Kiemelten fontos, hogy a táplákozásunk változatos legyen. A koplalás, bizonyos típusú élelmiszerek teljes megvonása nem vezet jóra.
A tápanyagokat két csoportra oszthatjuk: energiát hordozó tápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) és energiát nem hordozó tápanyagok (ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, víz, rostok).
Mindkét csoport az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, bármelyik hiánya veszélyeztetheti egészségünket.
A szénhidrátok a szervezet gyorsan mozgósítható energiaforrásai. Intenzív izommunka könnyebben végezhető el, ha megfelelő mennyiségű szénhidrát áll rendelkezésre, ugyanis a szénhidrátból jobb hatásfokkal nyerhető energia, mint a zsírokból.
A szénhidrátmentes étrend a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a só és víz háztartás felborulásához vezet.
Az élelmi rostok a komlpex szénhidrátok emészthetetlen része, a sejtfala. A rostok nem szolgáltatnak energiát, de fontos szerepük van az emésztési folyamatokban és a cukrok véráramban történő egyenletes elosztásában.A rosttartalmú ételek jóllakottság érzést keltenek, csökkentik az étvágyat. A rosttartalmú ételek folyadékkal és kiegészítő ásványi anyagok szedésével ajánlott.
Testünk víz nélküli súlyának közel a felét a fehérjék teszik ki. 6 hónap alatt testünk minden molekulája lebontódik és újjáépül. Ebben a folyamatban van nagy szerepük a fehérjéknek. A fehérje hiánya fáradtsághoz, depresszióhoz, fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképességhez vezethet. A többlet fehérje azonban, zsírként tárolódik.
A fehérjéket két csoportra osztjuk: inkomplett, azaz másodrendű (ide tartozik a zöldségek és gyümölcsök többsége) és komplett, azaz elsőrendű (ilyen a tojás, tej, húsfélék, halak). Az elsőrendű fehérjékben valamennyi szükséges aminósav megtalálható, helyes arányban és mennyiségben, így egyedüli fehérjeforrásként is kielégítőek. A másodrendű fehérjék önmagukban elégtelen fehérjeforrások, azonban komplett, elsőrendű vagy megfelelő inkomplett, másodrendű fehérjékkel elérhető, hogy teljes értékűvé váljanak.
A fehérjeszükséglet függ az életkortól, egészségi állapottól, testsúlytól és a fizikai terheléstől (legyen szó akár sportról, akár munkáról).A zsírokat másodlagos energiaforrásként kell kezelni, vagyis a szénhidrátraktárok kimerülése után elérhetővé váló energiaraktárként. A zsírok koncentrált energiaforrások.
A zsírok szolgáltatják az esszenciális zsírsavakat, melyet a szervezet nem képes előállítani, ezek a zsírsavak felelősek a vérnyomásért, vérkoleszterin szintért. A zsírok fokozzák a teltség érzést is, mivel lassabban ürülnek ki.
Kétféle zsír létezik: telített és telítetlen. A telített zsír felelő az szívroham, érszűkület, infarktus kialakulásáért. A telítetlen zsír segít reprodukálni a telített zsír káros hatásait. Kutatások bizonyították, hogy a magas zsírfogyasztás sem annyira káros, hogyha a helyes arányban található meg a kétféle zsír.
A telített zsírok főként állati eredetűek, pl. húsok, tej, vaj, de a kókusz és pálmaolaj is nagy arányban tartalmaz telített zsírsavakat. E két utóbbi kivételével a telített zsírsavak szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak. A telítetlen zsírsavak növényekből vagy halakból származnak. Ezek szobahőmérsékleten folyékonyak, de könnyebben romlanak.
Gyakran elfeledkezünk az egyik legfontosabb dologról: az ételkészítés módja, útja legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint maga az étel.A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív szerves vegyületek. A vitaminokat a szervezet nem képes előállítani, így azokat a táplálékkal be kell vinni. Azonban a vitaminok mértéktelen szedése súlyos toxikus tüneteket is okozhat.
Az ásványi anyagok csoportjába tartoznak azok a szervetlen vegyületek, melyekre több, mint 100 mg / nap mennyiségben van szüksége a szervezetnek (pl. kalcium, foszfor, kálium, magnézium, nátrium, klór).
Nyomelemek azok a szervetlen vegyületek. Ilyen a vas, fluor, jód, mangán, szelén, cink.
A víz alkotja testünk nagy részét. Testsúlyunk mintegy 70-75%-át teszi ki. 10%-os csökkenés szervezetünk vízháztartásában komoly betegséget okozhat, míg 20%-os veszteség halálhoz vezethet.
A vér 90%-a víz, mely eljuttatja a szükséges anyagokat a sejtekhez és elszállítja onnan a bomlástermékeket.
A víz a hőmérséklet szabályozásában, az emésztésben, és az izületek működésében is fontos szerepet játszik.
Fontos a rendszeres folyadékfogyasztás. Nem szabad megvárnunk, míg megszomjazunk. Bizonyos folyadékok (tej, cukrozott üdítő, gyümölcsitalok) nem váltják ki a vízfogyasztást.
A vezetékes ivóvíz fogyasztása vegyszertartalma miatt hosszú távon nem ajánlott. Ha van rá mód palackozott vizet fogyasszunk vagy használjunk otthoni víztisztító berendezést.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.