Négy óriási tévhit az egészséges táplálkozásról!

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2010. augusztus 10. 00:00
Az alábbiakban négyet gyűjtöttünk össze azok közül a tények közül, amit majdnem mindenki rosszul tud!

Mint életünk minden területen, az élelmiszerek táján is rengeteg halhatatlan tévhit alapján tájékozódunk nap, mint nap.

Az alábbiakban négyet gyűjtöttünk össze azok közül a tények közül, amit majdnem mindenki rosszul tud!

1. Annyi egészséges zsírt ehetsz, amennyit csak akarsz!

Noha az olívaolaj, részben egyszeresen telítetlen zsírtartalma miatt jobb a szívünknek, mint a vaj, a maga artériaszűkítő telített zsírjaival, mindkét típusból egy-egy kanálnyi 100-120 kalóriát tartalmaz. Alapvetően ugyanis, minden zsírtípus nagyjából hasonló kalóriaértékekkel rendelkezik.

2. A friss mindig jobb, mint a fagyasztott?

A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak lehetnek, mint a frissen vásárolt termékek, hiszen ma már a betakarítás után rögtön gyorsfagyasztják a zöldség- és gyümölcsféléket, így nem ritka az sem, hogy a fagyasztott zöldségben több tápanyag található, mint a hosszú utat bejárt, fagyasztás nélkül tárolt, úgynevezett friss termények.

Ha friss árut akarunk, akkor inkább vegyünk hazai terméket, minden más esetben valószínűleg jobban járunk a fagyasztott termékekkel!

3. A barna kenyér jobb, mint a fehér!

Egy úgynevezett barna kenyér lehet, hogy csak színében barna, amit a karamelltartalmú színezéknek köszönhet. Az igazán egészséges kenyér az, ami teljes gabonaszemekből készült, vagy teljes kiőrlésű búzából.

Ezekben az esetekben a kenyér ugyanis majdnem kétszer annyi rostot tartalmaz, mint más kenyérfajták és ugyanígy magasabb a szelén, kálium és magnéziumtartalma is.

4. Ha a címkén természetes alapanyagok felirat szerepel, az csak jót jelenthet!

A természetes alapanyag tulajdonképpen bármit jelenthet, egyelőre egyetlen élelmiszeripari szabvány vagy nemzetközi, illetve helyi jogszabály sem határozta meg egyértelműen, mi a természetes alapanyagok konkrét definíciója.

Ilyenformán a címkén csak természetes alapanyagokat ígérő termékben is lehet csupa olyan összetevő, ami egyébként számos élelmiszeripari feldolgozási fázison ment keresztül, és több olyan összetevőt is tartalmazhat, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a feldolgozott cukor.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.