Gyász

„Nem tudott megbirkózni a betegségével” – megviseli a gyász Bodrogi Gyulát

Soltész Mónika

Létrehozva: 2023.07.20.

Nem csak a művészvilágot, az egész országot megrázta Balázsovits Lajos váratlan halála. Kollégái, tisztelői fájó szívvel búcsúznak a színészóriástól.

Ahogy arról a Bors beszámolt, szerda délután érkezett a megrázó hír: 76 éves korában, hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után elhunyt Balázsovits Lajos. A Nemzet Színészét, színházi rendezőt és színigazgatót, érdemes művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját pályatársai és a nézők is tisztelték és szerették. Művésztársai bár tudták, hogy régóta küzd egészségügyi problémájával, halálhíre mégis váratlanul érte őket. Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Tordy Géza, Lehoczky Zsuzsa és Pásztor Erzsi megható gondolatokkal emlékeznek egykori kollégájuktól, barátjuktól.

Balázsovits Lajos
Az egész színészvilágot megrázta Balázsovits Lajos halálhíre Fotó: Szakony Attila

 

Bodrogi Gyula: Vidám, az életet szerető ember volt

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának, a József Attila Színház és a Vidám Színpad örökös tagja, Bodrogi Gyula nehezen találta a szavakat Balázsovits Lajos halála kapcsán. Hangjából érezhető, hogy rendkívül megviselte: barátja nincs többé.

Bodrogi Gyula baráti kapcsolatban állt Balázsovits Lajossal Fotó: Bors Máté Krisztián

 

Nem is tudok mit mondani. Nagyon jó barátok voltunk, szavakba nem lehet foglalni, mennyire megrázott, amikor tegnap értesültem, hogy ő is elment. 

Azt tudtam, hogy régóta küzdött súlyos betegségével, úgy tűnik, nem tudott megbirkózni vele – kezdte lapunknak a színművész. – Hála Istennek sokszor kereszteződött az utunk. Amikor letettem a Vidám Színpad igazgatását, az elsők között volt, aki azonnal szerződtetett – ő akkor a Játékszín igazgatói pozícióját látta el – egy szerepre, nehogy valamilyen sérülés érje a lelkemet. Számtalanszor vadásztunk együtt, többször csináltunk nagy mulatságokat közösen Szentendrén. Ilyenkor főztünk, mindenben a segítségemre volt. Vidám, az életet szerető ember volt, az élet sok csodáját maga köré gyűjtve. Szomorúságot soha nem láttam rajta, mindig viccelődött – mondta megtörten Bodrogi Gyula.

2023. május 8-án este, életének 96. évében elhunyt Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze cím utolsó díjazottja a művésznő volt, akit még az elsők között 2000-ben tüntettek ki. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a Nemzet Színésze cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot az új díjazott személyére. Legutóbb Udvaros Dorottya „csatlakozott” a szakma legnagyobbjaihoz. Most, Balázsovits Lajos halála miatt újabb feladat vár rájuk.

Az ember nem számít rá, hogy ilyen hamar össze kell ülnünk, megnevezni az utódját. Szomorú pillanatok ezek mindnyájunk számára – fűzte hozzá.

 

Tordy Géza: Megszakad a szívem

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a halhatatlanok társulatának örökös tagja, Tordy Géza is közel állt Balázsovits Lajoshoz. Szűkszavúan, meghatódva csak röviden nyilatkozott pályatársáról, akivel közel álltak egymáshoz.

Tordy Géza
Tordy Géza felfogni is képtelen barátja elvesztését Fotó: Szabolcs László

Nagyon szerettem Lajost, megszakad érte a szívem. Rendkívül megrázott a halálhíre, végtelenül jó barátom volt. 

Ennyit tudok most mondani, mert felfogni is képtelenség, hogy elment – nyilatkozta a színművész lapunknak.

 

Jordán Tamás: Nem csak egy kiváló színészt, hanem egy nagyszerű embert veszítettünk el

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának és a szombathelyi Weöres Sándor Színház örökös tagja, Jordán Tamás is megrendülten fogadta Balázsovits Lajos halálhírét.

Jordán Tamás
"Hála Istennek volt alkalmam vele találkozni" Fotó: Csapó Balázs

Óriási veszteség nem csak a szakmának, hanem a közönségnek is. 

Balázsovits Lajos azok közé a színészek közé tartozott, akik huszonévesen elvégezték a színművészetit, mint Juhász Jácint, Bálint András, Kozák András, Kovács István, Huszti Péter vagy Tordai Teri. Számos főszerepet játszott, a filmeken keresztül országos hírnévre tett szert. Nagyon szerette a közönség. 

Nekünk közös színházunk ugyan nem volt, a szakmai múltunk mindössze annyi, hogy egymást váltottuk a Magyar Színészi Kamara elnöki pozíciójában. 1992-ben váltottam, mert a Játékszín igazgatója lett és lemondott erről a pozíciójáról. 

Természetesen jó néhányszor találkoztunk, Jancsó filmben dolgoztunk együtt. Hála Istennek volt alkalmam vele találkozni. Nem csak egy kiváló színészt, hanem egy nagyszerű embert veszítettünk elmondta Jordán Tamás.
 

Pásztor Erzsi: Kedves, vidám, derűs, szeretetre méltó fickó volt

A Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes művész, a Soproni Petőfi Színház-, a Turay Ida Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Pásztor Erzsi könnyeivel küszködve beszélt kollégájáról.

Pásztor Erzsi
"Most már mindenkit megsiratok, megérintenek a halálesetek" Fotó: Markovics Gábor

Lajos tíz évvel fiatalabb nálam, A salemi boszorkányokban találkoztunk, de dolgoztunk egy színházban is. 

Egy kedves, vidám, derűs, szeretetre méltó fickó volt. Akik most ismerték meg, és fiatalkorában nem látták, elképzelni nem tudják milyen szép fiú volt. 

Egy más ügyben hívtam tegnap Zsurzs Katit, ő mondta, hogy mi történt. Nekem nincs internetem, Kató korábban olvasta, hogy Lajos elment. Amikor a Nemzet Színészévé választották egy évvel ezelőtt, már akkor tudtuk, hogy nagy beteg – kezdte a művésznő. – Most már mindenkit megsiratok, megérintenek a halálesetek. Eddig a nálam idősebbeket vesztettem el, most pedig a nálam fiatalabbak mennek el. 

Legalábbis még egy ideig, mert aztán itt az idő, mennem kell nekem is. Nem szeretek ezzel foglalkozni. 

Csak tudom, ha nekem egy októberi időpontról beszélnek, mindig azt szoktam mondani, a jövő hétig egyeztessünk maximum. Nem csinálok programot. Szóval ezek nagyon szomorú dolgok. Ami a legszomorúbb, hogy hármasában mennek el a művészek-zenészek, az évtizedek folyamán sajnos ezt tapasztaltuk – mondta érdeklődésünkre Pásztor Erzsi.

 

Lehoczky Zsuzsa: Kiváló művész volt

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Lehoczky Zsuzsa is értetlenül áll Balázsovits Lajos halálhíre előtt.

Lehoczky Zsuzsa
Lehoczky Zsuzsa éveken át dolgozott együtt Balázsovits Lajossal Fotó: Máthé Zoltán

Sok-sok éven át dolgoztam nála, de jó ideje nem kereszteződött az utunk. Én is értesültem arról, hogy elhunyt, de erről nem szoktam beszélni. Sajnálom őt, mert kiváló művész voltzárta rövidre a művésznő.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166358_auto_resized.jpg
origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27595_resized.jpg?avcount=1714470610
origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175472_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghan döntött: Harry herceggel nem egyezik, amit szeretnének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174312_auto_resized.jpg
vg.hu

Oroszország megállíthatatlanul tör előre, újabb településeket foglalt el

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174885_auto_resized.png
metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175501_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27592_resized.jpg?avcount=1714470610
origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173924_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 30.: A Szűz jól teljesít, az Ikrek megkönnyebbül kedden

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176007_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714470610
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/9HGLOmFn8F5UDFne4_pMzjnHUQzg5KGPMESeUk-k5BI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwMjA2MTRhNDhhODRlZjI5ZjVmMDUwNzBjYjQzMGI0.webp
Lakodalom

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/LqwcpFUScuwgn1arb8bd4-j5v-VG1CCu7MyIuIi2nAQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJhZDI1Mjc5ZjgzMTQ2NTA4NDg4MzMxNDFiZjU3Y2Y5.webp
Költözés

Miért titkolózik Gáspár Győző? Sejtelmes utalást tett rá, hova költöztek