Néhány ötlet a diétához.
Zellerkrémleves (ch: 7,7 g)
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- Delikát, só
- Petrezselyem zöld
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- Margarin diónyi
- 50 dkg zeller kis kockára vágva (vagy zeller gumó)
A margarint lábasban felhevítjük, beletesszük a vöröshagymát, és pirítjuk. Ezután kerül bele a zellerkocka, fűszerezzük sóval, borssal, és apróra vágott petrezselyemmel. Kevés ideig tovább pirítjuk. Vízzel felengedjük, és puhára főzzük. Ha megfőtt a zeller, turmixoljuk össze. A tejfölt a tejszínnel elkeverjük, és habarásként adjuk a turmixolt zellerhez.
(A habarás lényege a hőkiegyenlítés, ami annyit tesz, hogy a habaráshoz hozzáadunk némi forró levest, összekeverjük, majd így adjuk hozzá a turmixhoz.)
Forrón, csészékben tálaljuk, tetejére tehetünk friss összeaprított zellerlevelet.Bazsalikomos sonkával göngyölt csirkemell szezámmagos párolt brokkolival (ch: 6,9 g)
Hozzávalók (4 személyre)
- 40 dkg csirkemell
- 20 dkg gépsonka
- Bazsalikom levél
- Őrölt bors, étolaj, tengeri só
- 80-100 dkg brokkoli (mirelit vagy friss)
- 1-2 evőkanál szezámmag
A csirkemellet mossuk, tisztítjuk, nyitott szeleteket készítünk (merőlegesen bevágjuk a szeleteket, de nem végig, ezáltal kapjuk a nyitott szeleteket), klopfoljuk. Sóval, borssal ízesítjük. Belehelyezzük a sonkát és a bazsalikom levelet, majd felgöngyöljük. Hústűvel (vagy fogpiszkálóval) rögzítjük a két végén. Kevés olajon, serpenyőben hirtelen átsütjük.
A brokkolit tisztítjuk, rózsáira szedjük, majd ízesített forró vízbe dobjuk, majd egyből elzárjuk. (Erre azért van szükség, hogy a brokkoliban található értékes tápanyagok, és vitaminok megmaradjanak.) 2-3 perc után leszűrjük. Közben egy serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot (olaj nélkül), és beleforgatjuk a brokkolikat. A csirkemell tekercseket vastagabb szeleteltre vágjuk, majd a tányéron felhalmozott brokkoli tetejére helyezzük. Díszítésként friss bazsalikom levelet használjunk.
Natúr tonhal spenót mártással (ch: 8,4 g)
Hozzávalók (4 személyre)
- 60 dkg tonhal filé
- Hal fűszerkeverék
- Étolaj, só, bors
- 50 dkg parajkrém (vagy friss spenót)
- 50 dkg tömlős krémsajt
- Fokhagyma
- 1 dl tejszín
- Citrom vagy citromlé
- Szódabikarbóna
A tonhal filéket négy egyenlő szeletre vágjuk. Ízesítjük a hal fűszerkeverékkel, majd serpenyőben, kevés olajon átsütjük. Tálaláskor pár csepp citromlével megcsöpögtetjük.
Kevés vízen a parajt megfuttatjuk. (Ha friss parajból készítjük, akkor kevés vajban futtatjuk.) Késhegynyi szódabikarbónával megszórjuk, hogy a szép zöld színét megtartsa. Fokhagymával, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Hozzáadjuk a krémsajtot, majd forralás közben habverővel simára keverjük. A tejszínnel a végén dúsítjuk, és kellő sűrűségűre forraljuk. Ezzel a pikáns parajmártással tálaljuk a natúr tonhalszeleteket.Csirkés Cézár saláta (ch: 12,4 g)
Hozzávalók (4 személyre)
- 0,5 dkg csirkemell vékony csíkra vagy kockára darabolva
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 4 db főtt tojás
- 25 dkg paradicsom cikkre vágva
- 4 dl tartármártás
- Bors, só, étolaj
- Citromlé
- 1 fej eisberg saláta
- 25 dkg kígyó uborka
- Tojás
- Mustár
- Tejföl
A csirkehúst sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon hirtelen megsütjük, vigyázzunk, ne szárítsuk ki. A paradicsomot, uborkát, eisberg salátát, fokhagymát egy nagyobb tálba helyezzük. Kevés citromlevet csepegtetünk rá. A csirkemellet hozzákeverjük, és tartármártással összeforgatjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a csirkemellet nem keverjük hozzá, hanem a tetejére halmozzuk. Megszórhatjuk reszelt parmezán sajttal. Saláta levelekre szedve tálaljuk.
Tartármártás: 1 tojássárgáját mustárral 1 teáskanál sóval, borssal, édesítőszerrel elkeverjük. Folyamatos keverés mellett annyi olajat csurgatunk hozzá, amennyit felvesz. Kevés tejföllel dúsítjuk. Ízesíthetjük fehérborral (2-5 cent). Hűtjük.Krémsajttal sült pulykamell, jégcsap retek chips (ch: 9,9 g)
Hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg pulykamell 4 szeletre
- Tömlős natúr krémsajt (2 db)
- Margarin diónyi
- Tárkony friss
- Só, bors, étolaj, grill fűszer
- 1 kg jégcsap retek
Pulykamell szeleteket klopfoljuk. (Tipp: tekerjük a hússzeleteket folpackba, így szebben tudjuk a húst formázni, és nem piszkoljuk be a konyhánkat sem.) A sajtkrémet ízesítjük tárkonnyal, sóval, borssal. A hússzelet közepére halmozzuk. Félbehajtjuk, hústűvel tűzzük. Hirtelen megsütjük mindkét oldalát. Majd egy kevés vízzel, borral fedő alatt puhára pároljuk. Jégcsapretket vékony karikára vágjuk (gyalun). Fűszerezzük: sóval, borssal, grill fűszerrel. Fritőzben vagy serpenyőben ropogósra sütjük. Szalvétával kibélelt szűrőbe szedjük. Tálaláskor a göngyölt húsokat középen elvágjuk, és tányérra halmozzuk a chipset, erre helyezzük a húst. Tárkonnyal és zöld fűszernövénnyel díszítjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.