Névhasználat

Kitört a balhé a Republic zenészei és a rajongói között

Zs.

Létrehozva: 2023.08.30.

Cipő halála után tíz évvel sem nyugodtak le a kedélyek a Republic zenekari név használata körül. Ismét kitört a balhé. Egyszerre két ex Republicos csapat is működik a piacon (bár az egyik Kék és Narancssárga néven) a zenészek egymást ócsárolják, a rajongók pedig egyre súlyosabb vádakat fogalmaznak meg.

A Republic zenekar a maga több, mint 300(!) slágerével az ország egyik legismertebb zenekara volt és az a mai napig is, bár az alapító zseni, Bódi László, Cipő halálával nagyon sok minden megváltozott. A csapat 2013-ban szétesett. A nézetkülönbségek oka egyetlen kérdésre volt visszavezethető: vajon Cipő halála után van létjogosultsága Republic néven fellépni, egyáltalán létezzen tovább a zenekar vagy sem. 

Republic
Az eredeti Republic (Fotó: Bors) 

Két Republicot azonosítanak  

A Republic zenekarból Cipő 2013-as halálakor kivált Tóth Zoltán András hangszeres zenész, az eredeti zenekar második többségi daltulajdonosa, a zenekar hangszerelője, zenei rendezője, vagyis az a személy, aki felelős volt a csapat zenei stílusáért és hangzásáért. Ő akkor úgy érezte, hogy Cipő nélkül nincs többé Republic, ízléstelen a nevet használni, Cipő szerzeményeit előadni. 

Tóth Zoltán Republic 1990-2013
Tóth Zoltán András (REPUBLIC 1990-2013) Fotó: Tóth Zotán András/Facebook 

A zenélést természetesen ő sem hagyta abba, megalapította a Kék és Narancssárga Produkciót, és azzal járja az országot. A szervezők azonban – érthető módon – sokszor úgy gondolják, hogy érdemes megemlíteni, hogy ez a produkció a volt Republicos Tóth Zoltáné, így számos alkalommal a neve mellé odabiggyesztik a zenekari nevet, aminek a jogait egyébként Boros Csabáék birtokolják.   

A plakátokon sokszor feltüntetik a Republic nevet, holott ezt tilos lenne 

Üzengetés a zenekari tagok között 

A rajongók és persze az egykori zenésztársak is értesülnek arról, hogy egyre gyakrabban tűnik fel engedély nélkül a zenekari név, nem is kellett sokat várni arra, hogy kirobbanjon a botrány. Boros Csabáék azt eszelték ki, hogy mostanában minden zenekari bejegyzésük mellé odateszik hastegekkel, hogy: #Valodi_Republic #ezt_hallgasd. Így igyekeznek tudatni a hallgatósággal, hogy mikor zenélnek ők. Persze Tóth Zoltánt sem kell félteni, ő a hivatalos Facebook-oldalán tesz közzé csípős hangvételű üzeneteket, a legutóbb, múlt vasárnap, augusztus 27-én a következőt: 

Drága Barátaim! Ismételten egyetértünk! Jómagam sem örülök annak, ha a jelen zenekaromat félreérthetően és teliben „Republic” néven tüntetik fel egy plakáton. Merthogy erős szégyen ez rám nézve! Nekem is szóljatok, ha ilyet láttok! Köszönettel: Tóth Zoltán (REPUBLIC 1990-2013)

De olyan is előfordult, hogy Tóth Zoltán úgy reklámozta az egyik koncertjét, hogy –Válasszuk az eredetit! – én is azt mondom. :)) 1990 és 2013 között kell keresni. És ha már nem találnád, a jó visszhangokért ide kell jönni! Hétvégén 4 koncert, gyertek!

Elszabadult indulatok   

A névhasználatnak nevezett ketyegő bomba természetesen a rajongók soraiban robbant: az emberek kíméletlenül egymásnak estek a zenészek hivatalos oldalain. Van, aki egyenesen Boros Csabáék halálát kívánja, mások viszont nem értik, hogy egy zenekari tag halála miatt miért is kellene a zenészeket szélnek ereszteni és civil munkát vállalniuk? Az indulatok mostanra olyan szintre értek, hogy volt, aki Borosék koncertjén végig azt skandálta, hogy "Laci, Laci", utalva arra, hogy Cipőnek kellene a színpadon állnia Republic névvel, vagy senki másnak. De kap hideget-meleget Tóth Zoltán András Kék és Narancssárga produkciója is, róla egy névtelen kommentelő nem kevesebbet állít, mint azt, hogy ő tehet arról, hogy Cipő meghalt. 

– A pénzről meg annyit, ki a jó fene próbál itt mindent meglovagolni, emlékkoncert, születésnap stb? Zoli és a borzalmasan hamisan éneklő bandája..Nekik mennyivel van több joguk énekelni a dalokat mint azoknak akik 23 évet húztak le vele...Mi a jó fenéért vagy te ebben a csoportban? Miért csak úgy tudnak Zoliék 1-2 koncertet összekaparni ha a plakát féloldalán óriás betűkkel virít hogy Republic Dalcirkusz.. Mondjuk tényleg cirkusz az egész...Mellékesen megjegyzem jogilag nem is használhatná a Republic nevet...Elegem van, elegem mert senki nem meri kimondani az igazságot...Járj utána ki volt az, aki akkor este itatta Cipőt, amikor éjjel ez tragédiába is fordult..! Tessék derítsd ki...

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758946_auto_resized.jpg
origo.hu

Egyre szánalmasabban szerepel a világ legtöbbet költő focicsapata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22809_resized.jpg?avcount=1702265419
origo.hu

Emily Ratajkowski tangában mutogatja a fenekét - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16759382_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismert szépség és édesapja halt meg a csütörtöki horrorbalesetben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16759647_auto_resized.png
hirtv.hu

Célpont: Gengszterfilm az I. kerületben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757653_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ünnepi francia bundás kenyér, a legfinomabb karácsonyi reggeli, amit csak készíthetsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16759499_auto_resized.jpg
vg.hu

A magyar kormányfőt olvasva elképedtek a franciák

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22810_resized.jpg?avcount=1702265419
origo.hu

Csak egy öv takarja Tolvai Reni feszülő, érett óriásmelleit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758114_auto_resized.jpg
travelo.hu

A legolcsóbb országok, ahova érdemes elutazni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16759915_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hajszálnyival nyert: ő a Sztárban sztár leszek! győztese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758261_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: Mentik az embereket, szörnyű kukásautó-baleset történt Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758145_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Heti Top: Kiderült a titok Stana Alexandráról, lebukott Hunyadi Donatella és táncpartnere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22728_resized.jpg?avcount=1702265419
life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/ex8Ik7vKs6ra13wqy1Uua_2orrK-WgtJnNnD1h4EViA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRlYThmOTU3OGQzMDQ3YmJhNDIyMmI1YTU1YzU0M2Nk.jpg
Jövő

Kiderült, mi vár Krausz Gáborra és Tóth Gabira 2024-ben

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/rdyIvAecUT30uxOEGDgkHq7qP-pFs6oZm-KBi05V670/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ0YjdhM2RhZWZiNTQ0NjJiOWMwYmMzMWI4Njg5ZmE1.jpg
Győzelem

Hajszálnyival nyert: ő a Sztárban sztár leszek! győztese