Egy kis segítség szervezetünk olajozott működéséhez

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 08. 14:35
Ma már mindenki számára jól ismert tanács, hogy mérsékeljük a zsiradékok - főképp a telített zsírsavakban gazdag állati eredetűek - fogyasztását, mert így csökkenthető az elhízás, valamint az ehhez könnyen társuló szív-érrendszeri betegségek és egyéb szövődmények kialakulásának a veszélye.

Zsír vagy olaj?

zsírsavakközött megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat.
olaj21000
Telítetlen zsírsavakból viszont annál kevesebbet veszünk magunkhoz,szív-érrendszerre

Omegák

Az omega-9 egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a vér károsLDL-koleszterintöbbszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak,
olaj
omega-3omega-6zsírsavak fontos összetevői a sejtmembránnak,kivéve a linolsavat (omega-6) és az alfa-linolénsavat (omega-3)olajokat

Ételkészítési tippek

  • Kerüljük a zsiradékoksokszor való felhasználását, a sütőolaj túlhevítését és a nagy hőmérsékleten sütést, és részesítsük előnyben a párolást!
  • Főzéshez, sütéshez olyan növényi olajat válasszunk, amelynek a többszörösen telítetlen zsírsavtartalmaviszonylag kicsi, egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma viszont nagy. Ilyen szempontból ideális pl. a nagy egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmú napraforgóolaj, a repceolaj, az olívaolaj.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.