KORONÁZÁS

Szégyenlős kisfiúból király: Ezeket a dolgokat biztos nem tudtad III. Károlyról

Doris

Létrehozva: 2023.05.05.

Módosítva: 2023.05.06.

III. Károly a maga 74 évével a legidősebb uralkodó, aki trónra léphet, de nem ez az egyetlen érdekesség vele kapcsolatban. Lássuk a legizgalmasabb titkokat róla egy nappal a koronázás előtt!

III. Károly szombaton, azaz május 6-án élete legfontosabb napjára ébred, ugyanis 70 évet várt arra, hogy király lehessen. Már 3 éves kisfiúként trónörökösi státuszba lépett, ám végül 7 évtizedet kellett várnia arra, hogy a fejére kerüljön a korona, és ezzel ő Nagy-Britannia történelmének leghosszabb ideig várakozó trónörököse.

King Charles III coronation
III. Károly és Kamilla - Károly 70 évig volt a trón várományosa Fotó: PA

Károly életének több olyan pontja is akad, amivel merőben eltér az őt megelőző uralkodóktól, valamint a brit királyi család többi tagjától. Bizony, a sokáig örök ígéretnek kikiáltott Károly számos értelemben igazi különc volt, a Bors pedig egy nappal a koronázás előtt arra vállalkozott, hogy összegyűjt róla néhány olyan érdekességet, amit minden valószínűség szerint még te sem tudtál róla!

Károly 1948 november 14-én látta meg a napvilágot a Buckingham-palota falai között, és ezzel vélhetően ő az utolsó olyan uralkodó, aki nem kórházban született. Fiai, Vilmos és Harry ugyanis már a londoni St. Mary's kórházban jöttek világra. Károly édesanyját, II. Erzsébetet 1952 február 6-án kiáltották ki a monarchia fejének, így Károly nem volt 4 éves, amikor már trónörökösként emlegették. Mégis 70 évet kellett várnia arra, hogy uralkodó legyen, így 74 évesen ő a legidősebb uralkodó, aki trónra lép az ország történelmében.

Sokat bántották kiskorában

Hiába csörgedezett királyi vér az ereiben, Károlynak nem volt könnyű gyerekkora. Mivel nem volt igazán szép kisfiú, iskolatársai kiközösítették és rendszeresen inzultálták. Ő ugyanis nem a Buckingham-palota biztonságot nyújtó falai között tanult, hanem a londoni Hill House Schoolban, ahol semmilyen különleges bánásmódban nem részesült. Csak később iratták át a Hampshire-ben található Cheam Schoolba, ahová korábban az édesapja, Fülöp herceg is járt. 

The King’s Childhood Colourised
A kis Károlyt sokan bántották kiskorában Fotó: TopFoto

A Vainty Fair szerint a kis Károlyt olyan fájdalmas honvágy gyötörte, hogy hetente küldözgetett levelet a szüleinek. Még ebben az iskolában is sokat cikizték elálló fülei miatt, no meg azért, mert duci kisfiú volt. A sport akkor még egyáltalán nem állt hozzá közel, szabadidejében inkább rajzolt és festett.  Magába forduló gyerek volt. 

Kivételes tehetségű művész

Károly affinitása a festészet felé később is megmaradt. Bár magát csak szerényen lelkes amatőrnek tartja, kivételesen jól bánik az ecsettel. Kedvencei a vízfestékkel készült festmények, ami pedig a témát érinti, szíve szerint tájképeket fest. Szerénysége ellenére tagja a Royal Academy-nek és a Royal Watercolor Society-nek, az alkotásai pedig több mint kétmillió dollárnak megfelelő összegért keltek el.

Csak tizenhárom alkalommal találkozott Dianával az esküvő előtt

Bár Károly és Diana házasságának fájdalmas válás lett a vége, kettejük története nagy szerelemnek indult. Kapcsolatuk hajnalán leginkább a telefonon folytattak mély beszélgetéseket, csak később találkoztak. Az első randi után viszont felgyorsultak az események, olyannyira, hogy mindössze 13 találka után bejelentették az eljegyzésüket. A nagyszabású esküvőre 1981 július 29-én került sor. 

King Charles III coronation
750 millióan nézték Károly és Diana esküvőjét Fotó: PA

Az eseményt az évszázad lagzijaként emlegették, gyakorlatilag nem volt olyan tévécsatorna a világon, amelyik ne közvetíttette volna, így 750 millió ember nézhette a világ 73 különböző országában.

Jelen volt fiai születésekor

A lázadó természetű Diana hercegné volt az első a brit királyi családban, aki kórházban adott életet mindkét gyermekének, de Károly sem maradt le mögötte a tradíciók áthágásában. A büszke apuka ugyanis jelen volt mindkét gyermeke születésekor, jóllehet, az első kisfiú nevével kapcsolatban nem értett egyet a feleségével. Diana ugyanis azt szerette volna, ha a pici az Arthur nevet kapja, és csak nehezen sikerült meggyőzni, hogy inkább Vilmosnak kereszteljék.

https://cdn.borsonline.hu/2023/05/ZIav6tmKnBt_QY5V1nON-Z1U2MqeHXoUKsoK4dW9XVs/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdmMzBjMWEwMTViNTRjYTRiMTlkYTdiYzBjM2VjNGQ1.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Vajon milyen királyné lenne Lady Diana? - Videó

Királynőként is remekelt volna a néhai hercegné?

 

Visszahozatta Párizsból Diana holttestét

Felesége tragikus halálakor Károly nem volt rest, azonnal Párizsba utazott, hogy visszahozassa a mindössze 36 éves korában elhunyt Diana holttestét Angliába. Bár szíve mélyén akkor már Kamillát szerette, a tragédiát követően úgy döntött, még nem jelenti be hivatalosan, hogy egy párt alkot vele. Kamillát egyébként egy lovaspóló meccsen ismerte meg a Windsor kastélyban, 1970-ben.

Elhivatott környezetvédő

Károly egészen fiatalkora óta imádja a növényeket és a kertészkedést. 1986-ban azt nyilatkozta, hogy néha azon kapja magát, hogy beszélget a növényeihez. Olyannyira szereti a természetet, hogy átvette édesapja, Fülöp herceg szerepét, és ő lett az egyik legnagyobb természetvédelmi terület, a Windsor Great Park vadőre.

Hogy királyként mennyire lesz népszerű és sikeres, az egyelőre a jövő zenéje, de az biztos, hogy holnap az egész világ rá figyel majd!

koronázás III károly és kamilla hirtv
A koronázás élőben a HírTV-n!  Háttérsztorik, szakértők - minden a királyi családról! Kapcsolj május 6-án a HírTv-re, ahol élőben követheted III. Károly koronázását!

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161213_auto_resized.jpg
origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714104911
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163262_auto_resized.png
metropol.hu

„Felnőtt" – megmutatta kész nővé cseperedett lányát Demcsák Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156590_auto_resized.jpg
vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714104911
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162546_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kokaint találtak a népszerű diszkontlánc üzleteiben, gépfegyveres rendőrök szálltak ki a helyszínre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3PQT3DZK8ttrhvmgA5h1WilgRXZLUPkeNvpLCbcZIXQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMmFhYWUxZGJkNTQ5MmY4MTQwNGNkMGYxNzY5M2Ez.jpg
Házasság első látásra

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő