A kínai holdújévvel egy időben eléggé felkapott lett egy jellegzetes koreai fermentált savanyúság, a kimchi. Népszerűsége miatt mindenki ezt eszi és készíti el most.
A kimchi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része. A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. A kimchi erjesztéssel készül.
Több száz fajtája létezik és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült rizses egytálételt is. A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok.
Így nem is csoda, hogy mint az egészséges életmód hívét, Lékai-Kiss Ramóna figyelmét is felkeltette ez a hagyományos koreai étel. Hatalmas lelkesedéssel próbálta meg elkészíteni, de a kommentelők durván szétszedték érte.
A műsorvezető főzőtudománya vegyes fogadtatásban részesült. Akadtak rajongói, akik elárasztották dicséretekkel és like-okkal, de mások szóvá tették például miért nem savanyúkáposztát készített, ami szintén fermentált, ugyanolyan egészséges és még sokkal egyszerűbb is. A legtöbb ítélkezést azonban a recept eredetisége miatt kapta - szúrta ki a Mindmegette.
A műsorvezető-színésznő oldalát azonnal elárasztották a like-ok, kommentek, kéretlen jótanácsok: volt aki dícsérte, volt, aki nem értette, miért nem savanyúkáposztát készít, az is fermentált, legalább annyira egészséges, mint a kimchi, és sokkal egyszerűbb - de a leginkább a recept eredetiségén feszültek egymásnak az emberek.
- Az a fehér valami nem is kell rá vagyis én nem szoktam rakni - írta az egyikük, mire jött a válasz: - A fehér massza hivatalosan rizsliszt és víz. Iszonyat sok változata van amúgy!
A Wikipédia szócikke szerint a szöuli kimchimúzeum 187 történelmi, valamint ma is létező változatát különíti el. A készítéséhez használt leggyakoribb zöldségek a kínai kel, az újhagyma, a gyömbér, a fokhagyma és a retek. Fűszerezéséhez pedig sót, őrölt csilit, halszószt vagy garnélarákszószt használnak.
A kommentszekcióból az is kiderült, hogy a "Rami-féle" változat Li Mengyi, A Konyhafőnök című gasztroreality egyik döntős verenyőjének receptje, így annak eredetiségéhez kétség nem férhet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.