Emlékezés

„Letaglóz, hogy majdnem minden napra jut egy ilyen rossz hírt” – gyászol Korda György

Mona

Létrehozva: 2024.01.11.

Egyre csak fogynak a nagyszerű előadók, színészek, énekesek a magyar művészvilágból. A zenész szakma is szegényebb lett Kaszás Péter halálával. Korda Györgyöt és Zalatnay Saroltát is váratlanul érte barátjuk, kollégájuk távozása, akinek számos slágert köszönhetnek munkásságuk sok-sok évtizede alatt.

Ahogy arról a Bors beszámolt, január 10-én hajnalban, 77 éves korában elhunyt Kaszás Péter Sr., hazánk egyik legértékesebb zenész-dalszerzőjére. Megannyi sláger fűződik a nevéhez, amik hallhatatlanná tették a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett, a Huszka Jenő-díjjal elismert, és több albuma arany, gyémánt, illetve platina lemezes zeneszerzőt. A magyar zenei világ nagyjai közül nagyon sokat dolgozta vele, többek között Korda György és Zalatnay Sarolta is. Mindkettőjüket váratlanul érte kollégájuk távozása, megtörten nyilatkoztak lapunknak.

Kaszás Péter
Kaszás Péter halála az egész művészvilágot megrázta. (Fotó: YouTuber)

Korda György: Mindenkor kész volt segíteni

Korda Györgyöt is megrendítette Kaszás Péter halálhíre. A már életében legendává vált énekes rendkívül jó munkakapcsolatot ápolt a zeneszerzővel. A Borsnak elárulta, jó ideje szétvált az útjuk, de sok slágert köszönhetnek Péternek.

Nagyon sok dalt írt nekünk, a barátságunk és a munkakapcsolatunk nem most kezdődött. 1986-ban írta az első slágerünket, a Szeress úgy is, ha rossz vagyok dalt. 

Például a Ha nem tudom, nem fáj című szerzeményét a mai napig napig imádja a közönségünk. Emlékszem, amikor megírta nekem a l'amour, Monte Carlo-t. Úgy kezdődött a szöveg: „Mikor indul a nyár, mikor táncol a lány, már érzem.” Mondtam neki: „Petikém, én hatvanéves vagyok, ebben a korban már nem passzol ez a szöveg hozzám”. Azonnal átírta nekem: „Van egy nagy szerelem, ez a kártya nekem, imádom.”, így ismerhette meg a közönség és óriási sláger lett. Csak azért jutott esz eszembe, mert ez is jó példa arra, mennyire laza, rugalmas, empatikus volt ő a munkában – emlékezett vissza Korda György, aki ha még nem is dolgoztak együtt, figyelemmel kísérte a zeneszerző munkásságát.

200930-34-KZ
Korda György és Balázs Klári rengeteg slágert köszönhet a zeneszerzőnek. (Fotó: Knap Zoltán)

Manapság már nem voltunk munkakapcsolatban, eltávolodtunk szakmailag egymástól, valahogy nem keresztezte az utunkat az élet. 

– A Klárikával közös duettjeink nagy részét ő írta nekünk. Aranyos ember volt, megbecsülte a barátságokat, mindenkor kész volt segíteni. Többször voltunk kint nála, a repülőtér környékén lakott, ott volt berendezve a stúdiója is. Sokat zenéltünk ott, de nem csak dolgoztunk, társadalmi életet éltünk, rengeteget beszélgettünk, szép időszaka volt az életünknek – idézte fel az Artisjus- és Fonogram-díjas énekes.

Korda György nem tudott arról, hogy Kaszás Péter bármilyen egészségügyi problémával küzdött volna, ezért is érte annyira váratlanul szerdán a szomorú hír.

Rendkívül letaglóz, hogy majdnem minden napra jut egy ilyen rossz hírt. 

Borzalmas, hogy az én generációmból, sőt még a fiatalabb korosztályból is úgy mennek el a nagyszerű emberek, hogy csak kapkodom a fejemet. Rossz érzés! 

– Remélem, hogy a fia tovább viszi azt a zenész vonalat, amit Peti képviselt. Emberileg és zeneszerzőként is pótolhatatlan lesz – mondta érdeklődésünkre Korda György.

Zalatnai Sarolta
Zalatnay Cinit megrázta kollégája halálhíre. (Fotó: Máté Krisztián)

Zalatnay Sarolta: Ő soha nem akart kilépni a rivaldafénybe

Zalatnay Saroltát is szomorúsággal tölti el, hogy egyre fogyatkoznak generációjából a nagyszerű művészek, zenészek. Mindig is tisztelte Kaszás Péter munkásságát, emberként is szerette, még ha jó ideje már nem is dolgoztak együtt.

Emlékszem, nagyon klassz stúdiója volt Pestszentlőrincen. Nagyon sok dalt vettünk föl nála. Rendkívül jó hangja volt, sok dalomban vokálozott – kezdte lapunknak az énekesnő. – Az utolsó években nem sokat találkoztam vele. 

Zseniális muzsikus volt, de valahogy ő soha nem akart kilépni a rivaldafénybe. 

– A zenészvilágban a neve garantált volt a sikerhez. Szakmailag és emberileg is csodálatos volt. Rengeteget segített önzetlenül mindenkinek. Szerettem vele dolgozni, de arra már nem is emlékszem, miért távolodtunk el egymástól zeneileg. Az utóbbi időben nem sok mindent tudtam róla, váratlanul ért, hogy elhunyt. Sokszor szomorú vagyok, amiért a korosztályomból folyamatosan elmegy valaki. De tudom, hogy találkozunk mi még, csak nem siettetném. Fiatalon hajlamosak voltunk azt gondolni, hogy mi sosem tudunk elmenni. Sajnos nem így van. Ő is nagy kutyás volt, például a Kutyaslágerek című albumot is vele készítettem 1995-ben – árulta el Cini.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171225_auto_resized.jpg
origo.hu

Körtemelleit és feszes fenekét mutogatja a folyamatosan meztelenkedő álomnő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27585_resized.jpg?avcount=1714415111
origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174238_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174336_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Akcióban a kutyapárt, folytatódik a ferencvárosi ízléstelen turulszobor körüli politikai cirkusz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171892_auto_resized.jpg
vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27571_resized.jpg?avcount=1714415111
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173590_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166403_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714415111
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714415111
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nu78MtZk1MGSCM9DdX8Kcp3f-hdcys0Hn1LZPqErMxw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NhMWViN2Y2YTIxYTQxZDdhNjNmZDRiOTk5Yjc3NDdm.webp
Kiakadás

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/wbUDFdze6haVVc1P2lO-IgzycDNu8ZXib-WoByUpYbE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlhOTE1ZTczODU1YTQ0Y2RiNTEzYzJmODlhZTM4YWZj.webp
ROSSZULLÉT

Fel kell adnia? Ritka betegségéről vallott a Next Top Model Hungary versenyzője