A vashiány a leggyakoribb táplálkozás eredetű hiánybetegség a világon, amelynek következménye a vérszegénység, mely a Föld lakosságának közel 30%-át, mintegy 1 milliárd embert érint.
A vashiány fokozatosan, hosszú idő alatt alakul ki. A tünetek csak későbbi stádiumban jelentkeznek: fáradtság, sápadtság, légszomj, szédülés, munkavégzési nehézség. Lassul a hajszálak növekedése, töredezetté válik, végül kihullik a haj. A körmökszintén törékennyé válnak, beszakadhatnak.
Az állati eredetű termékekben (májban, húsban) lévő vasnak kb. 15%-a, míg a növényekben (például spenótban) lévőnek csak 3-5%-a szívódik fel, ennek oka elsősorban az ezekben tárolt vas eltérő szerkezetében van.
Természetesen a vas felszívódását még számos egyéb tényező is befolyásolja, például a gabonafélék korpájában, hüvelyesekben lévő fitátok (rostok), a zöldségfélék szerves sav (például oxalát) tartalma gátolja, míg a zöldségek és gyümölcsökC-vitamintartalma elősegíti a hasznosulást, valamint a szervezet vasraktárainak (izmok, lép, máj csontvelő) telítettsége is meghatározza hogy mekkora lesz a felszívódó mennyiség .
Rendszeres, kiegyensúlyozott étrend mellett lecsökkenthetjük a különböző táplálkozási eredetű megbetegedések előfordulásának kockázatát, így például a vashiányos vérszegénység kialakulását is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.