Edd magad boldogra, ételekkel a depresszió ellen

Lélekbúvár
PUBLIKÁLÁS: 2010. október 30. 00:00
Amikor valami negatív érzés hatalmasodik el az emberen, akkor két lehetőség állhat elő: vagy képtelen lesz normálisan enni a tartós gyomorgörcstől, vagy épp ellenkezőleg: az étkezésben találja meg az egyetlen örömforrást, ezért mértéktelen habzsolásba kezd, ami persze a kilókra is hatással van és az emiatt kialakuló bűntudat végül egy végtelen spirált hoz létre.

A kedélyváltozás a legtöbb embernél az étkezésben is megmutatkozik: van, aki lelki megterhelés hatására képtelen egy falatot is lenyelni, más viszont féktelen evésbe kezd.

Amikor valami negatív érzés hatalmasodik el az emberen, akkor két lehetőség állhat elő: vagy képtelen lesz normálisan enni a tartós gyomorgörcstől, vagy épp ellenkezőleg: az étkezésben találja meg az egyetlen örömforrást, ezért mértéktelen habzsolásba kezd, ami persze a kilókra is hatással van és az emiatt kialakuló bűntudat végül egy végtelen spirált hoz létre.

Pedig a megoldás egyszerű: olyan ételeket kell enni, ami boldoggá tesz, de közben nem hizlal, így sokkal hamarabb sikerül visszatalálni a helyes útra. Persze ez nem magán az ételen múlik, sokkal inkább olyan kémiai vegyületeken, amelyeket bizonyos ételek tartalmaznak, mások pedig nem.

A szakemberek általános tényként fogadják el, hogy a depresszió kialakulásáért és fennmaradásáért a szerotonin nevű anyag tartós hiánya felelős, épp ezért az a cél, hogy ennek az anyagnak valahogyan serkentsük a termelődését.

siras3

A szerotoninszint például megnő az összetett szénhidrátok evése után, mint például a cukor, ám ha hosszabb ideig és nagy mennyiségben eszi valaki, az elhízás miatt még mélyebbre süppedhet az önsajnálatban. Azt viszont kevesen tudják, hogy ugyanazt a szerotoninserkentő vegyületet, a triptofánt a szárnyashúsok, a tejtermékek és például a zöldborsó is nagy mennyiségben tartalmazza, érdemes tehát a borús hangulat ellen ilyen ételekből összeállítani valami finomságot.

Néhány új kísérlet szerint szintén hatékony depresszióellenes szerként vethetők be az omega-3 zsírsavak, ennek fő forrásai a tengeri halak és egyéb tengeri csemegék, de egyes olajos magvakban is bőségesen található - ráadásul milyen finom!

Akárcsak a lencse és a már említett zöldborsó, de ha ezeket nem szeretjük, ehetünk spárgát, desszertként pedig banánt. Ezek az élelmiszerek folsavat és B12 vitamint tartalmaznak, amely anyagokról egyelőre nem sikerült bebizonyítani, hogy okai lennének a depressziónak, ám az biztos, hogy a depressziós betegek szervezetében mindkét vegyület szintje rettentő alacsony szintre esik. Ha tehát ezeket az anyagokat pótoljuk, jó eséllyel javul a kedélyállapotunk is.

Ha már vitamin: fordítsunk kellő figyelmet a B6 vitamin külső pótlására is, amelynek hiánya egy bizonyos aminosav termelését okozza, ez pedig szintén hatással van a depresszió kialakulására.

hizokura6402

B6 vitamint nagy mennyiségben találhatunk a májban, a pulyka-, borjú- és sertéshúsban, a tőkehalban és lazacban, de ha jobban szeretjük a növényi ételeket, akkor is van bőséges választék: együnk búzacsírát, olajos magvakat, póréhagymát, esetleg lencsét vagy gombát.

Ha pedig még ezek ellenére sem múlik a nyomott hangulat, megfelelő mértékkel elővehetjük mégiscsak azt a csokit. Nemcsak a hangulatot javítja, de a benne található összetevők gátolják a rák kialakulását és a szellemi, valamint a fizikai teljesítőképességet is javítja - gondoljunk csak az iskolai vizsgákra, amikor a bölcs öregek csokit javasoltak a terembe vinni! Arra azonban érdemes ügyelni, hogy ne tejbevonót, hanem valódi csokit - minimum 35%-os kakaótartalommal, ebből 18% kakaóvajjal - együnk, máskülönben tényleg csak a hízás lesz az egyetlen hatása.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.