Atkins Receptkombinációk

recept
PUBLIKÁLÁS: 2010. február 12. 00:00
Néhány ötlet a diétához.

Néhány ötlet a diétához.

Zellerkrémleves (ch: 7,7 g)

Hozzávalók (4 személyre)

- 1 fej vöröshagyma finomra vágva

- Delikát, só

- Petrezselyem zöld

- 1 dl tejszín

- 1 dl tejföl

- Margarin diónyi

- 50 dkg zeller kis kockára vágva (vagy zeller gu­mó)

A margarint lábasban felhevítjük, beletesszük a vöröshagymát, és pirítjuk. Ezután kerül bele a zel­lerkocka, fűszerezzük sóval, borssal, és apróra vá­gott petrezselyemmel. Kevés ideig tovább pirítjuk. Vízzel felengedjük, és puhára főzzük. Ha megfőtt a zeller, turmixoljuk össze. A tejfölt a tejszínnel elke­verjük, és habarásként adjuk a turmixolt zellerhez.

(A habarás lényege a hőkiegyenlítés, ami annyit tesz, hogy a habaráshoz hozzáadunk némi forró le­vest, összekeverjük, majd így adjuk hozzá a turmix­hoz.)

Forrón, csészékben tálaljuk, tetejére tehetünk friss összeaprított zellerlevelet.4547Bazsalikomos sonkával göngyölt csirkemell szezámmagos párolt brokkolival (ch: 6,9 g)

Hozzávalók (4 személyre)

- 40 dkg csirkemell

- 20 dkg gépsonka

- Bazsalikom levél

- Őrölt bors, étolaj, tengeri só

- 80-100 dkg brokkoli (mirelit vagy friss)

- 1-2 evőkanál szezámmag

A csirkemellet mossuk, tisztítjuk, nyitott szelete­ket készítünk (merőlegesen bevágjuk a szeleteket, de nem végig, ezáltal kapjuk a nyitott szeleteket), klopfoljuk. Sóval, borssal ízesítjük. Belehelyezzük a sonkát és a bazsalikom levelet, majd felgöngyöljük. Hústűvel (vagy fogpiszkálóval) rögzítjük a két vé­gén. Kevés olajon, serpenyőben hirtelen átsütjük.

A brokkolit tisztítjuk, rózsáira szedjük, majd íze­sített forró vízbe dobjuk, majd egyből elzárjuk. (Er­re azért van szükség, hogy a brokkoliban található értékes tápanyagok, és vitaminok megmaradjanak.) 2-3 perc után leszűrjük. Közben egy serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot (olaj nélkül), és bele­forgatjuk a brokkolikat. A csirkemell tekercseket vastagabb szeleteltre vágjuk, majd a tányéron fel­halmozott brokkoli tetejére helyezzük. Díszítés­ként friss bazsalikom levelet használjunk.

Natúr tonhal spenót mártással (ch: 8,4 g)

Hozzávalók (4 személyre)

- 60 dkg tonhal filé

- Hal fűszerkeverék

- Étolaj, só, bors

- 50 dkg parajkrém (vagy friss spenót)

- 50 dkg tömlős krémsajt

- Fokhagyma

- 1 dl tejszín

- Citrom vagy citromlé

- Szódabikarbóna

A tonhal filéket négy egyenlő szeletre vágjuk. Ízesítjük a hal fűszerkeverékkel, majd serpenyő­ben, kevés olajon átsütjük. Tálaláskor pár csepp cit­romlével megcsöpögtetjük.

Kevés vízen a parajt megfuttatjuk. (Ha friss pa­rajból készítjük, akkor kevés vajban futtatjuk.) Kés­hegynyi szódabikarbónával megszórjuk, hogy a szép zöld színét megtartsa. Fokhagymával, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Hozzáadjuk a krém­sajtot, majd forralás közben habverővel simára ke­verjük. A tejszínnel a végén dúsítjuk, és kellő sűrűségűre forraljuk. Ezzel a pikáns parajmártással tálaljuk a natúr tonhalszeleteket.4548Csirkés Cézár saláta (ch: 12,4 g)

Hozzávalók (4 személyre)

- 0,5 dkg csirkemell vékony csíkra vagy kockára darabolva

- 2 gerezd fokhagyma reszelve

- 4 db főtt tojás

- 25 dkg paradicsom cikkre vágva

- 4 dl tartármártás

- Bors, só, étolaj

- Citromlé

- 1 fej eisberg saláta

- 25 dkg kígyó uborka

- Tojás

- Mustár

- Tejföl

A csirkehúst sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon hirtelen megsütjük, vigyázzunk, ne szárítsuk ki. A paradicsomot, uborkát, eisberg salátát, fokhagymát egy nagyobb tálba helyezzük. Kevés citromlevet csepegtetünk rá. A csirkemellet hozzákeverjük, és tartármártással összeforgatjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a csirkemellet nem keverjük hozzá, hanem a tetejére halmozzuk. Megszórhatjuk reszelt parme­zán sajttal. Saláta levelekre szedve tálaljuk.

Tartármártás: 1 tojássárgáját mustárral 1 teáska­nál sóval, borssal, édesítőszerrel elkeverjük. Folya­matos keverés mellett annyi olajat csurgatunk hoz­zá, amennyit felvesz. Kevés tejföllel dúsítjuk. Ízesít­hetjük fehérborral (2-5 cent). Hűtjük.4549Krémsajttal sült pulykamell, jégcsap retek chips (ch: 9,9 g)

Hozzávalók (4 személyre):

- 50 dkg pulykamell 4 szeletre

- Tömlős natúr krémsajt (2 db)

- Margarin diónyi

- Tárkony friss

- Só, bors, étolaj, grill fűszer

- 1 kg jégcsap retek

Pulykamell szeleteket klopfoljuk. (Tipp: tekerjük a hússzeleteket folpackba, így szebben tudjuk a húst formázni, és nem piszkoljuk be a konyhánkat sem.) A sajtkrémet ízesítjük tárkonnyal, sóval, borssal. A hússzelet közepére halmozzuk. Félbe­hajtjuk, hústűvel tűzzük. Hirtelen megsütjük mind­két oldalát. Majd egy kevés vízzel, borral fedő alatt puhára pároljuk. Jégcsapretket vékony karikára vágjuk (gyalun). Fűszerezzük: sóval, borssal, grill fűszerrel. Fritőzben vagy serpenyőben ropogósra sütjük. Szalvétával kibélelt szűrőbe szedjük. Tála­láskor a göngyölt húsokat középen elvágjuk, és tá­nyérra halmozzuk a chipset, erre helyezzük a húst. Tárkonnyal és zöld fűszernövénnyel díszítjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.