Ritkán kezdődik a nap egy jó csésze kávé nélkül. Ha tényleg ennyire szívesen isszuk, és élvezzük az ízét, akkor biztos, hogy süteményben is értékelni fogjuk
Magyarországon egy korábbi felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint háromnegyede rendszeres kávéfogyasztó. Általában nem is gondolunk rá, hogy a kávét süteményekben használjuk (kivéve persze a nagy népszerűségnek örvendő tiramisut), pedig sokféle finom édességet készíthetünk felhasználásával. Családunk férfitagjai különösen értékelni fogják a kávés finomságokat!
Az alábbiakban bemutatjuk néhány kávés sütemény elkészítésének módját, az egészen egyszerűtől a kicsit bonyolultabbig.
Kávés muffin
Hozzávalók:  4 tojás   20 dkg cukor   25 dkg liszt   2 evőkanál instant kávé (koffeinmentes is lehet)   15 dkg margarin   1 csomag vaníliás cukor   1 zacskó sütőpor   2 dl tejszín
A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéhez hozzáadunk két evőkanál cukrot, és az egészet kemény habbá verjük. A por alakú hozzávalókat (liszt, sütőpor, instant kávé) egy másik edényben szintén összekeverjük.
Egy tálban összekeverjük a 4 tojássárgáját, a maradék kristálycukrot, vaníliáscukrot, a margarint és a tejszínt, ezeket kézi habverővel habosra verjük.   A lisztes keveréket a masszához adjuk és eldolgozzuk, majd a tojáshabot óvatosan a tésztába forgatjuk.
A muffin formákat megtöltjük a tésztával. Ne töltsük tele, a tészta fel fog jönni. Margarinnal kikent tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük (légkeverésesben kb. 15 percig).
Kávés kocka 
Hozzávalók:  A tésztához:  12 dkg cukor  6 db tojásfehérje  3 evőkanál rétesliszt  1/2 zacskó sütőpor  20 dkg darált dió
A krémhez:  6 db tojás sárgája  20 dkg cukor  1 csomag vaníliás cukor  12 dkg csokoládéreszelék  1,5 dl feketekávé (instant kávéból, akár koffeinmentesen is)  10 dkg margarin
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és fokozatosan beleforgatjuk az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, valamint a cukrot és a diót. Margarinnal kikent tepsiben vagy sütőformában, 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd kihűtjük.
A krémhez összekeverjük a tojás sárgákat és a cukrot, beletesszük a vaníliás cukrot, a csokireszeléket, valamint a feketekávét. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Kihűtjük, majd ez előzőleg felhabosított margarinnal összekeverjük. Ezt a masszát rákenjük a kihűlt tésztára.