Ne tegye tönkre egészségét a fogyókúrákkal!

Diéta
PUBLIKÁLÁS: 2010. augusztus 12. 00:00
A fogyni vágyók többsége úgy kíván megszabadulni a feleslegtől, hogy megváltoztatja az étrendjét. Ez azonban, sok esetben egészségügyi problémákhoz vezethet, vagy súlyosbíthatja a meglévőket.

A fogyni vágyók többsége úgy kíván megszabadulni a feleslegtől, hogy megváltoztatja az étrendjét. Ez azonban, sok esetben egészségügyi problémákhoz vezethet, vagy súlyosbíthatja a meglévőket.

Kutatások kimutatták, hogy a súlyingadozás a csontok kalcium tartalmának eséséhez vezethet. Azok, akik kizárnak bizonyos ételeket az étrendjükből, energiabevitelük mérséklése érdekében, kizárhatnak olyan kulcsfontosságú tápanyagokat is, melyek csak specifikus ételekben találhatóak meg.

A tej fogyasztásának csökkentése például mérsékli a kalcium bevitelt. A Nestlé kutatói megállapították, hogy a tejfogyasztás a világ számos részén csökkenő tendenciát mutat. A létfontosságú kalcium pótlása érdekében a vállalat tiszta kalciummal, vagy a tejből kivont kalciummal dúsította tejtermékeit vagy reggeliző pelyheit. Ez része a Nestlé közösségi és táplálkozási politikájának, amelyben az egészséges táplálkozást és életmódot támogatja.

A Nestlé tudományos intézeteiben végzett kutatások célja szerte a világban az egészséges élet biológiai folyamatainak megértése. Ez magában foglalja azt is, hogyan szabályozható az energia-anyagcsere és hogyan segíthetnek az élelmiszerek egészségünk javításában.10298A Nestlé hatékony, hozzáadott táplálkozási előnyt is jelentő tápanyagainak (Branded Active Benefits) kifejlesztésekor az elsőszámú cél az volt, hogy fejlessze a Nestlé termékek tápanyag tartalmát és az egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Az elgondolás alapja az, hogy olyan, az egészséget támogató megoldásokat kínáljon, melyek értékét tudományosan bizonyították. A termékekhez adott aktív tápanyagok táplálkozási előnyei az emésztés, az immunrendszer erősítése, a bőrvédelem, a fizikai és mentális teljesítmény, a gyermekek egészséges fejlődése, súlykontroll és egészséges idősödés területeken jelentősek.

Az élelmi rostokkal dúsított cereáliák például lassan szívódnak fel a bélben. Ez nagyon hasznos a cukorbetegek esetében, vagy azoknál, akik csökkentett cukortartalmú ételeket fogyasztanának.10299A személyes diéta útján

A Nestlé kutatói az egyének közötti genetikai és anyagcsere különbségek megértésén dolgoznak. A cél, hogy átlássák, hogyan hat az egyes egyénekre saját élelmiszerválasztásuk. Az egy-egy embertől vett vérminta koleszterintartalmának vizsgálatából például nem következtethetünk arra, hogy más hogyan reagálna egy diétára vagy ételre, ami a koleszterinszintet hivatott csökkenteni.

A Nestlé egyik kutatási célja, hogy megértse a zsírszövetben zajló folyamatokat. A kutatók meggyőződése, hogy ez a kulcs a testtömeg szabályozáshoz. Nem minden zsír egyforma. A baba bőre alatt található zsír egészséges, de a felnőtteknél előforduló hasi zsír már nem.

A kutatások fókusza a bőr alatti zsírszövet és a belső szerveket körülvevő zsír különbségeinek feltérképezése. Másik kérdés az, hogy hogyan és miért rakódik le zsír a test különböző részein. A lausanne-i egyetem gyakorlókórházában (CHUV) végzett tanulmányok során emberi zsírt tanulmányozták, hogy megvizsgálják, mely gének szabályozzák az egyes zsírtípusokat. Ma már tudjuk, hogy a több mint 6000 gén máshogyan van jelen a kétféle zsírfajtában. Ez és az ehhez kapcsolódó kutatások új teret nyitnak meg a testzsír megértésében.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.