Ami leginkább hiányzik a tányérról

ásványi anyag
PUBLIKÁLÁS: 2018. január 05. 13:30
A magyar nők étrendje az ajánlott napi mennyiségnél átlagosan 30 százalékkal kevesebb vasat, és 10-20 százalékkal kevesebb cinket tartalmaz.

A magyar nők étrendje az ajánlott napi mennyiségnél átlagosan 30 százalékkal kevesebb vasat, és 10-20 százalékkal kevesebb cinket tartalmaz.

Az olyan mikrotápanyagok, mint avasés a cink, továbbá a jód, az A-vitamin, aD-vitamin, a kalcium vagy a folsav hiánya súlyos betegségekhez, többek között vérszegénységhez, vaksághoz és szellemi visszamaradottsághoz is vezethet.

A vitaminokban, ásványi anyagokban szegény étrend világszerte számos hiánybetegség kialakulásáért felelős, hiszen a Föld lakosságának több mint egyharmadának vas, A-vitamin és jód fogyasztása lényegesen az ajánlott mennyiség alatt marad. Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusának tippjei segítenek abban, hogy étrendünk megfelelő mértékben tartalmazza az alábbiakban említett mikrotápanyagokat, és így megelőzhessük az ezekhez kötődő hiánybetegségeket.

Vas

A vas legfontosabb feladata a vérben lévő vörösvértestek alkotórészeként az oxigén és a széndioxid szállítása. Hiánya, amely a szükségesnél kisebb vasfogyasztás, de különböző felszívódási zavarok és vérzés miatt is kialakulhat, vérszegénységet okoz.

A vashiány kialakulása szempontjából leginkább a csecsemők, a kisgyermekek, a serdülők, a várandós nők, a reproduktív korú nők (erős havi vérzés esetén), az idősek és a vegetáriánusok veszélyeztetettek.

A legjobb vasforrások a húsfélék, a máj és az egyéb belsőségek, ezekből két-ötször jobb a vas felszívódása mint a növényi vasforrásokból (pl. paraj, sóska, póréhagyma, petrezselyemzöld, spárga, ribiszke, gomba). C vitaminban gazdag étrend fogyasztásával javítható a vas hasznosulása a szervezetben.

Tippünk: Fogyaszthatunk időnként vörös húsokat, például marhát vagy sertést is. De válasszuk az olyan sovány részeket, mint többek között a karaj vagy a comb, és zsírszegény módon készítsük el őket, például tegyük sütőzacskóba vagy süssük meg grillen. Belsőségek (pl. máj) másfél-két hetente kerüljenek az asztalra.

Jód

A jód a pajzsmirigyhormonok részeként részt vesz többek között az anyagcsere szabályozásában és befolyásolja a növekedést is. Azokon a területeken, ahol a talaj és ennek következtében a víz és a növények is szegények jódban, a pajzsmirigy működésének zavara (pl. golyva) alakulhat ki.

Tippünk: Használjunk jódozott konyhasót, válasszuk a jódozott sóval ízesített termékeket és hetente egyszer fogyasszunk tengeri halat/herkentyűket!

Cink

A cink számos enzim és az inzulin részeként fontos szerepet játszik a tápanyagok anyagcseréjében. Hiányában romlik az ízérzékelés és az étvágy, elhúzódóbbá válhat a sebek gyógyulása.

Tippünk: Táplálkozzunk változatosan! A cinkben gazdag húsok mellett rendszeresen tálaljunk értékes hüvelyesekből (pl. szójából, lencséből) készült fogásokat és tojást is. Ez utóbbiból viszont heti öt darab a felső határ!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.