Veréb Tamás edző segítségével lesz Puskás Ferenc

Meg kellett tanulnia a valaha volt legjobb labdarúgó legendás ballábas lövését. Az első félórában ki is ment a bokája, de így is állta a sarat a fiatal színész.
Meg kellett tanulnia a valaha volt legjobb labdarúgó legendás ballábas lövését. Az első félórában ki is ment a bokája, de így is állta a sarat a fiatal színész.

Augusztus 20-án lesz 75 éve, hogy Puskás Ferenc válogatottként először pályára lépett. Az Üllői úton az osztrákokat vertük 5:2-re, és az első gólunkat az akkor tizennyolc éves Puskás Öcsi lőtte. Ennek apropóján készült a Puskás musical, amit augusztus 20-án mutatnak be az Erkel Színházban. Veréb Tamásé a főszerep, ő lesz Puskás, a leghíresebb magyar.

© Keller Mátyás

Amikor először felhívott a rendező, Szente Vajk, nem mondta, hogy pontosan miről lenne szó, csak azt, hogy egy nagy nyári musical, nagy főszerep. Mikor kiderült, hogy Puskás Öcsi életét dolgozza fel, nagyon örültem. Megköszöntem, de az első kérdésem az volt: ugye nem kell focizni? Szeretem a focit, de nem vagyok őrült rajongó. Kosaraztam, nem focimeccsre jártam, a futball kimaradt az életemből, de nem vagyok ügyetlen. Profiktól megtanultunk néhány fogást, hogy hitelesen tudjuk játszani még akkor is, ha konkrét focizás nem lesz. Lesz viszont rengeteg olyan koreográfia, mintha fociznánk a színpadon. Volt csapatépítő edzés, profi futballedzővel. Az első félórában sikerült félrelépnem, azóta hurcolom ennek a következményeit – neveti el magát Tamás. – De azért elég jól megy, még az ikonikus ballábas mozdulatait is sikerült elsajátítani. Ezekből jócskán lesz az előadásban. Sok a koreográfia, ren­­geteget táncolunk, egyszer pedig, a híres angolok elleni meccsen a levegőbe emelkedünk.

Puskás Öcsiről megnézte az archív felvételeket Veréb Tamás színész © AFP

A lábtechnikán, a profi mozgáson túl, Tamás fontosnak találta, hogy minél többet tudjon a Nemzet Sportolójáról, az olimpiai bajnokról, aki az Aranycsapat kapitánya volt.

A musicalt augusztus 20-án mutatják be © Keller Mátyás

Öcsi bácsiról eddig is sokat tudtam, de már túl vagyok az életrajzi könyvén, megnéztem archív felvételeket, mindent, amiből lehetett meríteni. Úgy készülök, mint bármelyik előadásra, de itt van az a plusz faktor, hogy olyan legendáról szól, akiről személyes emlékei vannak a közönségnek. Ettől különösen izgalmas feladat!

Az Aranycsapat. Középen guggol Puskás Ferenc © Fortepan/Erky-Nagy Tibor

Július elsején kezdték próbálni a darabot, és most, egy héttel a premier előtt már a finisben járnak.

Veréb Tanás a híres ballábas mozdulatot is megtanulta © Keller Mátyás

Alig várom a 20-i bemutatót az Erkel Színházban – mondja Tomi csillogó szemmel. – De tudom, utána hiányozni fog a csapat, a csapatmunka. Annyira jó közösség alakult ki, igazi vegyes társaság. Prózai színészek, zenés színházból érkező színészek, táncosok, és még rádiósok is. Azt leszögezném, ez nem foci musical, hanem hőstörténet. Nem meccsek lesznek a színpadon, nem csak a sikerről szól, hanem az igazságról. Az 56-os helyzetről, hogy kinek, miért kellett disszidálnia, ami lehet, hogy nem disszidálás, hanem menekülés volt. Van benne bőven drámai helyzet is, nagyon izgalmas. A legendáról elhessegeti a téves, negatív emlékeket.