Ajánlható annak, akinek gomba fertőzése van, gyenge az immunrendszere, folyamatosan fogamzásgátló tablettát szed, vagy tartós antibiotikumos kezelésben részesült, avagy rendszeresen helytelenül táplálkozik.
A diéta lényege a szervezet megtisztítása - az egyébként minden egészséges szervezetben jelen lévő - az elszaporodott candidagombától, amelynek következményeként:
- megszűnhetnek az alvászavaraink,
- csökkenhet a fáradtság, a levertség, a hullámzó kedélyállapot, a migrén,
- szűnhet a hirtelen kialakuló éhségérzet,
- csökkenhet az étkezés utáni haspuffadás, a székrekedés vagy a hasmenés,
- elmúlhat a nyelven a lepedékképződés és a rossz lehelet,
- enyhülhetnek az allergiás panaszok, a vegyszerekkel szembeni érzékenység,
- megszűnhetnek a bőrkiütések, a viszketési inger az arcon, a fejbőrön, a nemiszervek és a végbél környékén.
Egyéb panaszok csökkenését, amelyek a kezelőorvos által megállapított betegségek következményei (pl. hüvelyi folyás, nyálkahártyagyulladás, hólyaghurut, szívpanaszok, izom- és ízületi bántalmak). Ezekben az esetekben a diéta alkalmazásáról kérjük ki mindig orvosuk véleményét!
A módszer lényege
A candida albicans olyan élesztőgomba, amely az egészséges emberi szervezetben jelen van. Panaszt nem okoz, hiszen a nem kórokozó baktériumgombák ellenőrzés alatt tartják. Baj akkor történik, hogyha ez az egyensúly felborul, és a candida elszaporodik a szervezetünkben. Így fertőzést okozhat a bőrön, a hüvelyben, a belekben vagy a szájüregben.
Ezt az állapotot szakorvos diagnosztizálhatja, és javasolhatja a diéta alkalmazását is. A candida elleni diéta azonban az egészséges szervezetben sem okoz károkat, megelőzésképpen, a szervezet megtisztulása érdekében is javasolt ez a kúra.Feltételek követelmények
- Nőknek három-hat hónapig, férfiaknak egy-két hónapig kell a diétát betartani az eredményesség érdekében.
- Teljesen élesztő- és szénhidrátmentes étkezést a kúra elején tartsunk egy-két hétig.
- Tilos fogyasztani élesztőtartalmú élelmiszereket: kenyeret, péksüteményt, édes és sós süteményt, kelt tésztát.
- Tilos fogyasztani cukrot és minden, cukorral, mézzel, diabetikus cukorral készült ételt és italt: ketchupot, mustárt, salátaöntetet, lekvárt, tortát, gyümölcsjoghurtot, aszalt és kandírozott gyümölcsöt, magas cukortartalmú friss gyümölcsöt (füge, banán, szőlő, szilva, dinnye, datolya), gyümölcslevet és egyéb gyümölcskészítményt, pl. kompótot.
- Tilos fogyasztani tej- és gombakultúrával készült élelmiszereket: kefirt, penészes sajtokat, tejfölt.
- Tilos fogyasztani erjesztett élelmiszereket: ecetet, sört, bort, pezsgőt, savanyú káposztát.
- Lehetőség szerint kerülni kell a tartósított termékeket.
- Zöldséget, gyümölcsöt csak frissen fogyasszunk
- Az immunrendszer erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet kell a szervezet számára biztosítani. Ezek elsődleges forrásai a zöldségek és gyümölcsök.A diéta leírása
A candida szénhidráttal táplálkozik, tehát mindent, aminek az alapja a cukor - természetesen a mézet is - száműznünk kell étrendünkből. A legszigorúbb diéta idején ? amit az első egy-két hétben ajánlatos csak végezni - a legtöbb friss gyümölcsöt is, mert még a savanyú gyümölcsfajtákban is van gyümölcscukor. Azt, hogy milyen ételfajta mennyi szénhidrátot tartalmaz, legbiztosabban a szakkönyvekből állapíthatjuk meg.
Sok ballasztanyagot kell fogyasztani, amelyek a bél nyálkahártyáját tisztítják. Ez lehet korpatermék, hajdina vagy natúr rizs. A diéta csak akkor hozhat tartós eredményt, ha a nők három-hat, a férfiak legalább egy-két hónapig végzik.
Étrend
Reggeli: Ehetünk tojást főve vagy rántottának elkészítve, müzlit kevés tejjel, zab- pelyhet, élesztő nélküli félbarna vagy barna kenyeret, Hamletet, Abonettet, sovány túrót, feta vagy mozzarella sajtot. Ihatunk kávét, teát - cukor nélkül
Tízórai, uzsonna: Ehetünk paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát, sárgarépát, főtt kukoricát és más zöldségfélét, alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsöt, például barackot, almát, körtét, málnát, ribizlit, dióféléket, olajos magvakat.
Ebéd: Fogyaszthatunk fehér húsokat: halat, csirkét, pulykát. Emellé bármilyen friss zöldséget párolva (például brokkolit, spárgát, sárgarépát, spenótot, fehér- és vöröskáposztát, kelbimbót, céklát, karfiolt, padlizsánt) vagy főzelékként, levesként is. Ehetünk barna rizst, durumtésztát és burgonyát köretnek, vagy önmagában elkészítve. Egészítsük ki étkezésünket friss gyümölccsel.
Vacsora: Alapvetően ezek közül bármit ehetünk, ami jólesik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.