Koronázás

Fényűzés és botrányok: Minden, amit tudni akartál III. Károly koronázásáról – Exkluzív videók

Doris

Létrehozva: 2023.05.06.

Május 6-án, szombaton az egész világ Londonra és III. Károlyra figyel, aki 74 évesen került a trónra.

Hétvégén az egész világ szeme Londonra szegeződik: ekkor koronázzák királlyá II. Erzsébet fiát, Károlyt. A 74 éves előkelőség hivatalosan királlyá vált, mikor az egykori uralkodónő 2022. szeptember 8-án örökre lehunyta szemét, ám ezt nagyszabású ceremóniával most meg is pecsételik. A koronázási ceremóniára május első szombatján kerül sor a westminsteri apátságban, londoni idő szerint délelőtt 11 órakor.

King Charles III coronation
III. Károly 74 évesen kerül a trónra Fotó: PA

Mit kell tudni a menetrendről?

A ceremónia kezdetén III. Károly király és Kamilla királyné elindul a Buckingham-palotából: hintón érkeznek a Westminster apátságba, ahol a Canterbury érsek istentiszteletet tart majd. Ezt követően Károly leteszi az esküt az országnak és az egyháznak. Az érsek ezt megpecsételendő felkeni szentelt olajjal, ezután Károly leveszi a palástját és helyet foglal a hétszáz éves koronázási széken. Itt először megkapja az országalmát és a jogart, majd a fejére helyezik Szent Eduárd koronáját. Ezután átül a trónra: a Canterbury érsek és más magas rangú tisztviselők féltérdre ereszkedve hűségesküt tesznek neki. Ezután Kamillát is megkoronázzák, ő Mária királynő egykori fejdíszét kapja meg, amit olyan gyémántokkal díszítenek, melyet egykor Erzsébet királynő viselt. A pár ezután visszavonul a Buckingham-palotába, majd az erkélyen integetve fogadják a tömeg éljenzését.

A helyszínre turisták tízezrei özönlenek, az internetes- és tévés közvetítések által pedig több milliárd ember lesz szemtanúja a történelmi pillanatoknak. Az ünneplés három napig tart majd. A szombati koronázás után vasárnap nagyszabású ebéd és sztárparádés koncert várja az uralkodót és meghívottait, míg az ünneplő nép utcabálon tiszteleg előtte. Hétfőre munkaszüneti napot hirdettek.

A hintó aranyból van, viszont kényelmetlen

Régi koronázási hagyományokhoz hűen III. Károly király és Kamilla királyné hintóval indul útnak a Buckingham palotából a Westminster-apátságba, ahol a koronázási ceremóniát tartják. Ezután egy másik fogaton ülve tér vissza a pár a palotába, ahol majd az erkélyen állva, integetve fogadja a nép ujjongását. A visszaúton már koronázott királyként és királynéként utazhatnak, a mosolyuk azonban talán mégsem lesz annyira őszinte. Ennek oka pedig a velük döcögő hintó lesz. A kocsi ugyanis hiába van aranyból, roppant kényelmetlen.

@hirtv_official III. Károly és felesége Kamilla Királyné 2 hintóval utazik majd a koronázási ünnepségen. Az egyik egy modern legkondicionálóval felszerelt, míg a másik egy több, mint 250 éves jármű lesz. Mutatjuk a részleteket. #hírtv #koronázás #nagybritannia ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Kamilla nem viseli az "elátkozott" gyémántot

A királyi korona körül egy pillanat alatt felborzolódtak a kedélyek, az azt díszítő, roppant értékes Koh-i-Noor gyémánton ugyanis súlyos átok ül, ami a nőknek szerencsét hoz, ha viszont egy férfi birtokába kerül, akkor különféle balszerencsét és sorscsapásokat idézhet elő.

Bár a Koh-i-Noor gyémánt a mindenkori királynőt illeti meg, Kamilla nem fogja viselni a csodás ékszert, és nem csak az átok miatt. India ugyanis visszaköveteli az ékkövet Nagy-Britanniától, és vélhetően hatalmas diplomáciai feszültséget okozna, ha május 6-án a gyémánt, és az azzal díszített korona kerülne a világ érdeklődésének középpontjába a koronázási ceremónián.

@hirtv_official Igaz lenne a Koh-i-Noor gyémánt átka? #hírtv ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Tengerészeti egyenruhában koronázhatják meg

A HírTV felkérésére Schiffer Miklós divat- és stílustanácsadó a héten azt fejtegette, milyen ruhát viselhet majd Károly a koronázásán.

Egyenruhában lesz, neki a legkedvesebb egyenruhája a tengerészeti uniformis. Ez talán a legünnepélyesebb, mert sötét kék, és hosszított frakk kabátja van. Nagyon valószínű − de az angoloknál mindig vannak meglepetések −, hogy tengerészeti, admirálisi ruhában, és az ehhez járó egyéb kiegészítőkben fog megjelenni – taglalta a szakértő, aki úgy véli, ez azt is jelenti, hogy Károlyon nem lesz koronázási köpeny. Schiffer emellett felidézi, hogy a ceremóniára való meghívó alapján a meghívott vendégeknek városi, nappali ruhában kell megjelenni, tehát nem kell túlzottan kiöltözniük! Természetesen a család tagjai várhatóan formális ruhában érkeznek majd.

@hirtv_official Mit visel majd Károly a koronázáson? Aki válaszol: Schiffer Miklós divat- és stílustanácsadó #hirtv #hirtv_official #charles #koronázás #fyp #divat #protokoll ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Az asztrológus szerint erős kezű király lesz Károly

Mindenki azt szeretné, hogy tökéletes legyen III. Károly nagy napja, de mi a helyzet a csillagok állásával? Igaz, nem mindenki hisz az asztrológiában, a spirituális beállítottságúak igenis fontosnak tartják, hogy ránézzenek a bolygók állására a koronázás napján, valamint arra is, hogy a Skorpió jegyében született Károly vajon milyen uralkodó lesz!

Nagyon jó, hogy most van a koronázás, a Jupiter nagyon védi őt. Az asztrológiában minden pillanat kezdő pillanattá tehető. Károlynak nagyon erős az igazságérzete, emellett globálisan gondolkodik. Nem csak a saját nemzetére gondol. Ha visszanézünk, a korábbi munkássága is arról szólt, hogy nagyobb területeket igyekezett összebékíteni, összehozni. Hogy ez milyen sikerrel jár, azt majd meglátjuk. Ő nagyon nagyban gondolkozik, nagy távlatokba tekint – árulta el az asztrológus a HírTV stábjának Károlyról, akinek a választottja, Kamilla az érzelmes és családcentrikus Rák jegyében született, így remekül kiegészítik egymást.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett koronázzák királlyá Károlyt

A Hír TV stábja már napokkal a ceremónia előtt megérkezett Londonba, egy TikTokra feltöltött videóban pedig azt is megmutatták, milyen látványosságokat érint majd a koronázási menet.

Az útvonal érinti majd a Trafalgar teret, a Downing Streetet, a Big Bent és a Westminster apátságot, mintha csak egy városnéző buszon ülnének a meghívottak.

@hirtv_official A koronázási menet London legismertebb nevezetességeit érinti! #london #koronázás #király ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Mivel Károly király koronázása az évtized egyik legfontosabb, történelmi jelentőségű eseménye, a helyi biztonsági emberek fokozott készültséggel lesznek jelen. A renitens rendbontókat és az elvetemült, mindenre képes rajongókat például egy automata arcfelismerő rendszerrel szűrik ki, hogy semmi se zavarhassa meg Károly király nagy napját. A koronázás színhelye vélhetően teljesen be lesz majd kamerázva, valamint Károly és Kamilla hintójának útvonalát is végig kamerák pásztázzák majd.

@hirtv_official Számtalan biztonsági kamera fogja felügyelni a koronázási menet útvonalát! #koronázás #király #hírtv ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

 

Különleges kapcsolat fűzi egy erdélyi faluhoz

III. Károly rajong az erdélyi vidékért, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy tíz évvel ezelőtt, 2013-ban már a negyedik ingatlanját vásárolta meg Erdély egyik legszebb részén. Egészen pontosan a székelyföldi Zalánpatakon vett magának egy kis házat, de már van három falusi ingatlanja a bájos településen.

A HírTV stábja a május 6-i koronázást megelőző napokban ellátogatott a Kovászna megyében található településre, ahol a helyi íróval, Préda Barnával is találkoztak. Barna elárulta, hogy már többször is találkozott Károllyal, aki 2007-ben vásárolta meg első birtokát a településen.

2007-ben a településen birtokot vásárolt Károly herceg, a mostani III. Károly király. Volt szerencsém többször is találkozni vele. Népzenész lévén volt, hogy muzsikálhattam neki, vagy volt részünk közös gyalogtúrában a természetben. Nagyon szereti a vadvirágokat. Közvetlen embernek ismertem meg én is. Az a szándéka, hogy Zalánpatakot megtartsuk a mai archaikus formájában, persze a mai kornak megfelelően – kezdte Barna a kamerák előtt.

Nem botránymentes a királyi család élete

Talán a legnagyobb visszhangot kiváltó botrány a brit királyi családban Károly és Kamilla viszonya, majd frigye volt. Bár fiatal koruk óta szerelmesek voltak, mindketten mással házasodtak össze. Ez nem tántorította el őket a viszonyuk folytatásától, Károly rendszeresen megcsalta a nála két évvel idősebb, férjes asszonnyal a nép által annyira imádott Dianát. Végül Károly megözvegyült, Kamilla pedig elvált, s 2005-ben összeházasodtak. A közvélemény megbocsátotta a viszonyt, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy szombaton királlyá és királynévá koronázzák őket.

 

Ha élőben szeretnéd követni Károly király koronázását, akkor kapcsolj a HírTV-re!

koronázás III károly és kamilla hirtv
A koronázás élőben a HírTV-n!  Háttérsztorik, szakértők – minden a királyi családról! Kapcsolj május 6-án a HírTv-re, ahol élőben követheted III. Károly koronázását!
https://cdn.borsonline.hu/2023/05/X8Klslsy8TrX9xS6vlFyksBnSgx8rsDeNfEVTlp70bI/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2EzOTVkNzQ0Y2I0MTRhNzdhMWFhYmUxNGE0OWI0MTc5.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Szégyenlős kisfiúból király: Ezeket a dolgokat biztos nem tudtad III. Károlyról

III. Károly a legidősebb uralkodó, aki trónra léphet.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185617_auto_resized.jpg
origo.hu

Kiderült, miért romlott meg a kapcsolat Kulcsár Edina és édesanyja között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27772_resized.jpg?avcount=1714923311
origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188940_auto_resized.png
metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190872_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Rég nem látott mértékben fogott mellé a német hadsereg, el is ismerték a hibát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190838_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Brutális autóbaleset Baranyában: élet-halál között van egy idős nő és az unokája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27779_resized.jpg?avcount=1714923311
origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az egész ország riasztást kapott, ekkor csap le a brutális vihar

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190182_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/TgyzLcaO8qOnkA1Pni0WHARg7IOPRTZNBWRy77VQm74/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzVmNTQzNDc5NGM3YTQ4ZDRiYzZkYWYzOTdlNzEyYWQ0.jpg
Aggodalom

Megszólalt Madár Vera: elárulta a ma 43 éves színésznő, miért tűnt el

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ZM0e3lOigKzEC75kAM3OIicPNGjGa1qJYaZvCNGXdLY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBhYzAxYjRjNGE2YzQ3OTZiYTE2MWRiNTQwMzcxNGUw.jpg
Heti top

Majoros Hajni drámai vallomása, rémálom az RTL-en, Tóth Gabi segítséget kért – íme a heti top 5 sztárhír