz olívaolajat, alacsony erukasav-tartalmú repceolajat (canola) és napraforgó-olajat ? ez a keverék nagyon ízletes és igen stabil.

Az olajat minden sütés után alaposan át kell szűrni, és rendszeresen cserélni kell!

Tanácsok különleges olajakhoz/zsírokhoz

Repceolaj (canola)
Fogyasztása nagyon ajánlatos, mivel benne az omega-6- és omega-3-zsírsavak aránya 2,4:1, ami jótékony hatású az egészségre.
A magas olajsavtartalmú repceolaj kitűnő sütőolaj.

Olívaolaj

A "szűz? vagy "extra szűz? jelzésű olajat hidegen sajtolják; ezen eljárás során nem használnak magas hőmérsékletet vagy vegyszereket; ezt főleg salátákhoz és pácokhoz javasoljuk.
A "tisztított? jelzésű olaj előállítása során kémiai anyagok és hőhatás segítségével sajtolják ki az olívát; nem túl magas hőmérsékleten dinszteléshez, pirításhoz és rövid ideig tartó sütéshez is alkalmas.
Az "olíva olaj? megnevezésű olaj hidegen sajtolt és finomított olaj keveréke; használható salátákban, pácokhoz de mindenféle főzési eljárás során is alkalmazható.

Telített növényi olajak

Füstölési pontjuk magasabb, mint a vajé vagy a margariné, ezért nem égnek el olyan könnyen.
Zsírtartalmuk 100%, szemben a vaj és a margarin 80%-os zsírtartalmával ? a hevítés során ezért nem fröcskölnek.
Általában kis és nagy mennyiségű zsiradékban történő sütéshez és a sütőben használják.

Vigyázat! Nagy mennyiségű transz-zsírsavat tartalmazhatnak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.