Celeb

Pataky Attila: Vaslapáttal tereltek vissza a helyes útra – interjú

Bors

Létrehozva: 2021.09.12.

Bár nemrég a 70. születésnapját ünnepelte, tavaly szeptemberben úgy tűnt, itthagyja a földi világot. Pataky Attila küldetése azonban még nem ért véget, maradnia kellett.

Forrás: Máté Krisztián/Ripost

Nehéz elhinni, hogy már 70 éves. 

A legvadabb szocializmusban születtem le a földre, 1951-ben. Az édesapám akaratereje, következetessége, pedánssága, és az édesanyám szeretete, énektudása formálta a jellememet. Rengeteg minden rakódott rám ahhoz, hogy ma azt mondhassam, én vagyok Pataky Attila, aki a közönség szeretetének köszönhetően 47 éve rockénekes és szövegíró. Tudom, honnan jöttem, miért vagyok itt, merre tartok és ismerem az előző életeim egy részét. Rengeteg erőt örököltem a szüleimtől. 

Felidézte kicsit a múltat a születésnapja alkalmából?

Nagyon figyelek arra, hogy a saját jelenemben létezzek. A legtöbb ember azon füstölög, mit cseszett el a múltban. Vagy a jövőt fürkészi, és azt reméli, boldog lesz, ha a ház sarkát lilára festi vagy megveszi az új autót. Édesanyám azt mondta, kisfiam, mindennap minden boldogságmorzsáért hajolj le. A sok kis boldog pillanatból összeállhat egy egészen boldog jövő. 

Tudatosan él?

Régebben ösztönösen éltem, ma már tudom, én teremtem meg a saját valóságom. A gondolatnak és a kimondott szónak teremtő ereje van. Arról beszélj, amit szeretnél, ne fordítva. A karma törvénye szerint azt kapjuk vissza valamilyen formában, amit adunk. Rockzenészként, főleg fiatalon követtem el hibákat. De kamatostul, jó nagy csomagban kaptam vissza mindent. Egyébként engem a jóisten mindig a tenyerén hordott, csak akkor volt baj, amikor leugrottam onnan és azt mondtam, főnök, már tudom, mit csinálok. Nagyon komoly szakrális őrzőim vannak. Vaslapáttal tereltek vissza a helyemre, amikor rossz irányba mentem. Tizenhárom éve élek teljes szerelemben és hűségben Orsival. A szememmel látok, de már a lelkemmel is. 

Úgy tűnik, pontosan tisztában van a küldetésével.

Rockzenésznek és énekesnek lettem teremtve, méghozzá ide, a Kárpát-medencébe, hogy a világ egyik legcsodálatosabb szakrális nyelvén énekelhessem el a verseimet. Az itt élők dolga a fény és szeretet felmutatása, és ebben van talán szerepem. A sztárság nagyon jó dolog, lehet élni és visszaélni vele. Én egyfajta szolgálatnak tekintem, amivel tenni tudok magamért, a környezetemért, az emberiségért. Visszatekintve merem állítani, hogy nagyon sok dalom, aminek ma is üzenete van, sugallatra íródott. Egyesek a több százból pikkpakk megszülettek, és volt néhány olyan, amit bár szerettem, csak nehezen írtam meg. A nagyon ismert dalok csak úgy kiszakadtak belőlem, mindegyik megélt élmények alapján íródott. Ettől erősek, élnek túl dolgokat, énekli több korosztály. Boldogok az emberek, amikor zenélünk. A lírai dalokkal könnyeket varázsolunk a szemükbe, a könny pedig tisztára mossa a lelket. A zenélésen túl még sok dolgom van, de néha bitang fárasztó, mondhatni, emberfeletti megküzdeni az „emberalattiakkal”. Évek óta kicsúfolnak, lecikiznek, amikor földönkívüliekről beszélek, pedig már a NASA is elismerte, hogy a naprendszerünkben is kb. 1250 bolygón lehet a miénkhez hasonló élet. Az univerzum nyüzsög az élettől. Csak el vagyunk zárva, egy fedő alatt tartanak minket.

Egy éve a betegsége miatt még úgy érezte, elég volt a földi létből.

Isten mindenkire annyi terhet tesz, amennyit elbír. Tavaly szeptemberben a koronavírus miatt farkasszemet néztem a halállal. Amikor nagyon rosszul voltam, megkérdeztem a mesteremtől, Krisztiántól: Lehet, hogy tévedtek a látók és nem fogok 85 évig élni? Egy ponton azt éreztem, elég volt, inkább legyen vége, elviselhetetlenül sok a fájdalom. Felhívtam a feleségem és azt mondtam: Orsika, lehet, hogy mennem kell. Azt válaszolta, hogy akik szeretnek, mind imádkoznak értem, nem hagyhatom itt őt és őket. Nyitva volt az időkapu, de Orsin kívül Krisztián is megerősített abban, maradnom kell. 

Mit gondol, a halála után a lelke egy má­sik testbe vándorolva újjászületik?

Reggelente végtelen alázattal és hálával köszönöm meg a teremtőnek, hogy itt élhetek, társam és barátaim vannak. Minden szobában ki van írva, hogy köszönöm istenem mindazt az áldást, amiben részem volt, és amiben folyamatosan részesülök. Van mit megköszönnöm. Az elmúlástól nem félek, hiszen örökéletű fénylények vagyunk. De az állapotot, amikor az ember már magatehetetlen, nem várom meg. Édesanyám elképesztő akaraterővel, tudatosan ment el, ez példa előttem. Mint lélek valószínűleg választhatok, hogy vissza akarok-e még térni tenni és segíteni. Huszonvalahány évvel ezelőtt egy tinilány mondta nekem, azért szeretjük a dalaitokat a barátaimmal, mert „ibések”, azaz időtállóak, boldogítanak és életeket változtatnak meg. Úgy másfél éve megint eszembe jutottak a szavai. Ha ennyi volt a dolgom, elégedett vagyok.

Névjegy

Született: 1951. július 2., Miskolc

rockzenész, énekes, dalszövegíró

Harmadik felesége: Orsolya. Gyermekei: Gergő (45 éves) és Attila Csaba (18). 14 évesen a DVTK igazolt futója lett, de már középiskolásként zenélt. Rövid ideig testnevelést oktatott egy miskolci iskolában, ezután építésztechnikusként dolgozott. 1974-ben az Edda zenekar énekesének választotta. 1977-ben újjászervezte a bandát, ekkor lettek Edda Művek. 1984-ben Norvégiában bárénekesként dolgozott. Az Edda Művek 1985-ben állt újra össze, és máig aktív.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713527413
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27208_resized.jpg?avcount=1713527413
origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138611_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141583_auto_resized.png
metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142958_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27207_resized.jpg?avcount=1713527413
origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141894_auto_resized.jpg
travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713527413
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143795_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szteroidos kezelést kapok” – komoly problémával küzd Marics Peti

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/T20uwgw1Vknkf9wCkccFf15UwJipxUt9bE_Vf2iNVic/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ5ZWUxYjNlMGJjZTQyOTBhYjM0ZWUyYzkzMjc0YTE3.jpg
Baleset

Felfüggeszthetik a forgatást: kamerák előtt szenvedett balesetet a legmókásabb színészünk

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vY_U9aXjW-otQREJ8_OpsJvmRuBQZuhhvtHR6pGYg6I/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwYThlMTM2MjBmNzRmZGQ5M2NjNGQwMTc1ZmUzYmRl.jpg
Botrány

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal