Zöldborsó, amit éretlenül szeretünk!

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 09. 15:00
A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére. Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerű termesztése miatt is.

A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére. Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerű termesztése miatt is.

Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó.

Cukor is, zöld is, hüvelyes is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához.

A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak.

Egyszerre készíthetünk belőle elő- és főételt, esetleg salátát. Amennyiben saját magunk szeretnénk megtermeszteni a zöld harapnivalót, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a zöldborsó nem válogat a talaj és az időjárások között sem.A zöldborsónak több fajtáját ismerjük, melyek mindegyike termeszthető az egész ország területén. Nem viseli meg a hideg és vízigénye sem túlzottan nagy, mivel gyökérzete mélyre kúszik.

Tavasszal vetjük el, általában március közepén. A betakarítás időpontjának kiválasztása viszont nehezebb feladat, mivel a szemek érés után gyorsan elkezdenek keményedni, illetve az élősködök is szívesen csemegéznek az édes zöldségből. Többnyire júniusban veszi kezdetét a válogatás a megfelelő hüvelyek között.

borsó

A rafinált szemek ugyanilyen játékosak, ha otthon szeretnénk őket megfőzni. Eleinte fokozatosan puhulnak, ám ez után ismét keményedni kezdenek. Ennek megelőzésére mentalevéllel együtt szokás a lobogó vízbe tenni az apró szemeket.

Ha inkább vásároljuk a zöldborsót, a legjobb, ha a héja alapján döntünk.

Az a növény, amelyiknek kemény, hibás vagy kevésbé élénk a színe, semmiképpen ne vigyük haza. Persze megkönnyítheti a dolgunkat, ha eleve héj nélkül vásároljuk, például fagyasztott formában.

Érdekesség, hogy a számunkra érett borsó még igazából éretlen. Valójában sárga és száraz, mire eléri a teljes érettséget.

Mi mégis a zöld és zsenge szemeket fogyasztjuk, melyek bővelkednek B1- és B2-vitaminban, illetve karotinban. Fehérjetartalma rendkívül magas, eleinte főleg ezért vált népszerűvé.

Mivel sokszénhidrátvan benne, az alakjukat félő hölgyek mellőzik étrendjükből, akárcsak a burgonyát. Ennek ellenére nem kell aggódnunk, ha zöldborsóval tömjük tele a pocakunkat, mert a magas kalóriaszámot ellensúlyozza, hogy a zöldség szerfelett egészséges.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.