Makrobiotika - Az ősök üzenete

Diéta
PUBLIKÁLÁS: 2010. június 05. 00:00
Egy rendszer, amely a békés társadalmak korához vezethet el, hiszen a sejtekig hatoló táplálék határozza meg az egyes ember és a társadalmak karakterét.

Egy rendszer, amely a békés társadalmak korához vezethet el, hiszen a sejtekig hatoló táplálék határozza meg az egyes ember és a társadalmak karakterét.

A makrobiotika tiszavirág-életű diéta-divathullámok korában egy évezredes távol-keleti hagyományokból építkező világszemlélet, amelynek egyik pillére a táplálkozás. Az elmélet sarokköve azonban éppen az, hogy a Föld minden térségében az ott honos természet az éléstár, amelyből alapvetően meríteni érdemes.

?Legyen a táplálék a te orvosságod és az orvosság a te táplálékod? ? mondta Hippokratész. Kedvelt gyógymódja a főtt, teljes őrlésű árpa volt. Lázas betegség estén lázcsillapító hatású, nyáron kellemes közérzetet biztosít hűtő hatása.

A makrobiotikus értrend szerint napi táplálékunk 50-60 százalékát főtt teljes értékű gabonaféléből kell összeállítani: barnarizs, teljes búza, köles, zab, árpa, kukorica, rozs, hajdina.

Levesek: 5-10 százalék (1-2 csészényi). Gabonafélékéből, hüvelyesekből és zöldségekből készült levesek, melyek miszó vagy tamari hozzáadásával készülnek.

Zöldségételek: 25-30 százalékban kerüljön a napi étrendben friss zöldség. A makrobiotika lehetőség szerint a gyökérzöldség minden részét használja.

Hüvelyesek és tengeri zöldségek 5-10 százalékban szerepeljenek az étrendben.

Hetente néhány alkalommal kis mennyiségű fehér húsú hal, vagy tengeri hal fogyasztható.7941Gyümölcsök: hetenként néhány alkalommal (lehetőleg főzve, vagy aszalva). Mérsékelten fogyasztható friss, nyers gyümölcs, amikor szezonja van.

Desszert is változatossá teheti heti két-három alkalommal az étrendet. Az olyan ételekhez, melyekhez édesítőre van szükség árpamaláta, vagy rizsszirup használható. Alkalmanként mogyoró és dióféle is fogyasztható.

Ital: Bancsa- vagy kukicsa- tea.

Az étkezés módja:

- Naponta két-három alkalommal, csak ha éhesek vagyunk

- Alaposan rágjuk meg az ételt

- A lefekvés előtti három órában ne együnk.

Az itt felsoroltak egészséges embereknek javasolt étkezési formát jelent. Ha valaki megbetegszik, betegségek szerint összeállított étrend a gyógyítás alapja. Ehhez természetesen szakember segítségére van szükség. Magyarországon Sebestyén Szilvia létrehozta az Első Magyar Markrobiotika Oktatási Központot.

Itt megtanulható makrobiotikus ételek készítése.7942Érdekesség:

Köles: A Revalid kapszula hatóanyagai között megtalálható a köles, ami erősíti a kötőszövetet, a hajat fényessé teszi. Természetes gyógyszere a lépnek, jótékony hatású vese- és húgyhólyag gyulladás esetén. Melegítő hatása miatt hideg, nedves időben érdemes fogyasztani. Kicsi, kerek és lúgos gabona.

Barnarizs: Magas ásványianyag-tartalma révén támogatja az idegrendszer működését. Sómentes barnarizs diéta segít a vérkeringési zavarok, magas vérnyomás, vese-és hólyagzavarok esetén.

Rozs: jótékony hatású az izmok kifejlesztésében, érelmeszesedés, visszerek, duzzanatok, elhízás, székrekedés esetén.

Zab: Tapasztalták vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatását.

Kukorica: Nem tartalmaz gliadint és gluteint, ezért lisztérzékenyek gluténmentes diétájában jól alkalmazható, nyáron hűtő hatású.

Búza: A teljes kiőrlésű búza hozzájárul a szervezet harmonizálásához, támogatja a folyamatokat az érző idegrendszerben, az anyagcserében.

Hajdina: Sok energiát adó étel, ami nem veszi fel a talajból a káros, mérgező anyagokat.

Rajtunk múlik, hogy egészségesre, vagy betegre esszük-e magunkat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.