Így békítette ki 25 évvel ezelőtt Friderikusz Benkő Lászlót és Laux Józsefet – videó

2016-ban – pár hét eltéréssel – két legendás volt omegás is távozott az élők sorából: Somló Tamás, aki 1964 és 1967 között fújt a csapatban, valamint a dobos Laux József, aki 1962-től '71-ig adta a tempót. Most – négy évvel a kettős búcsú után – újabb Omega-zenész hunyt el: Benkő László.

Talán már kevesen emlékeznek, de épp negyed évszázaddal ezelőtt Benkőt és Lauxot nem más, mint Friderikusz Sándor hozta újra közelebb egymáshoz – beszédes nevű – Békítő Show című műsorában.

A két zenész az Omega kezdeti éveitől jó viszonyt ápolt – ám a sajtó szerint egy 1994-es koncert éket vert közéjük © Bors Archív

Történt ugyanis, hogy 1994 őszén az Omega tartott egy jubileumi nagykoncertet, amin a csapat egykori dobosa nem vett részt. Az újságcikkek akkor szinte kivétel nélkül arról szóltak: a két zenész összeveszett.

– A hírnek, ahogy akkor utánaérdeklődtem, és azóta is lehet egyet s mást hallani, van valami alapja – vezette fel Fridi a műsorban a két sztárt.

Először Benkő mesélte el, hogy noha azt szerették volna, hogy mindenki legyen jelen, ez egyszerűen kivitelezhetetlen volt:

– Összeszámoltuk, és kiderült, hogy egy csomó embert meg kéne hívni, és így semmi más nem lesz, csak egy fesztivál, ahol csak jönnek-mennek az emberek – magyarázta, hozzátéve: ez eleve nem az ő egyedüli döntése volt, hanem az egész zenekaré. Elmesélte: az utolsó napig nem született tényleges döntés, hogy akkor most ki jöjjön és ki nem. – Csak közben a Laux megharagudott – magyarázta Benkő, aki gyakorlatilag a "rossz hír hozójaként" lett a dobos céltáblája.

Valahol igazat adtam neki, de mit tehettem? Egy voltam a zenekarban.

– Nem esett jól. Nem éreztem magam megbántva, csak megdöbbentő volt a dolog – idézte fel ugyanezt az esetet anno a másik fél, Laux József. Friderikusz emlékeztette a nézőket: az Omega kezdeti éveiben pont Laux és Benkő ápolta a legszorosabb kapcsolatot.

Öleléssel köszöntötték egymást

Szerencsére a két zenész láthatóan nem haragudott meg olyannyira egymásra, mint azt a külvilág hitte. Már a stúdióban is öleléssel köszöntötték egymást, és Lauxon egyértelműen látszott: nem neheztel régi barátjára.

Ráadásul a műsort egy közös zenéléssel zárta Laux és Benkő, amihez a Pa-Dö-Dö és Paudits Béla, sőt, maga Friderikusz is csatlakozott – méghozzá Kóbor szőke fürtjeit idéző parókában.

Ez is érdekelheti!

Benkő László: Mennyi dolgom van még, mi mindent kell még csinálnom! videó

Meghalt Benkő László, az Omega alapítója

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors