Mit bír el a korsó?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2009. november 25. 00:00
A sör kultúránk szerves része, a társas összejövetelek elmaradhatatlan kísérője. Anélkül, hogy bárkit mértéktelen ivászatokra buzdítanék, jó tudni, hogy kis mennyiségben fogyasztva még egészséges is: nyugtat, ellazít, és sok benne a B-vitamin! Igyuk hát jó szívvel!

A sör kultúránk szerves része, a társas összejövetelek elmaradhatatlan kísérője. Anélkül, hogy bárkit mértéktelen ivászatokra buzdítanék, jó tudni, hogy kis mennyiségben fogyasztva még egészséges is: nyugtat, ellazít, és sok benne a B-vitamin! Igyuk hát jó szívvel!

A biokedvelők legtöbbje teljesen elzárkózik az alkoholfogyasztástól. Természetesen ez szívük joga, de jó tudni, hogy létezik biosör is, ami nem elhanyagolható beltartalmi értékkel rendelkezik. Az árpanedű éppen olyan ínyencségnek számít, mint a bor, kiváltképp, ha valóban tiszta fajtáját választjuk.

Mi a gond a nem ökológiai sörökkel?

A nagy sörgyárak trükkösen kerülik ki a tisztasági törvényeket, hogy spóroljanak az előállítás költségein. IV. Vilmos herceg 1516-ban hozta meg híres törvényét, mely szerint a sört kizárólag tiszta vízből, árpából, malátából, komlóból és élesztőből lehet főzni.

114572

A sörgyárak szinte mindegyike génmanipulált összetevőkkel próbálja lefaragni a gyártási költségeket. Megengedett trükk például, hogy egy polyvinylpolypirrolidon nevű anyaggal kicsapatják a fehérjét, így az ital kristályosabb és hosszabb lejáratú lesz.

Génmanipulált kukoricacukor adja az aranysárga színt, a vizet pedig ioncseréléssel vagy aktívszenes szűréssel lágyítják, kénnel kezelik a komlót és malátát, az árpát pedig vegyszerekkel védik a kártevőktől. Így már nem is olyan fontos a tisztaság, és az árpa minősége.

Hogyan készül hagyományosan az igazi sör?

Az árpaszemeket két-három napra tiszta forrásvízben csíráztatják, ekkor a gabona enzimje a keményítőt cukorrá alakítja, a fehérje pedig elbomlik. Ha már elég édes, a csírákat forró levegővel megszárítják. Ezt a sörfőzőmester személyesen ellenőrzi, mivel a hőmérséklet fontos tényező, a sör színét is ilyenkor állítják be.

Ezután a malátából kiválogatják a ki nem csírázott szemeket, és megőrlik, masszává keverik vízzel, ehhez adják a komlóvirágot és felfőzik. Az elpárolgó víztől függ a sör extrakt tartalma. Ezután fémtartályokba teszik, s ekkor kerül bele az élesztő.

alkohol%252863%2529

Körülbelül 1 hétig hagyják erjedni, s ezalatt a cukorból alkohol lesz. A fő erjedés után 3-12 hétig tartó másodlagos erjedés során keletkezik a szénsav. Szűrés után, vagy anélkül palackokba vagy hordókba töltik. Megfelelő tisztaság mellett, és a minőségi előírások betartásával, nincs szükség trükkökre a tartósítás és a jobb állag elérésére. Ezt a hagyományt ápolják a biosörfőzdék is.

Németországban 25 millió liter biosört főztek 2007-ben. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a sör az egyik legegészségesebb ital, már Szent Hildegárd is mint orvosságot emlegeti. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a kóla, a benne levő rengeteg B-vitamin a bőr sejtjeinek megújulását segíti elő és védi az idegrendszert. Jó hatással van az anyagcserére, az élő tejsavbaktériumok az emésztő rendszert támogatják, valamint vízhajtó hatása révén tisztíja a vesét, csökkenti a koleszterin szintet és serkenti vérkeringést.

Jó egészséget!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.