Star Wars

Tíz érdekesség, amit nem tudtál az első Star Wars filmről

SZK

Létrehozva: 2023.05.04.

Módosítva: 2023.05.04.

Mindenkinek ismerős „Az erő legyen veled!” jelmondat, mely angolul „May the force be with you!”. Ezt a rajongók átköltötték „May the fourth be with you!”-ra, vagyis „Május negyedike legyen veled!-re, így lett ez a nap nemzetközi Star Wars nap.

George Lucas átírta a filmtörténelmet és egy olyan űrben játszódó kalandfilmet tett le az asztalra, amelyen generációk nőttek fel. Május negyedikén a rajongók világszerte ma is ünneplik Lucas alkotását, ennek apropóján összegyűjtöttünk 10 érdekességet az első (1977-es) Csillagok háborúja filmről.

george lucas
A film híres logója Fotó: imdb

1.Elhalasztották a filmpremiert

Eredetileg 1976 karácsonyán lett volna a bemutatója a mozikban, de elhalasztották, mivel Lucasék túllépték a tunéziai forgatás határidejét.

 1977 februárjában be kellett mutatniuk egy részletet a filmből  a stúdió vezetőinek, ahova Lucas meghívta pár barátját is, köztük Brian De Palmát és Steven Spielberget is. De Palma kijelentette, ő sosem látott még ennél rosszabb filmet, azonban Spielberg imádta.

george lucas
Egy korai poszter az egyik filmrészletről   Fotó: Movie Poster Image Art / Getty Images 

2. Egyedül Spielberg hitt a sikerben

Még maga Lucas sem hitt a film sikerében, így a premier hetén Hawaiira utazott barátjával, Steven Spielberggel, ahol később megalkották a közös projektjüket, az Indiana Jones-t.

A premier után egy héttel, a még mindig Hawaiin tartózkodó Lucas telefonhívást kapott Alan Ladd, a 20th Century Fox stúdió igazgatójától, tőle tudta meg, hogy a közönség teljesen odavan a filmjéért.

george lucas
Kezdetben Lucas nem hitt a sikerben  ( Fotó: Sunset Boulevard / Getty Images )

3. A nagyobb stúdiókat nem érdekelte a forgatókönyv 

Lucast mindig is foglalkoztatta az utópisztikus társadalom, így első filmje, a THX 1138 című film nem lett nagy siker, azonban a rá két évre megrendezett American Graffiti már öt Oscar jelöléssel jutalmazták és a stúdiók versengtek érte. Amikor előállt a Star Wars ötletével- egy sokszereplős, misztikummal átitatott, számos fajt és bolygókat felvonultató, a mondák világára emlékeztető űrmese komplex tervével, egyből visszakoztak. 

Visszadobta az ötletet az United Artists, Universal, Paramount és a Disney is.

 

4. A rendező az egészségét kockáztatta a filmért 

Lucasnak majdnem ráment az egészsége a filmre, ugyanis a sok forgatásokkal járó stressz miatt az egyik nap a rendező mellkasi fájdalmakra panaszkodott, és mivel attól félt, hogy szívrohamot kapott, kórházba kellett vinni. A vizsgálatokból kiderült, hogy kimerült és magas a vérnyomása, ezért lassítania kell, de ezt Lucas nem tehette meg.

george lucas
A film főhőse Luke és az ő fénykardja   ( Fotó: Sunset Boulevard / Getty Images )

5. A fénykardok hangeffektje egy fifikás trükk eredménye 

A fénykardok búgása valójában az öreg filmprojektormotorok alapjárati zúgása, míg a csapások, sercenések egy mikrofon által gerjesztett tévékészülékből származnak.

 

6. Eredetileg családi film lett volna 

 A film eredetileg korhatár nélkül megtekinthető besorolást kapott.

Azonban a film PR-osai nem szerették volna, ha ez egy családi gyerekfilmként terjedne el, így szerveztek egy tesztvetítést, ahol egy 5 éves gyerek elsírta magát annál a jelenetnél, amikor Vader megfojt egy lázadót, így sikerült megszerezniük a PG, vagyis szülői felügyelettel nézhető besorolást.

 

7. Egy filmtekercs ihlette R2D2 nevét 

Az általa rendezett 1973-as American Graffiti című film forgatása során született meg R2-D2 neve.

 Egyszer az egyik vágóasszisztens kérte a kettes tekercsről a kettes párbeszédet (ami angolul Reel-2, Dialogue-2), amit meghallott Lucas és olyannyira megtetszett neki ez a szóösszetétel, hogy bekerült a Star Warsba névként.

 

8. Szemétből készültek a jelmezek 

A mindössze 11 millió dolláros büdzsé mellett (ami annak idején kevésnek számított) kreatív megoldásokra volt szükség a film megvalósításához.  A roncstelepekről összekukázott és talált tárgyakból alkották meg a jelmezeket, kellékeket, illetve ebből rendezték be a Londonhoz közeli Elstree Studios mind a kilenc hangárját és építették fel a díszleteket Tunéziában.

george lucas
A híres Halálcsillag, amit maga George Lucas készített  ( Fotó: Sunset Boulevard / Getty Images )

9. Homok zivatar csapott le a forgatás alatt 

A Tatuint eredetileg dzsungelbolygónak képzelte el Lucas.

Azonban úgy vélte, hogy veszélyes lenne egy valódi dzsungelben forgatni, így  homoksivataggá változtatták Luke szülőhelyét. Tunéziára esett a választás. Azonban ott sem volt könnyű dolga a stábnak, ugyanis az észak-afrikai országra ötven éve nem látott homok zivatar csapott le 1976 márciusában.

george lucas
Forgatási fotó Tunéziából  ( Fotó: Sunset Boulevard / Getty Images )

10. 4 milliárd dollárt fizetett a Disney a szerzői jogokért 

1977-ben a legnagyobb bevételt hozó film volt USA-ban, jelenleg 775 millió dollár bevételnél tart világszerte. 2012-ben azonban Lucas eladta a Star Wars jogait a Disney-nek, amivel az évszázad üzletét kötötte, 4 milliárd dollárt fizettek neki.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek