Összefut a nyál a szánkban

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 26. 08:21
Vannak dolgok, amikről az ember úgy érzi, nem illendő beszélni, és általában véve a test különböző nedvei, többek közt a nyál is ide tartozik. De miért is ódzkodunk ennyire tőle? Talán ha tudnánk, pontosan miért nedves állandóan a szánk belseje, kevésbé szégyellnénk, hogy nekünk is van nyálunk.

Szinte természetesnek vesszük, hogy létezik, olyannyira, hogy bele sem gondolunk, valójában mi célt szolgál. Pedig a szájban lévő nyál nagyon is fontos szerepet tölt be!

Vannak dolgok, amikről az ember úgy érzi, nem illendő beszélni, és általában véve a test különböző nedvei, többek közt a nyál is ide tartozik. De miért is ódzkodunk ennyire tőle? Talán ha tudnánk, pontosan miért nedves állandóan a szánk belseje, kevésbé szégyellnénk, hogy nekünk is van nyálunk.

Bizonyára észrevették már, hogy evés előtt megnő a mennyisége, nem véletlenül létezik az a szólás a legfinomabb falatokkal kapcsolatban, hogy „összefutott a nyál a szájában”. Ez ugyanis nem más, mint az első emésztőnedv, ami már a szájban elkezdi a táplálékokat lebontani a szervezet számára feldolgozható formára.

Amikor a szemünkkel látjuk és orrunkkal érezzük a finomságot, az agy kiadja a parancsot a gyomornak és a szájnak, hogy „étel érkezik, felkészülni rá!”. Ezért gyűlik fel hirtelen a szájban a nedvesség, amelyet a nyálmirigyek termelnek.

nyelv5

Legnagyobb része víz, és csak kevesebb, mint 1 százaléka tartalmaz egyéb anyagokat, a mucin egy fehérjeszerű anyag, ami összetapasztja a falatot és síkossá teszi, hogy könnyebben csússzon le a nyelőcsövön, a ptialin pedig megkezdi az étel lebontását. A nyál enyhén lúgos kémhatású, de van egy kellemetlen „mellékhatása” is: a benne lévő mészsók a fogakon kicsapódnak és fogkövet okoznak.

A baktériumölő hatással is rendelkező enzimből alapállapotban is mintegy gyűszűnyi mennyiség van a száj belsejében, de ez evés közben rohamosan megnő: egy órányi folyamatos evés közben akár fél liter is termelődhet! Érdekesség, hogy a nyál sosem „vész el”, mert amit lenyelünk, az a bélből felszívódva újra a véráramba kerül, azon keresztül pedig ismét a szájba.

Attól függően, hogy mit eszünk, más-más minőségű és sűrűségű a nyál összetétele is, ezzel még inkább segíti a bevitt étel megemésztését. Ugye nem is olyan ijesztő erről beszélni?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.